Prima pagină » Actualitate » O ieșeancă a refuzat să meargă la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19! Femeia a vărsat sânge câteva zile, apoi a intrat în comă! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Nu fugiți de controale! Așa se ajunge la deces!”
O ieșeancă a refuzat să meargă la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19! Femeia a vărsat sânge câteva zile, apoi a intrat în comă! Prof. dr. Diana Cimpoeșu:

O ieșeancă a refuzat să meargă la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19! Femeia a vărsat sânge câteva zile, apoi a intrat în comă! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Nu fugiți de controale! Așa se ajunge la deces!”

13 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

O ieșeancă a refuzat să meargă la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Diagnosticată cu ciroză, femeia a făcut un șoc hemoragic, iar acum este internată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași în stare critică. Prof. dr. Diana Cimpoeșu trage un semnal de alarmă și recomandă ieșenilor să se prezinte la timp la spital. Întârzierea înseamnă moarte

Din frica de a nu se infecta cu COVID-19, o ieșeancă de 47 de ani nu s-a prezentat la spital. Deși se simțea din ce în ce mai rău, iar familia insista ca aceasta să fie văzută de un medic, ieșeanca a refuzat complet. Abia când a intrat în comă, familia a sunat la 112. Era deja prea târziu. Pacienta diagnosticată cu ciroză făcuse un șoc hemoragic, iar acum este în comă, internată la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, spune că, în medie, câte 20-30 de pacienți cu boli grave se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, în stare critică, după ce boala cu care au fost diagnosticați s-a agravat. Pentru mulți dintre ei nu se mai poate face nimic.

Înainte de a intra în comă, ieșeanca vărsa sânge. A ajuns la spital în stare critică, iar medicii se chinuie să o țină în viață

O ieșeancă în vârstă de 47 de ani, diagnosticată cu ciroză, a neglijat starea de rău care persista de mai bine de o săptămână. Deși familia a insistat ca aceasta să meargă la medic, femeia le-a spus că îi este frică de faptul că se va infecta cu COVID-19. A suportat durerile acasă și a intrat în comă, din cauza unui șoc hemoragic.

„Pacienta în vârstă de 47 de ani a fost transportată la UPU după un apel la 112. Cadrele medicale au constatat că aceasta suferise un șoc hemoragic și avea hemoglobină 2. Din spusele familiei, înainte de a intra în comă, femeia vărsa sânge și avea scaune cu sânge. În prezent este comatoasă, internată la ATI, cu prognosticul extrem de rezervat. Din păcate, acesta nu este singurul caz de acest fel”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Șefa UPU SMURD Iași: „Nu așteptați să se oprească pandemia de COVID-19 ca să vă prezentați la spital! Vă puneți viața în pericol!”

La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, în medie, 20-30 de pacienți se prezintă zilnic în stare critică după ce bolile de care suferă se agravează. Aceștia spun medicilor că nu au mers la un specialist din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că neprezentarea la timp la spital poate avea repercusiuni grave și se poate ajunge chiar și la deces.

„Avem un număr foarte mare de prezentări în UPU cu pacienți ale cărori boli s-au decompensat pentru că nu s-au prezentat la timp la medic. Așteaptă până în ultima clipă și se prezintă la spital în stare critică. De multe ori, nu se mai poate face nimic pentru ei. Nu fugiți de controale! Așa se ajunge la deces! Nu așteptați să se oprească pandemia de COVID-19 ca să va prezentați la spital! Vă puneți viața în pericol. Majoritatea ajung la spital noaptea, spunând că au crezut că le va trece durerea. Durerea, dacă trece de la sine, poate reveni. Veniți la timp la medic!”, insistă prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Când pacienții ajung în stare crtică la spital, efortul medicilor este mult mai mare și mortalitatea este mult mai mare”

Așa cum spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, unele clinici de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași sunt goale. Ieșenii nu sună să-și facă programări la medic, din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Stau acasă până în ultimul moment, deși unii dintre ei au programări deja făcute, și se prezintă la spital în stare critică.

„La Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași sunt deschise internările de zi. Ieșenii își pot face programare telefonică pentru a fi văzuți de un medic. Majoritatea nu fac asta. Trebuie să înțelegem că suntem un popor civilizat și ar trebui să ne comportăm ca atare. Când pacienții ajung în stare crtică, cu decompensarea bolii de care suferă, efortul medicilor este mult mai mare și desigur și mortalitatea este mult mai mare. Pentru internările continue se asigură distanță între paturi, deci capacitatea este redusă la jumătate. Astfel, le recomandăm pacienților să nu amâne controalele și tratamentul periodic și să vină în urgență”, încheie prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`