O firmă din Iași care exploatează o carieră de piatră din județul Constanța a fost sancționată de inspectorii de la Antifraudă pentru că nu a declarat tranzacțiile în sistemul informatic. S-a dispus confiscarea contravalorii de aproape 26.000 de euro a bunurilor nedeclarate. Măsura a fost contestată de reprezentanții societății Demo Strade Group AG SRL
O firmă de construcții din Iași a fost prinsă de inspectorii de la Antifraudă că nu a declarat o tranzacție cu piatră. Este vorba despre societatea Demo Strade Group AG SRL, condusă de afaceriștii Ion Busuioc (90 la sută), originar din Rerpublica Moldova, și Dan Manuel Șerban (10 la sută). Mai precis, firma ieșeană a deschis un punct de lucru în comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanața, unde exploatează o carieră de piatră.
Inspectorii de la Antifraudă Constanța au verificat firma privind activitatea din perioada 03-06.01.2023. Mai precis, societatea trebuia să declare, în sistemul informatic RO e-transport, tranazacțiile rezultate din concasarea pietrei. Însă reprezentanții firmei nu au ținut cont de aceste reglementări. Astfel, inspectorii au aplicat societății un avertisment, dar și o măsură complementară de confiscare a contravalorii de 133.366 de lei, aproape 26.000 de euro, a bunurilor nedeclarate. De menționat că Antifrauda a descins și la compania Metxco din Iași, furnizor de echipamente militare.
Reprezentanții firmei de construcții spun că nu puteau tehnic să înregistreze tranzacția
Nemulțumiți de acțiunea celor de la Antifraudă, reprezentanții Demo Strade Group AG SRL au contestat procesul-verbal la Judecătoria Iași. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen de judecată. Au explicat în acțiune că tranzacțiile cu piatră nu puteau fi înregistrate la începutul lunii ianuarie 2023.
„Este evident faptul că a fost absolut impoosibil ca, începând cu data de 03.01.2023 (prima zi lucrătoare din noul an) și pentru câteva zile ulterioare, persoanele vizate de OUG nr. 41/2002 să poată pune la punct toate aspectele de natură tehnică/informatică și organizatorică pentru accesarea sistemului informatic RO e-transport, conform condițiilor noii proceduri publicate la data de 29 decembrie 2022. Acestea au fost circumstanțele concrete (de imprevizibilitate a normelor legale) în care societatea noastră a reușit, doar în cursul zilei de 6 ianuarie 2023 (imediat cum a fost pregătită din toate punctele de vedere), să înceapă să facă înregistrări cu succes în sistemul informatic RO e-transport”, se arată în contestația formulată de societatea din Iași.
Controlul a fost realizat pentru că societatea desfășoară activități de comericalizare a bunurilor cu risc fiscal ridicat. Și un furnizor al Primăriei Iași a fost controlat de cei de la Antifraudă.
Firma de construcții din Iași a înregistrat tranzacții de 8 milioane de euro
Conform ultimelor date financiare, societatea a înregistrat, în 2021, o cifră de afaceri de 38 de milioane de lei, aproape 8 milioane de euro, profit de 2,8 milioane de lei și un număr de 58 de angajați. Performanața financiară a fost obținută odată cu deschiderea punctului de lucru din comuna Mihail Kogălniceanu. Asociații din firmă mai dețin societățile Edil Stone SRL, Optimum Smart Arena SRL și Optimum Stone SRL. Afaceristul Ion Busuioc nu a putu fi contactat pentru a oferi un punct de vedere legat de acțiunea de control a inspectorilor de la Antifraudă.
Rămâne de văzut dacă firma din Iași cu vânzări de 8 milioane de euro va reuși să anuleze procesul-verbal întocmit de inspectorii de la Antifraudă.
Și uite așa au pus și ei umărul în eșecul mandatului lui Heiuș. Cu genul acesta de controale l-au condus pe bietul om la demisie.