Prima pagină » Eveniment-Social » O ieșeancă și-a dedicat viața în folosul persoanelor nevoiașe. Ajunsă la vârsta a treia, Coculeana Cristea continuă să facă voluntariat la Crucea Roșie Iași

O ieșeancă și-a dedicat viața în folosul persoanelor nevoiașe. Ajunsă la vârsta a treia, Coculeana Cristea continuă să facă voluntariat la Crucea Roșie Iași

30 oct. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Eveniment-Social

Ieșeanca Coculeana Cristea este de 48 de ani la Crucea Roșie Iași, iar de mai bine de 26 de ani face voluntariat. Solicitările ieșenilor care abia mai au ce pune pe masă ajung la pensionara de 76 de ani, care arată că poți să te implici la orice vârstă în activități de voluntariat

Crucea Roșie Română activează de peste 124 de ani, fiind înființată în capitală, iar Coculeana Cristea s-a ocupat 48 de ani de activitatea din cadrul Crucea Roșie filiala Iași, prima dată ca angajată, apoi pentru 26 de ani ca voluntar. La începutul activității sale, ieșeanca s-a ocupat de reorganizarea Crucii Roșii la Iași din anul 1972, în calitate de membru al Comitetului Municipal și, ulterior, al celui Județean.

„Lucram la Combinatul de Fibre Sintetice din Iași. Am fost membră de partid. În 1972 m-au desemnat să mă ocup de reorganizarea Crucii Roșii Iași. Mă ocupam în afara orelor de lucru de: înființarea posturilor de prim-ajutor, de organizarea grupurilor sanitare în întreprinderi, de instruirea membrilor din grupurile sanitare și a salariaților cu noțiuni de prim-ajutor. Atunci primeam de la Crucea Roșie Internațională mașini cu haine, le sortam și le ofeream persoanelor. La acea vreme ne ocupam și cu procurarea medicamentelor din străinătate pentru persoanele care aveau probleme de sănătate și nu le puteau obține din țară. Întocmeam cereri și aduceam tratamente”, a povestit Coculeana Cristea, voluntară la Crucea Roșie Iași.

Ieșeanca Coculeana Cristea: „Voluntarii trebuie să fie pregătiți de orice, să aibă compasiune pentru oricine, chiar și pentru acel om de pe stradă pe lângă care poate trece zilnic”

Deși ar putea alege să își petreacă anii de pensionare fără a se mai ocupa de astfel de activități, Coculeana Cristea petrece câte 4 ore în unele zile din săptămână pentru a se ocupa de rezolvarea dosarelor sociale. Ieșenii care vin să solicite ajutorul Crucii Roșii Iași intră în evidență cu un dosar, iar în funcție de nevoi și de alimentele din depozit, acestea sunt repartizate fiecărui solicitant.

„În ultimii doi, trei ani sunt tot mai mulți oameni care fie trăiesc fară pensii sau cu unele prea mici, fie din ajutoare sociale sau alocațiile copiilor. Toți beneficiarii se așteaptă la mai mult, deși nu pot spune că nu sunt recunoscători pentru ceea ce primesc. Avem beneficiari de la adăposturile din Iași, mulți vârtnici și familii cu trei, patru copii. Am timp să mă relaxez, dar îmi place să vin aici să mă implic și o să continui să o fac. Voluntarii trebuie să fie pregătiți de orice, să ajute cum pot și ce au, să dedice mult timp și să aibă compasiune pentru oricine, chiar și pentru acel om de pe stradă pe lângă care poate trece zilnic”, a mai adăugat voluntara Crucii Roșii Iași.

Crucea Roșie Iași recrutează voluntari, iar în acest an tot mai mulți adulți doresc să se implice

Dintr-un număr de 14 solicitanți în luna octombrie 2020, 7 sunt persoane singure, fără niciun ajutor, iar în luna septembrie, 8 din 10 persoane nevoiașe locuiesc singure. Sunt localități în județul Iași unde oamenii vârtnici sau bolnavi, care nu se pot deplasa, au mare nevoie de voluntari care să îi ajute. Așadar, Crucea Roșie Iași a reînceput în acest an recrutarea voluntarilor pe care să îi pregătească în cadrul unor cursuri și ateliere pentru a fi pregătiți anul viitor. De la vârsta de 16 ani, doritorii pot deveni voluntari sau membri activi ai Crucii Roșii Iași.

„În acest an, au început să fie tot mai mulți adulți, de peste 20 de ani, care doresc să dedice câteva ore din timpul liber, în special în weekend, activităților de voluntariat. Noi îi așteptăm pe toți cei care își doresc să se implice, indiferent de vârstă și ocupație, contribuind așa cum pot și învățându-i pe alții din cunoștințele și experiențele lor. Noi avem nevoie de voluntari în orice zi, uneori chiar și la orele din noapte, atunci când situația o cere, la dezastru sau la evenimente unde trimitem echipe de prim-ajutor. Sunt patru departamente unde se pot implica: social, prim-ajutor, dezastre și media. Din departementul de dezastre pot face parte doar adulții, fiind nevoie de ei în situații dificile, la orice oră”, a precizat Andra Oana Bărbărie, director Crucea Roșie filiala Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`