Prima pagină » Local » O firmă din Cluj vrea să vândă o dronă de 100.000 de euro Poliției de Frontieră Iași
O firmă din Cluj vrea să vândă o dronă de 100.000 de euro Poliției de Frontieră Iași

O firmă din Cluj vrea să vândă o dronă de 100.000 de euro Poliției de Frontieră Iași

31 ian. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

O dronă de 100.000 de euro urmează să fie furnizată Poliției de Frontieră Iași. La licitația pentru furnizarea echipamentului s-a prezentat o singură societate, cu sediul social în Cluj. Oferta a intrat în etapa de evaluare

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași a demarat licitația privind furnizarea unei aeronave fără pilot la bord (dronă) pentru monitorizarea zonelor de graniță. Recent, la procedură a fost depusă o singură ofertă din partea societății Survey Topo Solutions SRL, cu sediul social în Cluj. Valoarea estimată a contractului este de 496.598 de lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro. Oferta a intrat în etapa de evaluare. Societatea este controlată de 3 asociați: Bogdan Ioan Presecan, Răzvan Vasile Iușan și Adina Maria Melniciuc.

În 2020, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei, profit de 478.503 lei, datorii de 1,3 milioane de lei, cu un singur angajat. Pe lângă dronă, a fost alocată suma de 120.000 de lei, fără TVA, pentru echipamentele auxiliare, unde sunt incluși și acumulatorii de rezervă. Echipamentul va fi folosit în arealul barajului Stânca Costești, la granița cu Republica Moldova. Autoritatea contractantă a organizat o altă licitație pentru furnizarea unei ambarcațiuni de patrulare.

Poliția de Frontieră Iași va putea ridica drona la o altitudine de 2.500 de metri

Furnizorul de echipamente trebuie să respecte mai multe specificații tehnice impuse în documentație. Drona va fi dotată cu o cameră video RGB (Red Green Blue), cameră video termală, turelă multi-senzor, sistem de comandă și control, propulsie electrică, decolare și aterizare pe verticală, receptor GNSS (Global Navigation Satellite Sistem). Echipamentul trebuie să aibă o autonomie de minimum 60 de minute, cu o masă maximă la decolare de 15 kilograme.

Drona poate fi ridicată la o altitudine de minimum 2.500 de metri. Drona va fi livrată în termen de 60 de zile de la semnarea contractului. Totodată, autoritatea contractantă a lansat licitația pentru furnizarea unei drone ce va fi folosită în zona Vămii Sculeni. Valoarea estimată a contractului este de 53.744 de lei, fără TVA. La licitație au participat societățile Survey Topo Solutions SRL și Protek Astral SRL (Craiova).

Sediu nou pentru Poliția de Frontieră, în valoare de 1,5 milioane de euro

Mai mult, Poliția de Frontieră a încheiat altă procedură, ce viza construirea unui sediu în comuna Tomești, județul Iași. Contractul a fost încheiat cu firma Elitconstruct SRL, din Vaslui, participantă la procedură cu o ofertă financiară de 7,2 milioane de lei, fără TVA, aproape 1,5 milioane de euro. Societatea îi aparține lui Bogdan Cioncu, un afacerist care a fost implicat și în administrarea Hotelului ”Traian”, din centrul Iașului.

Conform proiectului, vor fi construite mai multe obiective: pavilion administrativ, pavilion garaj (parc auto+depozit), stație alimentare, padoc câini, rezervor apă incendiu, rețele exterioare pentru utilități, zid de sprijin, turn de comunicații, dar și montarea unui post de transformare. Clădirea nu va avea un regim de înălțime mai mare de P+2. Poliția de Frontieră a pus la dispoziție și un contract pentru furnizarea lucrărilor de service auto. Rămâne de văzut dacă firma din Cluj va respecta specificațiile tehnice pentru drona comandată de Poliția de Frontieră Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *