O icoană din secolul al XVIII-lea, dispărută din Mănăstirea Cernica de 40 de ani, a fost recent regăsită și adusă înapoi în lăcașul sfânt. Această piesă de patrimoniu, cu o valoare culturală inestimabilă, va fi expusă în muzeul mănăstirii, unde va putea fi admirată de publicul larg.
Dispariția icoanei a fost sesizată în urmă cu mai multe decenii, iar de atunci călugării au depus eforturi susținute pentru a o recupera. Revenirea sa la Mănăstirea Cernica reprezintă o veste extraordinară pentru întreaga comunitate monahală și pentru iubitorii de artă religioasă.
O icoană dispărută de 4 decenii din Mănăstirea Cernica a fost înapoiată
Icoana a fost creată în secolul al XVIII-lea și înfățișează o scenă biblică, iar cumpărătorul, aflând ulterior istoria sa, a decis să o returneze Mănăstirii Cernica.
Icoana „Duminica Samarinencii”, o capodoperă a secolului al XVIII-lea, a revenit la Mănăstirea Cernica după o absență de patru decenii. Această piesă de patrimoniu cultural inestimabil, creată în cadrul renumitei școli de pictură religioasă a mănăstirii, a fost expusă inițial în iconostasul bisericii Sfântul Nicolae. Dispariția sa, petrecută cu mai bine de 40 de ani în urmă, ridică numeroase semne de întrebare cu privire la circumstanțele care au condus la pierderea sa.
Deși detaliile exacte ale dispariției icoanei nu au fost elucidate, recuperarea sa miraculoasă stârnește emoții diverse. Pe de o parte, bucuria reîntoarcerii unei opere de artă sacră de o valoare inestimabilă umple de speranță comunitatea monahală și iubitorii de artă religioasă. Pe de altă parte, misterul dispariției sale ridică întrebări cu privire la vulnerabilitatea patrimoniului cultural și la necesitatea implementării unor măsuri mai eficiente de protecție.
Motivată de necesitatea înlocuirii iconostasului bisericii Sfântului Nicolae, a fost luată decizia mutării icoanelor în muzeu. Din păcate, icoana „Duminica Samarinencii” a dispărut în timpul acestui proces, pierzându-se pentru următoarele patru decenii.
Un colecționar a adus obiectul, zilele trecute, la o casă de licitații din Capitală, iar călugării de la Cernica alături de câțiva experți au recunoscut-o imediat. ”Vedem și la dantelă de lemn, și la culorile folosite, și la stil, toate acestea. Uitați și scrisul este în chirilică, toate acestea ne-au ajutat ca să putem să zicem că e de aici de la Cernica”, a precizat starețul mănăstirii, potrivit TVR.
Care este prețul cu care ar fi putut fi vândută icoana la licitații
La o licitație de artă sacră, icoana era estimată a se vinde cu un preț cuprins între 4.000 și 10.000 de euro. Un individ care o deținea deja, achiziționând-o la o altă licitație din 2015, a ales să o doneze mănăstirii gratuit.
Patriarhia Română și-a exprimat admirația față de gestul persoanei. ”Acest gest de donare și primire a acestei icoane reprezintă iată peste timp, după 37 de ani, o reîntâlnitre firească dintre biserica și o instituție de artă”, a transmis Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.
”Gestul, deși a fost făcut foarte din scurt, cred că a fost făcut destul de relaxat. Inima unui colecționar de opere de artă cred că are această capacitate de a renunța”, a precizat și Anca Bejan, director de comunicare al unei case de licitații.
Reamintim faptul că o icoană dispărută de 4 decenii din Mănăstirea Cernica a fost înapoiată lăcășului sfânt.