Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » O inimă sănătoasă poate ajuta la întârzierea sau prevenirea demenței
O inimă sănătoasă poate ajuta la întârzierea sau prevenirea demenței

O inimă sănătoasă poate ajuta la întârzierea sau prevenirea demenței

07 ian. 2021, 18:25,
în Sanatate

Un nou studiu arată importanța unui stil de viață sănătos pentru a menține o sănătate cardiovasculară bună la bătrânețe, deoarece această masura de prevenire este eficientă și în ceea ce privește declinul cognitiv.

Vârsta schimbă treptat funcționarea inimii și a arterelor, mai ales în cazul unui stil de viață dezechilibrat. Anumiți factori de risc sunt stimulatori reali ai îmbătrânirii cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, fumatul, diabetul, obezitatea abdominală, sedentarismul.

Prin urmare, prevenirea este importantă la orice vârstă și mai ales că îngrijirea inimii ar avea grijă și de creier, așa cum arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford. Acesta susține că prevenirea rigidizării arteriale, mai devreme în viața unei persoane, ar putea ajuta la întârzierea apariției demenței.

Cercetătorii au investigat 542 de persoane în vârstă care au facut două măsurători ale rigidității aortice sau arteriale, la vârsta de 64 și 68 de ani, un predictor al riscului cardiovascular. În paralel, testele cognitive și scanările prin rezonanță magnetică ale creierului au evaluat dimensiunea, conexiunile și aportul de sânge din diferite regiuni ale creierului. Cea mai mare arteră din corp (aorta) se rigidizează odată cu înaintarea în vârstă, iar studiul a constatat că rigidizarea aortică mai rapidă a fost legată de markerii de sănătate slabă a creierului: scăderea aportului de sânge, conectivitate redusă între diferite regiuni ale creierului și memoria slabă.

O legătură între sănătatea inimii și sănătatea creierului

Echipa științifică specifică faptul că intervențiile medicale și mai ales modificările stilului de viață făcute mai devreme în viață pot ajuta la încetinirea rigidității arteriale, cum ar fi limitarea sării, alcoolului, a zaharurilor și a grăsimilor saturate, practicarea a 30 de minute pe zi de orice fel de activitate fizică. În caz contrar, pot apărea foarte repede complicații: infarct miocardic, aritmii, accidente cerebrovasculare, demență vasculară.

Pentru cercetători, este cu atât mai important să promovăm această legătură, luând în considerare faptul că, într-o societate îmbătrânită, se așteaptă ca aceste cazuri de demență să se tripleze până în 2050, cand vor ajunge la 115,4 milioane de persoane, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

„Studiul nostru leaga sanatatea inimii de sanatatea creierului. Ne oferă o perspectivă asupra potențialului de reducere a rigidității aortice pentru a ajuta la menținerea sănătății creierului la persoanele în vârstă. Conectivitatea redusă între diferite regiuni ale creierului este un marker timpuriu al bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer”, explică dr. Sana Suri, potrivit Sante Magazine.

Prevenirea acestor modificări prin reducerea sau încetinirea rigidizării vaselor mari de sânge din corpul nostru poate fi o modalitate de a ne menține sănătatea creierului și memoria pe măsură ce îmbătrânim. Trebuie remarcat faptul că leziunile la nivelul creierului de origine vasculară, cauzate în special după un accident vascular cerebral pot duce la o afecțiune numită „demență vasculară”. Menținerea așa-numitei sănătăți cardiovasculare optime este asociată cu o reducere semnificativă a riscului de a dezvolta demență și cu o atenuare a declinului cognitiv asociat cu aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *