O tânără din Iași, care a muncit într-o multinațională, muncește acum cot la cot cu angajații din spălătoria auto pe care o deține alături de soțul ei. Carmen Alexandrescu spune că astfel motivează angajații să muncească și că nu îi este rușine să facă asta. A curățat mașini de lux de la clienți pretențioși
Carmen Alexandrescu, o tânără în vârstă de 29 ani din Iași, a învățat să spele mașini în urmă cu câțiva ani, când l-a cunoscut pe soțul său, Sergiu Alexandrescu. Au deschis o spălătorie auto la Podu Iloaiei, iar de două luni au una și în Podu de Fier. Spune că nu i-a fost greu să renunțe la munca din multinațională, de la birou, pentru una dificilă, cum este cea dintr-o spălătorie auto. Mai mult, are un ajutor de nădejde și în Larisa, o altă angajată, care este mai veche în firmă.
„Spăl mașini aici, spălam și la Podu Iloaiei. Nu a fost greu atunci, nu e nici acum. Nu prea îmi place să folosesc jetul pentru spălat mașinile pentru că este greu de manevrat, e greu de ținut în mână. Aici sunt obișnuiți cu Larisa, angajata care este de 14 ani aici, ea muncind la un patron care avea spălătoria, dar a renunțat la ea și am preluat-o noi. În schimb, la spălătoria din Podu Iloaiei clienții voiau să fac eu mașinile pentru că, știți vorba aceea «Unde pune femeia mâna, se vede». Nu cred că este o muncă rușinoasă să speli mașini”, susține Carmen Alexandrescu, antreprenoare.
Carmen Alexandrescu, antreprenoare: „Altfel motivezi angajatul când vede că pui mâna și lucrezi cot la cot cu el”
Tânăra susține că soțul său a venit cu ideea investiției într-o spălătorie auto. Până în prezent au cheltuit 40.000 de euro cu cele două spălătorii.
„Soțul a lucrat la firmă de distribuție gaz, iar eu la o multinațională, la GFK. Soțul era disperat să aibă mașina curată și nu găsea niciun loc în Iași unde să o curețe cum trebuie. Am pornit la drum cu cineva, în spălătoria din Podu Iloaiei, și am rămas doar noi. După program veneam la spălătorie și mai făceam una-alta, curățam mașinile. Acum, că e greu cu angajații, nu mai găsești, altfel motivezi angajatul când vede că pui mâna și lucrezi cot la cot cu el. Eu fac o mașină în 20 de minute. Avem și spălătorie din aia, cu fisă, la Podu Iloaiei, dar e eficientă doar ca să dai puțin praful. Tot curățarea clasică e cea mai bună”, mai spune Carmen.
Faptul că în spălătorie sunt două fete care curăță mașinile a atras clienții curioși.
„Clienții visează nu știu ce echipamente, salopete din alea pentru fete, cum vezi prin filme (n.r.- râde). Noi nu avem așa ceva. Clienții vin o dată sau de două ori, din curiozitate”, mai spune Carmen, antreprenoare din Iași.
Reporterii „BZI” au prezentat, într-o ediție anterioară, povestea lui Adrian Vlas, care a deschis un service cu detailing auto.
Carmen mai spune că spălătoriile auto cu fise vor dispărea în viitorul apropiat
Clienții care vin în spălătoria din Podu de Fier au mașini scumpe și de aceea și pretențiile sunt mai mari.
„Cea mai scumpă mașină pe care am curățat-o costă 100.000 de euro. Domnul de la pompe funebre a venit cu ultimul X6. Noi suntem atenți la orice mașină, dar mai vin clienții cu pretenții. Femeile care vin aici sunt cele mai rele, mai pretențioase. Chestii dificile apar când lipsește ceva din mașină și acuză angajații. Gata, la spălătorie, se pierd. Eu sunt mereu aici și am încredere în angajați. I-am pus și la încercare și nu s-a întâmplat nimic”, mai spune Carmen Alexandrescu, care susține că tot spălătoriile clasice vor rămâne pe piață.
„Viitorul nu îl văd în fise. E o chestiune de moment. Te duci repede, dai un jet. Jetul trebuie ținut într un anume fel. Nu e vina soluțiilor, ci a clientului, pentru că nu știe să spele. Ca profit e mai ok la o spălătorie normală. Facem și detailing, care ajunge la 350 de lei. Spălăm scaune, tapițerie, mochetă. Scoatem scaunele, portierele, plafoniera și le spălăm cu soluții speciale”, mai spune Carmen Alexandrescu, antreprenoare.
Reporterii „BZI” au prezentat, într-o ediție anterioară, situația șoferilor din Iași care au încheiat asigurări la City Insurance.