Prima pagină » Titlurile zilei » O ieșeancă a renunțat la jobul plătit cu mii de euro pentru a se face cofetar. A investit 44.000 de euro într-o afacere cu prăjituri și torturi făcute cu ciocolată veritabilă, folosită de cei mai mari cofetari din lume

O ieșeancă a renunțat la jobul plătit cu mii de euro pentru a se face cofetar. A investit 44.000 de euro într-o afacere cu prăjituri și torturi făcute cu ciocolată veritabilă, folosită de cei mai mari cofetari din lume

25 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșeanca Gabriela Ilie a investit 44.000 de euro, fonduri de la bugetul de stat, într-o cofetărie. În anul 2018 a renunțat la jobul bine plătit, într-o corporație, pentru a-și urma pasiunea pentru torturi și prăjituri. S-a specializat în domeniu, a făcut un plan de afaceri și a deschis laboratorul în Iași, unde a angajat 7 persoane. Antreprenoarea susține că produsele sunt făcute din ingrediente naturale, fără premixuri, iar ciocolata Callebaut este piesa de rezistență

Gabriela Ilie a muncit ani de zile în domeniul privat, în resurse umane, și apoi într-o corporație. A decis, ca la 49 de ani, să-și schimbe statutul și să devină antreprenoare. Avea pricepere în ceea ce privește pregătirea torturilor și prăjiturilor și, încurajată de rude și prieteni, a făcut primul pas și a depus un proiect pentru accesarea a 44.000 de euro, bani de la bugetul de stat acordați prin Programul Start-Up Nation. A urmat și cursurile specializate în domeniu, iar imediat ce a primit banii a pus bazele afacerii cu torturi și prăjituri.

„În anul 2018 am făcut un curs de cofetar, după ce toți prietenii și rudele care au mâncat din torturile făcute de mine m-au sfătuit să fac ceva în această direcție. Mi-a plăcut această meserie și am învățat totul de la zero, am spălat vase, am învățat ce e un plan de afaceri. Am preferat să investesc în utilaje performante, să ușurăm munca angajaților. Noi am angajat 5 persoane, prin proiect, și pentru că am mai avut nevoie de 3 angajați, am mărit personalul.

Suntem 8, cu tot cu mine, și muncesc cot la cot cu ei. Am avut o ușoară fluctuație de personal, însă eu am muncit în resurse umane și datorită experienței am reușit să-i recrutăm mai ușor. Dincolo de banii luați pe proiect trebuie să dispui și de alte sume. Sunt foarte multe mărunțișuri într-un laborator de cofetărie și trebuie să ai putere financiară să poți deschide o astfel de afacere”, susține Gabriela Ilie, administratorul afacerii.

Gabriela Ilie este una dintre ieșencele care a deschis o afacere de succes cu bani de la bugetul de stat

Ieșeanca susține că toate produsele sunt făcute cu ingrediente naturale, fără înlocuitori și premixuri și aceste lucruri pot fi dovedite cu documente obținute de la instituțiile abilitate. În cofetăria din centrul Iașului sunt comercializate prăjituri cu prețuri cuprinse între 7 și 16 lei bucata. Fagurii cu ciocolată, făcuți după o rețetă tradițională și copți după tehnica tradițională, în formă de fontă pe flacără, sunt produsele cele mai căutate în cofetărie.

„Conțin ou, lapte, făină, zahăr și unt și sunt umpluți cu o cremă de ciocolată, producție proprie. Rețetele sunt jumătate tradiționale, jumătate făcute de mine. Nu folosim premixuri, ci doar ingrediente naturale, cele găsite la producătorii din zonă. Chiar dacă am auzit multe persoane spunând asta, noi chiar nu folosim premixuri. Am deschis de un an și pot să spun că am fost tentată să folosesc înlocuitori, pentru că sunt mai ieftini. Păi, în loc de ciuperci, de exemplu există umplutură făcută deja, care are jumătate din compoziție cu ceapă. Se folosesc aceste umpluturi. Eu am ales să nu fac asta. Am un proces-verbal de control unde scrie că nu există premixuri. Mă gândesc să îl afișez, la vedere. Nu știu dacă e legal, dacă se poate afișa (n.r.-râde)”, mai spune Gabriela Ilie, proprietara cofetăriei „Bucate Alintate”.

Gabriela Ilie, cofetar: „Termenul scump este relativ, în opinia mea”

Unul dintre cele mai importante ingrediente în munca cofetarilor este ciocolata. De aceea, calitatea ei este primul factor care influențează prețurile produselor obținute. În cofetăria Gabrielei este utilizată ciocolata Callebaut, folosită de marii cofetari în componența blaturilor pentru tort, a cremelor și glazurilor, dar și pentru modelarea decorurilor.

„Să vă dau un exemplu. O prăjitură cu o greutate de 300 de grame, la mine, este în jur de 10 lei. Cam aceeași prăjitură, în altă parte, la 100 de grame, este un sfert din preț. La noi în cofetărie, o exclusivitate pentru Iași, folosim ciocolată Callebaut, o ciocolată veritabilă, care nu poate fi comparată cu una care are în componență ulei de palmier. Avem un furnizor care ne asigură această cantitate de ciocolată. Dacă vorbim despre prețuri, aici subiectul este amplu. Dar termenul scump este relativ, în opinia mea”, mai spune Gabriela Ilie, care povestește că deși în perioada pandemiei multe cofetării au avut pierderi și au închis o anumită perioadă de timp, nu a fost și cazul său.

„Noi am ținut deschis tot timpul. Pot spune că suntem pe plus acum”, susține ieșeanca.

Cel mai tânăr ciocolatier din Iași este Ștefan Buraga, care la 19 ani a deschis o afacere în domeniu.

Antreprenorii din Iași au investit peste 18 milioane de lei în afaceri, bani obținuți de la bugetul de stat

Afacerea antreprenoarei este una din cele câteva sute înființate în Iași cu ajutorul banilor obținuți prin Programul Start-Up Nation. Antreprenorii din Iași au dezvoltat afaceri de succes cu 18.540.686 de lei de la stat, bani acordați pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Potrivit Agenției pentru IMM-uri Iași, în perioada menționată au fost încheiate 411 contracte cu beneficiarii din județ. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere. Valoarea totală a proiectelor acordate beneficiarilor din cele 6 județe din Moldova este de 81.459.412 de lei. Programul Start-Up Nation nu va fi lansat în anul 2021 din cauza lipsei fondurilor. Potrivit reprezentanților din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, sunt lansate și vor fi lansate programe care să ajute IMM-urile afectate de pandemia COVID-19, însă nu și programul Start-Up Nation, care în ultimii 3 ani a avut aproximativ 30.000 de beneficiari din toată țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *