@ Afacerea de familie s-a infiintat in urma cu 3 ani @ Produsele sunt facute dupa retete traditionale si nu se folosesc deloc amelioratori sau potentatori de gusturi @ Start-up-ul a fost finantat cu bani de la bugetul de stat @ "Datorita faptului ca parintii mei au o moara pe care au construit-o de la zero in 1990, era firesc sa facem un pas inainte in aceasta afacere si sa ne indreptam catre zona in care sa folosim aceasta faina pe care parintii mei o produc", sustine antreprenoarea care a infiintat afacerea @ Ieri au fost atestate traditional primele produse de panificatie din Iasi
La 30 de kilometri de Iasi exista un coltisor de rai de unde zilnic pleaca catre oras produse autentice, sanatoase, facute numai din ingrediente naturale, ce ne aduc aminte de gustul copilariei. Cea care a fost cu ideea unei astfel de afaceri, care sa promoveze gustul copilariei, si a pus-o in practica, a fost Cecilia Tugulia, o ieseanca get-beget, crescuta la tara, care si-a dat seama ca ceea ce mancam conteaza foarte mult, mai ales in aceste vremuri, cand mancarea nesanatoasa primeaza printre cei mai multi dintre consumatori. Aceasta, impreuna cu tatal sau, au construit în localitatea Probota din judetul Iasi o brutarie ce aduce pentru consumatori pâine cu maia si alte bunatati facute dupa retete traditionale, pentru fabricarea carora folosesc doar fainurile macinate în moara lor, uleiul presat la rece tot la presa acestora de ulei, fara amelioratori sau potentatori de gust si fara adaosuri de afânatori.
Produsele sunt coapte în cuptor pe vatra de lemne, ceea ce le ofera o savoare aparte, deoarece respecta cu strictete procesul de fabricatie pentru ca ceea ce si-a dorit Cecilia Tugulia inca de la demararea afacerii a fost sa aduca in prezent gustul copilariei, când pâinea avea miros de grâu, gust de aluat dospit si copt în cuptor pe lemne. Faptul ca painea este coapta in cuptor traditional reprezinta cel mai important lucru in realizarea unui produs traditional, ca pe vremea bunicii.
"Dorinta noastra de a face o brutarie a venit dintr-o necesitate. In momentul in care au aparut copiii in familia noastra, bineinteles ca am dorit sa le oferim tot ce este mai sanatos, sa mancam cat mai sanatos, asa cum era painea bunicilor cu care eu am crescut. Datorita faptului ca parintii mei au o moara pe care au construit-o de la zero in 1990, era firesc sa facem un pas inainte in aceasta afacere si sa ne indreptam catre zona in care sa folosim aceasta faina pe care parintii mei o produc", sustine ieseanca.
Paine dupa o reteta de familie
Afacerea a fost infiintata in anul 2017. "La inceput am investit cred ca vreo 20.000 de euro, daca stau sa ma gandesc acum. Aveam 15.000 de euro economisiti si i-am investit in utilajele de care aveam nevoie la acel moment. Oricum, eu am vrut de la inceput ca totul sa fie natural, sa fac un cuptor pe lemne, sa fie totul facut manual. A fost greu sa gasesc un sobar care sa imi faca aceasta vatra, dar pana la urma am reusit sa o fac asa cum mi-o imaginasem si o stiam in mare parte de la bunica. "Ne-am indreptat catre zona de paine cu maia, adica paine fara drojdie, o paine aparte care are nevoie de un timp indelungat de preparare si care este cea mai sanatoasa paine care se poate face manual. Este o paine care te provoaca si daca iti este frica, si nu iti place sa o faci, nu o sa iti iasa niciodata. Am inceput sa fac unele teste in ceea ce priveste obtinerea aceste maiale pentru ca nu am vrut sa cumpar o maia comerciala, ci am vrut sa o facem asa cum o faceau parintii si bunicii nostri. Am lasat la fermentat faina integrala cu faina de secara si cu apa cateva zile, asa cum stiam de la bunica mea si usor-usor, am obtinut aceasta maia. Usor spus, acum, la ani distanta, dar de fapt nu a fost chiar asa simplu. Insa noi nu ne-am lasat batuti si am continuat", sustine Cecilia Tugulea.
