Prima pagină » Local » O firmă controversată este la un pas să prindă potul de 6 milioane de euro din bugetul Iașului. Societatea a fost în vizorul DNA

O firmă controversată este la un pas să prindă potul de 6 milioane de euro din bugetul Iașului. Societatea a fost în vizorul DNA

17 feb. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Municipalitatea ieșeană este în plină procedură de licitație pentru atribuirea contractului de 6 milioane de euro, cu privire la prestarea serviciilor de dezinsecție, tratamente împotriva căpușelor și larvicidare. O firmă controversată este la un pas să prindă potul

Primăria Municipiului Iași a lansat licitația la începutul anului 2023, cu privire la contractarea serviciilor de dezinsecție a municipiului. Firmele interesate au avut posibilitatea de depunere a ofertele până la data de 14 februarie 2023, ora 15:00. Valoarea estimată a contractului este de 28.214.080 de lei, fără TVA, aproximativ 6.000.000 de euro, iar contractul va avea o perioadă de desfășurare de 48 de luni. Potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), singurul participant care a fost interesat de contract și a depus și oferta financiară este asocierea firmelor Wasval SRL – lider de asociere – și Espert 3D SRL – în calitate de asociat.

Captura de ecran de pe platforma Lista Firme cu situatia financiara a societatii Wasval SRL

Societatea Wasval SRL a înregistrat în anul 2021 o cifră de afaceri de peste 6 milioane de lei

O firmă controversată este la un pas să prindă potul de 6 milioane de euro

Persoana care presteaza servicii de dezinsectie

Contractul de dezinsecție are o valoare de 6 milioane de euro

O firmă controversată este la un pas să prindă potul de 6 milioane de euro. Mai exact, singura ofertă pentru serviciile de dezinsecție din municipiul Iași a fost depusă de asocierea Wasval SRL – lider de asociere – și Expert 3D SRL – în calitate de asociat. Societatea lider este una abonată la bugetul municipalității. Interesant este faptul că, deși au fost nenumărate discuții în ceea ce privește calitatea serviciilor pe care le prestează, Wasval SRL, administrată de Valentina Tudorachi, continuă să semneze contracte cu Primăria Iași de cel puțin 8 ani.

În trecut, Wasval a fost în vizorul Direcției Naționale Anticorupție, în cadrul unei campanii în care au fost verificate firmele de igienizare ce câștigau milioane de euro cu instituțiile statului. În 2011, Orzescu a fost trimis în judecată de DNA, în „Dosarul Aviara”, anchetă în care a fost calculat un prejudiciu de 5,8 milioane de euro, dar a fost achitat pe motiv că nu au existat probe că a săvârșit infracțiunea.

În anul 2021, grupul de firme Wasval SRL, Expert 3D SRL și Mior SRL, grup ce participă la licitația din acest an, a fost depășit de situație atunci când șobolanii au ajuns să fie tot mai prezenți în oraș, nu doar în zonele mărginașe, ci chiar și în centrul municipiului Iași. Acțiunile de dezinsecție și deratizare din Iași au fost derulate de asocierea SC Wasval SRL (lider al asocierii) – SC Mior SRL – SC Expert 3D SRL.

Cele 3 firme au fost depășite de situație, problemele persistând de la an la an. Așadar, Wasval SRL, firmă controlată de Valentina Tudorachi, a înregistrat, în anul 2021, o cifră de afaceri de peste 6 milioane de lei și un profit de peste 490.000 de lei. În ceea ce privește societatea Expert 3D SRL, administrată de Ciprian Mihai Tătaru Pantelimon, împreună cu asociatul Mihai Pantelimon, aceasta a înregistrat, în anul 2021, o cifră de afaceri de peste 2,6 milioane de lei și un profit de 1,5 milioane de lei. Mior SRL, administrată de Scarlat Orzescu, a înregistrat, în anul 2021, un profit de doar 50 de mii de lei și o cifră de afaceri de peste 2,9 milioane de lei.

Cele trei firme participă la procedura de licitație publicată de Primăria Iași, în calitate de asociați, iar probabilitatea ca societățile să prindă potul de 6 milioane de euro este destul de mare, ținând cont de faptul că în cadrul procedurii nu s-a mai depus nicio altă ofertă.

Primaria Municipiului Iasi

Municipalitatea a urcat procedura de licitație la începutul anului 2023

Municipalitatea ieșeană omoară țânțarii într-un program ce costă milioane de euro

Captura de ecran de pe platforma SEAP cu prcedura de licitație

În cadrul procedurii de licitație a fost depusă doar o singură ofertă

Primăria Iași este în procedură de licitație în vederea contractării serviciilor de dezinsecție, tratamente împotriva căpușelor și larvicidare. Programul prin care Primăria Iași omoară țânțarii costă nu mai puțin de 6 milioane de euro. Municipalitatea a lansat recent licitația cu privire la contractarea serviciilor privind dezinsecția.

Firmele interesate au avut posibilitatea de depunere a ofertelor până la data de 14 februarie 2023, ora 15:00. Valoarea estimată a contractului este de 28.214.080 de lei, fără TVA, aproximativ 6.000.000 de euro, iar contractul va avea o perioadă de desfășurare de 48 de luni. Ofertantul declarat câștigător pentru a presta serviciile de dezinsecție din municipiul Iași trebuie să folosească substanțe și materiale cu un miros plăcut, fără a avea un impact negativ asupra oamenilor și a personalului tehnic.

În același timp, va fi necesară folosirea unor substanțe care să nu lase urme după utilizare, pentru a preveni degradarea mobilierului exterior. Zonele în care se va executa serviciul de dezinsecție sunt Tudor Vladimirescu, Tătărași, Aviației, centru, Moara de Vând, Țicău – Sărărie, Alexandru cel Bun, Dacia, Copou, Păcurari, zona industrială, CUG, Frumoasa, Nicolina, Galata – Mircea cel Bătrân, Cantemir – Socola, Bucium, suprafața totala fiind de 48.866 de hectare.

Zonele în care se vor executa serviciile de larvicidare vor fi Bahlui, Nicolina, Vămășoaia, Cacaina, lac Ciric 1, 2 și 3, pârâu Ciric, lac CUG 2, lac Grădina Botanică. În ceea ce privește zonele în care se vor executa tratamente împotriva căpușelor, acestea vor fi C.A. Rosetti, Cetățuia, Ciric 1, 2 și 3.

O firmă controversată este la un pas să prindă potul de 6 milioane de euro, contract ce va fi semnat cu municipalitatea ieșeană. Wasval SRL a depus oferta împreună cu asocierea Expert 3D SRL și Mior SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *