Prima pagină » Local » O ieșeancă s-a trezit cu locuința demolată. Scandal uluitor într-o zonă aflată în plină extindere din municipiul Iași. Cerere-șoc după 40 de ani de așteptare – FOTO
O ieșeancă s-a trezit cu locuința demolată. Scandal uluitor într-o zonă aflată în plină extindere din municipiul Iași. Cerere-șoc după 40 de ani de așteptare - FOTO

O ieșeancă s-a trezit cu locuința demolată. Scandal uluitor într-o zonă aflată în plină extindere din municipiul Iași. Cerere-șoc după 40 de ani de așteptare – FOTO

19 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O locuință din cartierul Nicolina, din municipiul Iași, demolată abuziv, a ajuns motiv de scandal în instanță. O femeie din Iași s-a trezit cu locuința părinților săi demolată, după ce i-a fost preluată de Statul Român în baza unui decret de acum 4 decenii. Ieșeanca a cerut plata unei despăgubiri uriașe, solicitând ca Primăria Iași să-i achite suma respectivă după ce a rămas fără casa părinților săi

O femeie din Iași a cerut Primăriei plata unei despăgubiri de 150.000 de euro după ce a rămas fără casa din oraș, demolată de Statul Român. Vivi Sava a cerut instanței ca Primăria să-i plătească despăgubiri după demolarea casei pe care o aveau părinții săi în cartierul Nicolina, mai exact pe șoseaua Tudor Neculai. Părinții acesteia au rămas fără locuință, luată de Statul Român în perioada regimului comunist pentru sistematizarea zonei.

În aceste condiții, femeia a solicitat instanței ca autoritatea locală să-i plătească despăgubiri în contul clădirii demolate în mod abuziv de stat. În perioada regimului comunist, mai multe clădiri din Iași au fost demolate.

Imobil din cartierul Nicolina, în mijlocul unei dispute între Vivi Sava și Primăria Iași

Ieșeanca Vivi Sava a arătat că părinții săi au fost expropriați în mod abuziv, pe baza unor decrete emise de Statul Român în perioada regimului comunist. Conform Decretului nr. 223 din 1974, clădirile private intrau în proprietatea statului dacă proprietarii nu mai locuiau în țară sau urmau să plece în străinătate definitiv. Cu toate acestea, Vivi Sava a cerut plata despăgubirilor respective.

„Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași pe data de 16 aprilie 2021, reclamanta Vivi Sava, în contradictoriu cu pârâta Primăria Iași, a solicitat obligarea acesteia la plata de despăgubiri pentru imobilul din Iași, din șoseaua Tudor Neculai, nr. 14, fostă 4C. În motivare, reclamanta a arătat, în esență, faptul că imobilul le-a aparținut părinților săi, care au fost expropriați, imobilul fiind demolat abuziv potrivit Decretelor nr. 261/1984 și 223/1974. Autoritățile au refuzat plata de despăgubiri motivat de notificările potrivit Legii nr. 10/2001, însă reclamanta a invocat art. 1 din Protocolul 1 CEDO”, au menționat judecătorii ieșeni.

Procesul pentru casa demolată din Nicolina se va muta la altă instanță

Magistrații de la Judecătoria Iași și-au declinat, însă, competența în favoarea celor de la Tribunalul Județean.

„Prin precizările depuse la data de 7 mai 2021, reclamanta a arătat că înțelege să se judece cu municipalitatea și că valoarea despăgubirilor solicitate este de 150.000 de euro. Potrivit art. 94, pct. 1, lit. k Cod procedură civilă, Judecătoriile judecă orice alte cereri evaluabile în bani în valoare de pâna la 200.000 de lei, inclusiv, indiferent de calitatea părților, profesioniști sau neprofesioniști. Potrivit art. 95, pct. 1 din același act normativ, Tribunalul judecă în prima instanță toate cererile care nu sunt date prin lege în competența altor instanțe”, se arată în decizia instanței de judecată.

Reprezentanții municipalității ieșene nu au oferit un punct de vedere cu privire la acest dosar aflat pe rolul instanțelor.

Sistematizare masivă în cartierele din Iași

Regimul comunist a demarat o sistematizare masivă a cartierelor Iașului în urmă cu 6-7 decenii. Unele clădiri istorice din oraș, monumente afectate după Al Doilea Război Mondial, au fost culcate la pământ, în locul lor fiind ridicate construcții noi pentru muncitorii fabricilor din municipiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`