De profesie biofizician, Cecilia Tugulia nu a renuntat la meseria sa de baza pe care o practica si in prezent, insa imediat dupa programul de 8 ore de la serviciu vine intr-un suflet sa vada ce mai trebuie facut in brutarie sau in magazine. Iar uneori isi trage manecile si se apuca de framantat painea. "Mai spun unii clienti cand vin si cumpara paine ca «se vede ca a fost framantata de doamna Cecilia». Asta ma bucura nespus, pentru ca imi dau seama ca ceea ce m-a invatat bunica nu a fost degeaba si ma duce cu gandul la copilarie, o copilarie fericita", sustine femeia. Pentru a ajunge la o afacere de succes, antreprenoarea a avut nevoie de mai multe avize, iar acest lucru a necesitat timp si multa birocratie care uneori o determinau sa renunte.
Un start-up de succes in panificatie
Iar faptul ca nu s-a lasat pagubasa a ajutat-o si mai mult. Imediat dupa ce a fost lansat programul Start-Up Nation, ieseanca s-a inscris printre primii in cadrul programului si a fost selectata pentru a primi banii de la stat. "Noi am deschis in februarie 2017, pusesem pe rafturi cateva paini in magazinul din Copou si cand am vazut ca vine lumea sa cumpere, chiar daca magazinul era destul de gol, am fost extrem de multumita pentru ca nu munceam degeaba. Noi producem in jur de 60 de paini zilnic si cel mult 15 bucati din fiecare corn sau placinta. Nu vrem sa irosim produsele. Dupa ce am deschis magazinul si am vazut ca in continuare vin clientii, am zis sa aplicam si pe Start-Up Nation. Imediat ce s-a deschis aplicatia, tin minte ca la 12 si ceva la pranz, ne-am inscris im program. Noi am depus proiectul in iunie, iar anul urmator, in octombrie, aveam deja banii. Am fost sceptici la inceput, pentru ca toata lumea spunea ca nu e ok sa lucrezi cu statul, insa noi am fost multumiti de ajutorul primit si mai ales ca eram printre primii beneficiari din Iasi. Tin minte ca in prima zi cand am deschis magazinul am pus pe rafturi 20 de paini, 10 placinte, 10 varzari. Era gol magazinul si ma gandeam ca nu o sa cumpere nimeni. Insa, primii clienti au revenit", mai spune ieseanca.
Cu cei 44.000 de euro primiti de la stat, a creat doua locuri de munca, a cumparat o masina cu care transporta marfa si ceea ce mai avea nevoie pentru brutarie. Astfel, de la cateva paini vandute intr-o zi, antreprenoarea a ajuns sa vanda peste 60 de bucati, atât în cele trei magazine proprii, cât si în câteva magazine partenere. Pâine alba, neagra, integrala, cu secara, intermediara, graham, toate sunt facute dupa retetele bunicii. Pe langa feluritele paini, in brutaria din Probota se mai coc nuci, cornulete, brânzoaice, colaci. Cele mai cautate pâini sunt cele cu maia, coapte la vatra, la cuptor taranesc, cuptor cu caramida refractara. In Iasi, familia Tugulia are trei magazine, unul pe Sararie, unul în Targu Cucu si unul în Era Shopping Park.
Primele produse traditionale din domeniul panificatiei
Ieri a avut loc la sediul Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Iasi atestarea primelor 3 produse din acest domeniu. Astfel, painea cu maia, painea integrala si varzarile produse de "Magazia Moraritei" au fost oficial recunoscute ca fiind produse traditionale. Pentru a obtine acest atestat de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, antrepenoarea a "muncit" un an de zile. "Nu m-am grabit, pentru ca totul a decurs firesc. Eu ma bucur ca astfel imi este recunoscuta munca si calitatea produselor", sustine Cecilia Tugulia. La nivelul judetului sunt 12 produse atestate traditional. "Am reusit sa adaugam in portofoliul nostru si produsele de panificatie. Durata atestarii unui produs este de 3-4 luni, insa de multe ori nu depinde doar de institutia noastra sa il obtina producatorul, pentru ca sunt si alte institutii implicate in derularea procesului", sustine Laurentiu Precup, director al DAJ Iasi.