Prima pagină » Business în România » O importantă bancă din România va fi preluată de italieni. Iată ce trebuie să știe clienții care au cont bancar
O importantă bancă din România va fi preluată de italieni. Iată ce trebuie să știe clienții care au cont bancar

O importantă bancă din România va fi preluată de italieni. Iată ce trebuie să știe clienții care au cont bancar

13 iun. 2024, 11:00,
BZI.ro, în Business în România

O importantă bancă din România va fi preluată de italieni. Este vorba despre preluarea controlului asupra Alpha Bank Romania S.A. de către UniCredit S.p.A. din Italia. Iată ce trebuie să știe clienții care au cont bancar.

O importantă bancă din România va fi preluată de italieni

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania S.A. de către UniCredit S.p.A. din Italia. Tranzacţia se referă în principal la diverse servicii bancare şi financiare din România, cum ar fi serviciile bancare pentru persoane fizice şi juridice, serviciile de piaţă financiară şi alte servicii financiare.

O altă veste este aceea că First Bank, prezentă de ceva timp în România, a fost preluată de Intesa Sanpaolo. First Bank este o instituție bancară extrem de activă pe piața din România. Aceasta operează o rețea de 40 de sucursale și oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Se schimbă cardurile bancare ale românilor

O bancă din România schimbă toate cardurile. Raiffeisen a început să notifice clienții cu privire la schimbările care se vor produce în privința cardurilor Mastercard, care vor fi înlocuite în totalitate cu carduri Visa.

Începând cu data de 15 iulie 2024 cardul de credit Mastercard Standard va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Standard; cardul de credit Mastercard Vodafone va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Standard; cardul de credit Mastercard eMAG va fi înlocuit cu cardul Visa Credit eMAG; cardul de credit Mastercard Gold va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Platinum; cardul de credit Mastercard World va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Signature; cardul de credit Mastercard World Elite va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Infinite.

Începând cu data de 1 august 2024 cardurile de debit Mastercard Lei, Mastercard SMURD Lei și Mastercard Student Lei vor fi înlocuite cu cardul de debit Visa Lei; cardurile de debit Mastercard EUR și Mastercard USD vor fi înlocuite cu cardurile de debit Visa EUR, respectiv Visa USD; cardul de debit Mastercard Gold, atașat unui pachet de cont curent Raiffeisen Premium Banking, va fi înlocuit cu cardul de debit Visa Platinum; cardul de debit Mastercard Gold, atașat unui pachet de cont curent Raiffeisen Private Banking, va fi înlocuit cu cardul de debit Visa Signature. Clienții Raiffeisen Bank nu trebuie să plătească nimic pentru înlocuirea cardului Mastercard cu unul Visa.

Pe lângă această schimbare, o nouă lege vine în ajutorul celor care au rată la bancă. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Acestea reprezintă tipuri de soluții pe care conciliatorii le propun în cadrul negocierilor consumatori-bănci în concilierile desfășurate la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB).

Anul 2024 a debutat cu o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *