Ana Maria Lucan, o tânără ieșeancă, în vârstă de 28 de ani, are un mesaj pentru managerii maternităților. Își dorește ca mămicile să aibă șansa de a naște în cadă, în Iași. Speriată de dureri, aceasta a plecat în alt județ pentru a experimenta o naștere care în multe țări din Europa este des întâlnită
Teoria din spatele nașterii în apă constă în faptul că fătul își petrece cele nouă luni de viață intrauterină în lichidul amniotic, iar nașterea într-un mediu similar este mai blândă pentru copil și mai puțin stresantă pentru mamă.
Beneficiile nașterii în cadă
Beneficiile nașterii în cadă sunt multiple, începând de la faptul că, în timpul travaliului, imersia în apă scade nevoia de medicație analgezică, până la faptul că, atunci când se produce sub apă, traumatismul vaginal poate fi redus. Cea mai atrăgătoare este ideea că bebelușul se deplasează dintr-un mediu lichid, de la nivelul uterului, în alt mediu lichid, anume apa caldă din cada de naștere.
„Am născut acum trei ani, la o clinică privată din Constanța. Nu am vrut să nasc prin operația de cezariană, însă îmi era cumplit de frică să nasc natural, așa că am hotărât să caut o altă soluție. După ce m-am documentat prin discuțiile cu alte mame, chiar și cu medici, am ajuns la concluzia că nașterea în cadă m-ar ajuta să scap de această frică.
La maternitățile din Iași nu am găsit această variantă și am rămas foarte dezamăgită, pentru că multe mame și-ar dori să existe o cadă pentru nașteri în Iași, unde există cea mai mare maternitate din Moldova. Am găsit la Constanța și pot spune că aș repeta această experiență cu ochii închiși. Nimic nu poate fi mai relaxant decât să stai într-o cadă cu apă caldă. Aceasta ameliorează durerile travaliului, astfel, nașterea a devenit mai ușoară”, destăinuie Ana Maria Lucan.
O tânără mamă își dorește ca în Iași să existe o cadă de nașteri, așa că transmite un mesaj pentru managerii maternităților
Principiile nașterii blânde încă nu se aplică în maternitățile din Iași, explicațiile sunt simple, însă nefondate. Principalul motiv pentru care nu există nașterea în cadă este pentru că nu sunt solicitări.
„Acum câțiva ani exista o astfel de cadă în maternitate, care nu s-a pus în funcțiune niciodată pentru că nu au existat cereri. Primul motiv ar fi faptul că populația nu este educată în acest sens, multe dintre viitoarele mame nici nu știu că există această modalitate și, prin urmare, nu cer”, declară ec. Robert Dâncă, managerul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.
Ana Maria Lucan este exemplul viu că mamele știu de această procedură. Pentru că nu a găsit la Iași, în cea mai mare maternitate din țară, o astfel de procedură, a plecat în alt județ, motivul principal fiind ca nașterea să-i fie una ușoară și să nu o mai considere un coșmar. Multe femei, viitoare mame, se află în această situație.
Unele dintre ele, pentru a nu trece prin durerile nașterii naturale, recurg operația cezariană, deoarece consideră că este mai puțin dureroasă.
votati George Simion si o sa fie posibil sa nasteti la cada si in Iasi
votati AUR ,PNL,PSD ,USR si posibil sa nasteti in fan!!!!!!!!
Avand in vedere explicatia cretinoida prin care nu se efectueaza acest tip de nasteri intrucat nu exista „cereri”, ar trebui informat emitentul acestei afirmatii ca, implicarea specialistilor si a medicilor de familie privind informarea viitoarelor mamici, este o practica simpla, eficienta si normala in vederea apelarii la astfel de metoda. Faptul ca, s-ar produce o scadere semnificativa de consum de medicamente, nu e pe placul „industriei” si, atunci se emit aberatii de genul de mai sus…
La Maternitatea Cuza Vodă există o astfel de cadă cumparată acum cățiva ani.Să se verifice achizițiile.Poate confirma și Stamatina și fosta șefă de sindicat Bolotă și alt personal.
La Maternitatea Cuza Voda se practica cezariene pe banda rulanta. La cererea gravidelor!!!!! Chiar daca ca este mai sanatoasa si benefica nasterea naturala…. Si se practica cezariene pentru ca medicii castiga, pentru ca in 30 de minute urmeaza alta cezariana, pentru ca e mai simplu pentru gravida si pentru medic. Si banii curg. La nasterea naturala medicii nu participa, deci pierd. Nasterea naturala dureaza 8-12 ore….La Maternitatea Cuza Voda nu se face epidurala, astfel incat gravidele sunt fortate sa aleaga cezariana. Deci inca un motiv…Si tot asa….Apropo, epidurala se face numai la Arcadia….De ce nu se mai face la Cuza Voda????? Probabil, in viitor, la Arcadia se va naste in cada….Cu plata…
Sa se nască și pe acoperiș,să vedeți stelele,luna.
Pentru Anonim, 10.46: Ce ar fi sa nasti tu? Unde vrei… pe acoperis, in crasma cu o bere in fata, la pacanele… Doar o data, ca sa vezi cum e, sau stelele, luna…..
În șatră,in Italia,acolo unde va plătiți CASSul să mergeți
ca sa nasti in cada nu e suficient sa vrei
trebuie sa ai apa in ea si dopul bagat la scurgere
Articolul este o reclamă pe față la o variantă … exotică a nașterii naturale. De urmărit unde va apare în Iași așa ceva și vom înțelege cine a plătit articolul. Acum dpv medical: fătul în uterul mamei este steril, lipsit complet de bacterii, virusuri, etc. atât pe piele, ochi, mucoase, cât și în tubul digestiv. La contactul cu exteriorul, atât pielea cât și tubul digestiv se colonizează prima dată. Sunt extrem de importante tipurile de microorganisme care ocupă loc pe și în noul născut. În apa din cada minune intră cel puțin mama (cu jumătatea inferioară a corpului), uneori și un cadru medical care asistă nașterea. Ce microbi aduc cu ei? Ce microbi erau deja în cadă de la utilizările anterioare? Nu e rar ca în travaliu, din diverse motive, mama să mai piardă un pic de urina sau caca … Cred că e o decizie care obligă la informare corectă înainte!
S-a beshit mireasa !!! Si-a luat teapa cu Constanta. La Grajduri am inteles ca poti naste in ciubar, in lichid probiotic (mai smecher ca amnioticul). Bate la ochiul maro nasterea in cada. La nastere te asista direct D-na doctor Stanescu Franta..o somitate a medicinii obstetriciene.
Ce scuza buna au gasit!! Din moment ce nu sustin nasterile vaginale dupa cezariana, desi nu exista vreo problema care sa impuna cezariana, clar nu au vreo dorinta de a asista la nasterile in apa. Este inadmisibil sa existe doar o mana de medici care asista la NVDV, sau nasteri mai blande, sa permita gravidei sa stea in ce pozitie ii este mai comod. Pacat, au pregatire, au maternitate dotata, daca ar avea si vointa sau ar fi mai empatici, ar fi o binecuvantare.