O fetiță de 12 ani din comuna Stolniceni-Prăjescu a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, având multiple plăgi la nivelul scalpului. Copilul a fost mușcat de scalp. În ultimele două luni, alte două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost atacate de câini maidanezi
Fetița de 12 ani a fost atacată de câinele unui vecin în timp ce se juca în curte. Aceasta a fost mușcată de cap de mai multe ori și a avut nevoie de asistență medicală de urgență și internare la spital. Și în cazul celorlalte două persoane, o bătrână și o preoteasă din Hârlău, a fost nevoie de spitalizare. Preoteasa mergea la biserică și a fost atacată de doi câini fără stăpân. Cele două femei au necesitat intervenție chirurgicală.
Mușcăturile de câine, un pericol tot mai mare. De la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat aproximativ 300 de cazuri
Cea mai mare problemă de care părinții sunt îngrijorați este faptul că vecinii își lasă câinii nesupravegheați. Acest lucru s-a întâmplat cu fetița de 12 ani, iar câinele care a mușcat-o s-a dovedit că a atacat și alte persoane. Medicii avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă mușcătura de câine, deoarece animalul poate transmite o boală letală – turbarea.
De la începutul anului 2023 până în prezent s-au înregistrat aproape 300 de cazuri de mușcături de animale. Dintre acestea, 60 sunt copii, unii ajungând la spital în stare gravă.
„Anul acesta, cele mai grave cazuri s-au înregistrat la o fetiță de 12 ani, din zona Stolniceni-Prăjescu, cu multiple plăgi mușcate la nivelul scalpului. A fost adusă în Iași, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria», unde a fost rezolvată chirurgical și internată. Mai apoi a fost trimisă la noi pentru interclinic. A fost mușcată de câinele unui vecin, acesta l-a lăsat în repetate rânduri fără supraveghere, ulterior a atacat și alți oameni. Un alt caz particular este o doamnă de la Hârlău, care a necesitat cusătură.
Aceasta s-a realizat la Spitalul din Hârlău, unde a fost internată o zi. După a fost trimisă la Spitalul de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași, unde i s-a administrat vaccin antirabic și a fost retrimisă la chirurgie. A mai fost, tot din Hârlău, o doamnă preoteasă, care într-o seară mergea la biserică și a fost atacată de doi câini, la fel, a avut nevoie de chirurgie”, declară dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Singura soluție este spitalul
Cele mai periculoase sunt mușcăturile de câine, în special dacă aceștia sunt maidanezi. Aproximativ 180 de persoane au fost mușcate de câini fără stăpân de la începutul anului 2023 și au necesitat vaccin antirabic la unitatea medicală menționată. Alte animale periculoase sunt pisicile, în rândul cărora s-au înregistrat, anul acesta, 80 de mușcături. Alte 30 de persoane au fost mușcate de șobolani, cai și bovine. Animalele sunt purtătoare de boli grave care se transmit la om, cum ar fi rabia, iar din acest motiv este obligatoriu ca în urma contactului să se administreze vaccin antirabic. Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași este singurul centru regional antirabic din Moldova.
„Pacientul care a fost mușcat beneficiază de un consult clinic, în care specialistul analizează exact despre ce este vorba. I se va administra antitetanos, dacă pacientul nu este protejat împotriva acestei boli. Trebuie foarte bine îngrijită plaga, aici depinde de gravitatea acesteia.
Discutăm și de excoriație, care poate fi făcută atât de dantura animalului, cât și de ghearele acestuia, dar în special de o mușcătură mult mai profundă, ce are pierdere de substanță. În acest caz va necesita consultație chirurgicală și profilact antirabie”, declară dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Felicitari domnului doctor Rosu si intreg colectivului, in special celor de la compartimentul antirabic! Profesionisti adevarati!