Prima pagină » Economic Local » O întâmplare inedită! Un tânăr din Iași a reușit duminică să-și umple curtea de străini curioși: „Unii au venit cu aparate care testează pesticidele, chimicalele”

O întâmplare inedită! Un tânăr din Iași a reușit duminică să-și umple curtea de străini curioși: „Unii au venit cu aparate care testează pesticidele, chimicalele”

02 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Clement Marcu, un tânăr legumicultor din Iași, a reușit să atragă în fermă sute de clienți. După ce a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, nu au întârziat să apară și solicitările din partea celor care vor să cumpere legume și fructe proaspete. În câteva ore, ferma din localitatea ieșeană Horlești s-a aglomerat, iar fiecare client a plecat acasă cu pepeni, roșii, castraveți și păstăi produse cât mai natural

Clement Marcu, tânăr legumicultor din Iași, a avut o idee inedită pentru a atrage clienții în ferma din satul Bogdănești, comuna Horlești. Deși este pe piață din anul 2017 și consumatorii de produse sănătoase îl cunosc deja, Clement a vrut ca aceștia să vină personal să vadă ferma și să aibă posibilitatea să le culeagă direct din solar sau din câmp. Ideea sa a fost un real succes, astfel că nu s-a așteptat să aibă atât de multe persoane în fermă.

„Au venit familii cu copii, persoane care au vrut să guste pepenii, să vadă cum sunt produse legumele. Am clienți care cumpără de la noi și mi-au spus că au făcut analize în laborator pentru a vedea dacă au chimicale și au spus că nu au. Deci au verificat singuri ceea ce mănâncă. Unii au aparate care testează pesticidele, chimicalele”, susține Clement Marcu, de profesie inginer electronist.

În vârstă de 42 de ani, ieșeanul care s-a ocupat 15 ani de fabricarea mobilei, a renunțat la acest domeniu în anul 2017, când s-a apucat de legumicultură.

Ieșeanul susține că a învățat să facă proiecte europene și de aceea s-a gândit să se apuce și el de legumicultură

Cultivă legume și fructe pe aproximativ 4 hectare, iar investiția în afacere este atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii.

„Am zis că știind ce înseamnă să faci proiecte europene, m-am apucat și eu de legumicultură. Încerc să cultiv legume cât mai natural posibil. Nu spun că sunt 100 la sută naturale, bio, fără niciun pic de chimicale, dar ultimele tratamente le fac înainte de a se forma fructul pe plantă. După ce încep să se formeze fructele, deja nu mai stropesc, de aceea am multe produse care sunt mănate, stricate. Cele care reușesc să supraviețuiască sunt foarte gustoase și sănătoase.

La mine, legumele nu țin multe zile. În câteva zile se strică roșia. Nu folosesc nici erbicide. Mi-ar fi mult mai simplu să pun un erbicid și să termin, dar nu vreau să fac asta. Suprafața de aici are 3,2 hectare, iar puțin mai la vale mai avem un hectar. Am doi oameni care mă ajută în permanență, dar dacă aș mai găsi zilieri, aș mai lua cel puțin 4-5 persoane care să mă ajute. Eu sunt de la ora 5 dimineața la 12 noaptea în fermă, deci un job full-time”, mai spune Clement Marcu.

O altă tânără din Iași care cultivă legume fără chimicale este Gabriela Ciobotărașu, din comuna Roșcani.

Clement Marcu, producător din Iași: „Anul trecut aveam 100 de comenzi pe zi, în plin sezon”

Producătorul din Iași mai spune că produsele sale au fost solicitate mai ales în perioada în care au fost restricții, iar oamenii nu prea puteau ieși din case.

„Am început să facem livrări la domiciliu și pentru că de obicei clienții vor câte puțin din fiecare produs, am diversificat coșul ce îl livrăm. Într-adevăr, legumele noastre sunt mai scumpe, dar trebuie să se vadă și în prețul final, pentru că fiecare dintre noi muncim ca să facem profit. În primii 2 ani de la înființarea afacerii am fost pe pierdere pentru că nu prea știam cu ce se mănâncă legumicultura, nevând experiență. Am început totul de la zero.

La început era doar un hectar îngrădit. Acum însă abia facem față cererii. De exemplu, anul trecut, aveam 100 de comenzi pe zi, în plin sezon. Nu am avut cum să le onorăm. Noi culegeam până la ora 16:00, iar apoi duceam legumele în locurile solicitate. Ca să duci comenzile în 100 de locuri, este foarte dificil. A fost și perioada cu restricțiile din cauza pandemiei COVID-19, de aceea oamenii făceau multe comenzi”, mai spune Clement Marcu, care susține că va face în continuare legumicultură.

„Mai avem multe de învățat, dar vrem să continuăm să facem asta. Noi încercăm să bucurăm cât mai mulți clienți cu legumele noastre”, susține producătorul din Iași.

Producătorii din Iași își vor promova produsele în cadrul evenimentului „Hai la noi”, care va avea loc pe data de 8 august 2021

Un alt eveniment de succes din Iași, unde au participat producătorii locali, este cel organizat de asociația „Produs în Iași”. În urmă cu câteva săptămâni, sute de ieșeni au participat la evenimentul „Hai la Noi”, organizat în lanul cu lavandă din comuna Sinești, Iași. În acest weekend, asociația producătorilor locali din Iași va organiza duminică, pe data de 8 august, în Valea Sânzienelor, din satul Poiana cu Cetate, un nou eveniment dedicat produselor locale. Din asociația „Produs în Iași” fac parte Magazia Morăriței, Tăt Normal, Veera, Capra Noastră, Legumeață, Leomi Chocolat, Artcycleit, Tăiței Grădinărești, Prisaca Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`