Prima pagină » Titlurile zilei » O fundație care luptă împotriva violenței domestice a pus stăpânire pe Institutul de Medicină Legală din Iași: „Noi furnizam victime” – FOTO

O fundație care luptă împotriva violenței domestice a pus stăpânire pe Institutul de Medicină Legală din Iași: „Noi furnizam victime” – FOTO

Institutul de Medicină Legală din Iași găzduiește asociația Centrului de Mediere gratis, fiind promotor al proiectului „Gloria”, care a avut drept scop ajutorarea victimelor violenței domestice, deși s-a încheiat anul trecut, în data de 30 aprilie

Principala problemă este reprezentată de faptul că acest proiect s-a încheiat anul trecut, mai exact pe data de 30 aprilie 2023. Cu toate acestea, psihologii și asistenții sociali care fac parte din această organizație nonguvernamentală continuă să-și desfășoare activitatea gratis într-o instituție de stat. Acestea nu plătesc nici chirie, nici alte utilități.

Proiectul „Gloria”, care asigură asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen, a beneficiat de un grant în valoare de 1.226.252 de euro, oferit de statul norvegian prin granturile norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare Locală, dar și de 183.938 de euro din fondul de dezvoltare socială român. Obiectivul acestui proiect a fost cel de a facilita accesul victimelor abuzului și violenței domestice și de gen, din mediul rural și mic urban, la consultații psihologice și juridice.

Diana Bulgaru cazează gratuit reprezentanții CMSC la IML Iași

 sediul pentru proiectul „Gloria” din IML Iași

Problema este reprezentată de faptul că acest proiect s-a încheiat anul trecut, mai exact pe data de 30 aprilie 2023

IML Iași a devenit furnizorul de victime pentru Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC). Toate femeile agresate, care veneau pentru consultații și pentru a obține certificatul medico-legal, erau redirecționate către reprezentanții CMSC. Proiectul mai are drept colaboratori Fundația Corona, IML Iași, care este și promoter, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Foreningen Hedda.

Directorul IML afirmă faptul că fundația Centrului de Mediere și Securitate Comunitară are o experiență foarte vastă, astfel că reprezintă un adevărat ajutor pentru victimele violenței domestice. Cu toate acestea, nu a putut să justifice faptul pentru care reprezentanții acestei fundații sunt cazați gratuit într-o instituție de stat.

„Nu am ales noi această asociație, acesta a fost proiectul. În momentul în care am semnat cererea de finanțare, am semnat și sustenabilitatea proiectului, prin munca noastră, nu neapărat prin finanțare. De unde iau banii nu este problema IML-ului, totul este asigurat de centrul lor. Noi solicităm de la ei consultanță pentru victimele violenței domestice. Este un lucru foarte bun, ele nu plătesc nimic, stau acolo temporar când au cazuri, într-un spațiu care este mai mult o arhivă, foarte mic. Ele au fost parteneri în proiect, nu au primit salariu de la IML, au derulat partea lor de proiect, anume consiliere.

Noi eram cei care furnizam victime. Medicii de la IML intrau în contact cu ele, victima când intra în cabinetul de consultații nu mai știa ce să facă mai departe, din acest motiv le redirecționam, pentru că un medic legist nu poate să-i ofere nimic, o sfătuiește să meargă la poliție, însă aceasta nu este cea mai bună soluție. Acum există această verigă, acești consultanți care vorbesc cu victima, o scot din stare de criză, îi oferă consult psihologic și juridic gratuit. Fundația Centrului de Mediere și Securitate Comunitară are o experiență foarte vastă”, a declarat prof. dr. Diana Bulgaru, director Institutul de Medicină Legală din Iași.

Laura Albu, coordonatorul Centrului de Mediere și Securitate Comunitară, a refuzat să ofere explicații

 sediul pentru proiectul „Gloria” din IML Iași

Cu toate acestea, psihologii și asistenții sociali care fac parte dintr-o organizație non-guvernamentală continuă să-și desfășoare activitatea pe gratis într-o instituție de stat

Reprezentanții Centrului de Mediere și Securitate Comunitară din Iași derulează mai multe proiecte care vizează sprijinirea victimelor violenței domestice. Printre acestea se numără proiectul „Gloria”, pentru asistență integrată a victimelor violenței domestice și de gen, „Vocile noastre sunt ascultate și ocrotite”, „Nu ești singură. Te ascultăm, te credem, te sprijinim”. Laura Albu, coordonatorul Centrului de Mediere și Securitate Comunitară, nu a binevoit să răspundă întrebărilor reporterilor BZI și să clarifice cum a reușit să obțină un spațiu în cadrul IML Iași, dar și care au fost rezultatele acestui proiect.

În cadrul proiectului „Gloria”, femeile abuzate nu primeau un ajutor real, ci „un pachet de criză” care conținea doar produse de igienă intimă, o sumă modică, de 500 lei, schimbarea ușilor, yalelor și ferestrelor pentru ca agresorii să nu mai aibă acces în locuința în care au avut loc violențele. Femeile agresate primeau aceste lucruri doar în cazul în care se hotărau să renunțe la relația cu agresorul. În cadrul proiectului, femeilor abuzate nu li se oferea acces la o locuință provizorie sau posibilitatea găsirii unui loc de muncă. Nu știm cum justifică inițiatorii proiectului sumele cheltuite din moment ce femeile agresate nu primeau niciun ajutor concret.

„Avem un parteneriat cu IML Iași, nu vă pot da mai multe detalii despre proiectele noastre din cauză că se denaturează realitatea. Dacă vreți să vă răspund la întrebări, să mi le trimiteți în scris. Nu știu de ce mă întrebați, ce anume vă interesează”, a declarat Laura Albu, coordonatoarea Centrului de Mediere și Securitate Comunitară.

Deși nu se știe cu exactitate cum a reușit această fundație să pună stăpânire pe IML Iași, cert este că nu achită nici măcar un leu pentru chirie sau pentru utilități, aducând un prejudiciu statului român.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *