Prima pagină » Local » O investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, propusă la CET Holboca: „Ar trebui să trecem la arderea pe gaz“
O investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, propusă la CET Holboca: „Ar trebui să trecem la arderea pe gaz“

O investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, propusă la CET Holboca: „Ar trebui să trecem la arderea pe gaz“

27 ian. 2022, 02:00,
George Popa în Local

Investiția de aproximativ 100 de milioane de euro care ar trebui făcută la CET Holboca face referire la tipul de combustibil ars pentru furnizarea căldurii către ieșeni. Directorul general al Termo-Service arată că e nevoie de o modernizare majoră

O investiție importantă, de aproximativ 100 de milioane de euro, este propusă la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Holboca. Directorul general al Termo-Service SA, Alin Aivănoaie, susține că folosirea cărbunelui nu mai este de viitor și că CET ar trebui alimentate cu gaze naturale. Însă, decizia acestei modernizări aparține Primăriei Iași.

”Un prim aspect și, consider eu, cel mai important lucru, ar fi acela că Primăria trebuie să analizeze situația în care va continua cu acest serviciu în subordinea ei sau îl va externaliza, așa cum a fost făcut și în cazul fostului operator. Este important să se ia o hotărâre pentru că de aici decurge următoarea investiție de aproximativ 100 de milioane de euro care se impune a fi făcută într-un regim foarte urgent. În situația în care Primăria ia decizia de a păstra acest serviciu este necesară o investiție de trecere a arderii de pe cărbuni la arderea pe gaz la CET Holboca. Asta, pentru a se evita situațiile care tot apar din punct de vedere al condițiilor legislative ce privesc Uniunea Europeană, referitoare la poluare“, a declarat Alin Aivănoaie, director general al Termo-Service SA, în cadrul unei emisiuni.

Blocurile nou construite vor fi branșate la sistemul de termoficare centralizat

Dezvoltatorii imobiliari ar urma să opteze pentru branșarea apartamentelor și a spațiilor locative nou construite la sistemul de termoficare centralizat.

„Există un ordin al ministrului mediului, care a propus tuturor constructorilor de apartamente sau spații locative să conecteze noile imobile la un sistem centralizat sau să asigure, printr-o centrală de cvartal, evitarea instalării acelor centrale de apartament. Tocmai de aia vă spuneam că mesajele Uniunii Europene, tocmai din 2020, sunt clare și fac referire la evitarea și eliminarea pe parcursul următorilor 5 – 10 ani a acestor centrale de apartament. De aici, inclusiv România trebuie să se alinieze la măsurile stabilite la nivelul Uniunii Europene și există chiar o comunicare a ministrului mediului către toții constructorii de spații locative și apartamente să se branșeze la sistemul centralizat“, a adăugat Alin Aivănoaie, director general al Termo-Service SA.

Mai mulți ieșeni s-au reconectat înainte ca investiția de 100 de milioane de euro să fie implementată

Înainte de sezonul rece, cererile pentru rebranșarea locuinței la sistemul centralizat de termoficare au depășit cererile pentru deconectare. Ceea ce înseamnă că ieșenii au început să renunțe încet, încet, la centralele de apartament.

”Este important de știut că nimeni nu poate să se branșeze sau debranșeze de la sistemul centralizat în timpul în care se furnizează energie termică. Deci vorbim strict de perioada de dinaintea sezonului rece. Înainte de sezon, ponderea solicitării cu privire la reconectare a fost mult mai mare față de ponderea deconectării. Asta pentru că existau acele zvonuri că gazele și electricitatea se vor scumpi cu până la 35 la sută. Iar toți cei care țin cont de cheltuială au solicitat reconectarea la sistemul centralizat. Costurile pe care le au facturile pentru căldură de la asociație nu sunt mari“, a mai spus directorul general al Termo-Service SA, Alin Aivănoaie.

Directorul Termo-Service SA a discutat despre investiția de aproximativ 100 de milioane de euro care ar putea fi făcută la CET Holboca, pe larg, în cadrul emisiunii din studioul BZI.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024