O ieșeancă cu astm este revoltată de purtarea obligatorie a măștilor! Femeia, în vârstă de 48 de ani, povestește cum a fost dată afară din tramvai că nu purta mască, după ce avusese o criză de astm în supermarket. Medicii pneumologi spun că nepurtarea măștii de către pacienții cu afecțiuni respiratorii deja existente poate fi fatală dacă se infectează cu COVID-19
De astăzi, purtarea măștilor de protecție este obligatorie în Iași, chiar și pe stradă. Decizia luată de Prefectura Iași a stârnit revoltă în rândul pacienților cu astm din Iași. O ieșeancă acuză autoritățile ieșene că prin această decizie nu au luat în considerare și astmaticii. Femeia povestește cum a fost dată afară din tramvai de către Poliția Locală pentru că nu purta mască, după ce avusese o criză de astm în supermarketul Lidl. Femeia cere autorităților ieșene să regândească strategia de combatere a infecției cu COVID-19.
Femeia astmatică: „În Marea Britanie, de exemplu, nu se poartă măști de protecție dacă ești astmatic”
P.M. are 48 de ani și suferă de astm. Femeia lucrează în serviciul public și a insistat să-i fie protejată identitatea. Aceasta este revoltată pe decizia autorităților de a obliga ieșenii să poarte măști și în spațiile publice. Singurul loc în care de astăzi ieșenii nu vor mai purta mască este acasă.
„Când cei de la Prefectura Iași au dat această nouă regulă, nu au luat în considerare faptul că în Iași mai sunt și astmatici, chinuiți de purtarea măștii. În Marea Britanie, de exemplu, nu se poartă măști de protecție dacă ești astmatic. La noi, statul nu se gândește la astmatici. Sunt nevoită să port mască, chiar dacă nu pot respira. Este revoltător! „Nu pot respira, mă sufoc! Nu mă puteți obliga”, spune P.M.
Ieșeanca cu astm, coborâtă din tramvai de către vatman, pentru că nu purta mască
Femeia povestește că, într-una din zilele trecute, în timp ce călătorea cu tramvaiul, a fost dată afară de vatman pentru că nu purta mască. Pentru că inițial a refuzat să coboare din tramvai, vatmanul a chemat Poliția Locală.
„Călătoream zilele trecute cu tramvaiul și nu purtam mască pentru că în tramvai erau vreo 35 de grade și efectiv simțeam cum mă sufoc, simțeam cum curg apele pe mine. Din frica de a nu face o nouă criză de astm, am ales să nu port masca. Vatmanul a început să urle la mine să-mi pună masca sau să mă dau jos din tramvai. I-am explicat frumos că sunt astmatică și că nu pot să port masca. A chemat Poliția Locală și m-a dat jos din mijlocul de transport. Polițiștii m-au luat la întrebări și ulterior au înțeles că nu sfidez voit legea”, adaugă P.M.
Ieșeanca a solicitat lămuriri de la prefectură, dar i s-a răspuns că nu îi interesează că ea suferă de astm
Auzind că de astăzi purtarea măștii a devenit obligatorie în toate spațiile publice din Iași, femeia cu astm a sunat la Prefectură și a cerut lămuriri. A vrut doar să știe dacă și astmaticii sunt incluși pe lista celor care vor trebui obligatoriu să poarte mască.
„Am sunat la Prefectura Iași ca să le explic problema mea. O doamnă mi-a răspuns extrem de urât și mi-a spus că nu e problema ei că am eu astm. Nu m-a lămurit deloc. Eu una cred că ni se încalcă dreptul la alegere. Dacă eu simt că mă sufoc cu mască, de ce trebuie să o port? Totodată, eu nu cred în toate minciunile astea cu COVID-19. De la începutul stării de urgență am mers la birou, am intrat în magazine și nu am pățit nimic. Deodată, virusul se ia de pe suprafețe. Nu se ia nimic”, încheie P.M.
Medicii pneumologi spun că purtarea măștii de către pacienții cu astm este extrem de esențială, le poate salva viața
Medicii pneumologi avertizează că nepurtarea măștii de către persoanele cu astm sau cele care au alte disfuncții respiratorii poate fi fatală. Purtarea măștii, spun aceștia, are mai multe avantaje decât dezavantaje. Medicii ieșeni explică pacienților cu disfuncții respiratorii că purtarea măștii nu poate provoca crize de astm.
„O mască simplă oprește secrețiile noastre, particulele posibil infectate cu COVID-19, scoase în afara gurii prin vorbit, strănut și tușit. Astfel, scade riscul de a-i infecta pe ceilalți din jurul nostru. Măștile de protecție ne permit să respirăm corect. Am făcut personal un test de saturație cu 2-3 măști pe față și nu a existat nicio modificare a respirației. Purtarea măștii de către persoanele cu disfuncții respiratorii deja existente este extrem de utilă”, spune dr. Radu Crișan, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.
Dr. Radu Crișan: „Pentru un pacient care are deja efecțiuni respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate fi letală”
Așa cum spune medicul pneumolog din Iași, purtarea măștii de către pacienții cu astm le poate salva viața. Infecția cu COVID-19 le-ar putea cauza decesul. Medicul Radu Crișan spune că singurul motiv pentru care un astmatic are o criză este că nu-și administrează corect tratamentul.
„Nu s-a demonstrat niciun efect negativ al purtării măștii de către pacienții cu disfuncții respiratorii. În consecință, nu putem afirma decât faptul că purtarea măștii are mai multe beneficii decât dezavantaje. Pentru un pacient care are deja efecțiuni respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate fi letală. Utilizarea tratamentului cronic în mod corespunzător ține departe pacientul cu astm de crizele specifice. Le recomandăm tuturor să poarte mască de protecție”, încheie medicul pneumolog Radu Crișan.