La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău, pe data de 31 ianuarie 2023, a avut loc un eveniment chirurgical deosebit .
S-a constituit o echipă mixtă formată din medicii chirurgi vasculari ai spitalului (dr . Bogdan Manole Szasz, dr. Manole Ghenadie , dr. Bud George şi medic anestezist dr. Tutunaru Valentin) care a fost completată cu doi medici chirurgi din Iaşi: Şeful secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, Conf. dr. Radu Florin Popa şi medicul specialist de chirurgie vasculară , dr. Cosmin Marian.
„Operaţia efectuată este o intervenţie de anvergură – By pass aortofemural profund, folosindu-se un grefon sintetic, special fabricat, care a fost înserat prin anastomoza (sutură pe aorta abdominală) şi trecut mai apoi în regiunea inghinală pentru a fi descărcat în membrul inferior unic al pacientului. Pacientul suferea de boala arterială periferică, aşa numita „arterita” şi fără această procedură şi-ar fi pierdut şi membrul unic pe care îl mai avea. Echipa de medici anestezişti a fost la înălţime şi , în ansamblu, m-am simţit că într-o sală de chirurgie a Spitalului Judeţean din Iaşi”, declară Conf. dr. Radu Florin Popă.
Conf. dr. Radu Florin Popa: „Judeţele Moldovei sunt deficitare în personal specializat în acest domeniu”
De asemenea, Conf. dr. Radu Florin Popa transmite că județul Bacău trebuie să aibă un serviciu integrat de chirurgie vasculară, deoarece această patologie este pe primul loc sau umăr la umăr cu cancerul, în România şi nu numai..
„Judeţul Bacău este un judeţ cu capacitate economică mare şi trebuie să aibă în oraşul reşedinţa de judeţ un serviciu integrat de chirurgie vasculară.
Este o chirurgie scumpă, presupune efort financiar important pentru organizare, dar odată echipă formată şi pornită pe un drum ascendent nu mai văd nici o piedică pentru rezolvarea acestei patologii care este pe primul loc sau umăr la umăr cu cancerul, în România şi nu numai.
Felicit echipa managerială a Spitalului Judeţean Bacău, felicit echipa de chirurgi vasculari nou închegată şi vă asigur că voi face tot efortul necesar pentru a pune umărul şi a contura un serviciu de chirurgie vasculară care poate deveni funcţional pe deplin în scurt timp şi va reuşi să rezolve pentru judeţ această problemă care va plasa judeţul pe un loc binemeritat pe harta chirurgiei vasculare .
Judeţele Moldovei sunt deficitare în personal specializat în acest domeniu iar efortul nostru este de a popula cu specialişti fiecare judeţ al acestei regiuni pentru a creşte astfel speranţa de viaţă şi calitatea vieţii pacienţilor cu arterita care ni se adresează”, mai afirmă Conf. dr. Radu Florin Popa.