În județul Iași nu a mai fost depistat niciun caz de infectare cu noua tulpină Delta. Medicii ieșeni fac secvențieri la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași tuturor persoanelor suspecte de infectare. În prezent sunt în lucru opt teste în județul Iași
În ultimele două zile, în județul Iași nu au mai fost depistate cazuri de infectare cu noua tulpina Delta, însă opt persoane sunt suspecte. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au făcut secvențierea celor opt pacienți și se așteaptă rezultatele testelor. Până la aflarea acestora, persoanele suspecte vor sta în carantină. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași este singurul centru de excelență din Moldova în diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă și secvențiere. Aici au fost identificați primii pacienți COVID-19 cu tulpina Delta, diagnosticul fiind confirmat și la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
„Momentan nu mai avem niciun caz nou de infectare cu Delta. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, dar mai avem în lucru opt teste. Toate persoanele sunt suspecte și li s-a făcut secvențierea, urmând să primim și rezultatul testelor. Până la sosirea rezultatelor, toți pacienții suspecți stau în carantină. În această situație de suspiciune de infectare cu noua tulpină se face o amplă anchetă epidemiologică pentru a se stabili principala sursă de infectare a pacientului. Dacă se dovedește că persoanele suspecte sunt infectate, contactele directe și în special familia vor sta în carantină timp de 14 zile”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.
Primele simptome ale tulpinei Delta
Primii pacienți confirmați pozitiv cu noua tulpină Delta s-au prezentat la spital cu febră și tuse. Medicii ieșeni au precizat că aceștia prezentau disfuncție respiratorie. Printre primii trei ieșeni infectați cu noua tulpină s-a aflat și un bărbat de 42 de ani care a fost internat în stare gravă în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. După două zile, în urma tratamentului, acesta și-a revenit, este bine, stabil și rămâne sub supravegherea medicilor.
Bărbatul abia se întorsese din Norvegia, iar când a ajuns în țară a început să se simtă rău. Medicii au suspectat că este purtător de tulpina Delta, iar în urma secvențierii, rezultatul a fost pozitiv. Ceilalți doi pacienți din județul Iași au avut o formă ușoară a bolii. Spitalele ieșene vor reveni la forma de funcționare din martie 2020, în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină Delta va crește! Zonele tampon vor fi extinse și secțiile abia transformate în non-COVID-19 vor fi din nou secții COVID-19.
Când au fost depistate primele cazuri de Delta în Iași
Reamintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, zece persoane au fost confirmate cu această tulpină. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani, iar alte șapte persoane sunt din județul Bacău.
Printre cei șapte din Bacău se află o familie întreagă contaminată cu noua tulpină: părinții, de 36 și 29 de ani, și patru copii, cu vârste de 3, 5, 7 și 8 ani. În Bacău a mai fost depistat un pacient din alt focar, în vârstă de 62 de ani. Pacienții, în marea lor majoritate, sunt proaspăt întorși din Irlanda, ceea ce i-a determinat pe medici să ridice suspiciunea majoră de infectare cu tulpina Delta. Doi bărbați din județul Bacău, infectați cu noua tulpină, au decedat, iar ceilalți cinci se află sub supravegherea medicilor de acolo.