Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Caz medical extrem de rar: O fetita de 11 ani varsa lacrimi de sange
Caz medical extrem de rar: O fetita de 11 ani varsa lacrimi de sange

Caz medical extrem de rar: O fetita de 11 ani varsa lacrimi de sange

20 iun. 2020, 10:21,
în Sanatate

O fetita de 11 ani varsa lacrimi de sange. Vederea sangelui care se revarsa spontan din ochii unui copil ar soca aproape orice parinte. Pentru o mama din India, descoperirea unor dungi rosii pe fata fiicei sale a fost o experienta cu adevarat ingrozitoare.

Un studiu recent de caz realizat de oftalmologii de la All India Institute of Medical Sciences din New Delhi detaliaza fenomenul medical ciudat si incredibil de rar, cunoscut sub numele de hemolacria, la o fata de 11 ani.

Potrivit mamei fetei, scurgerea de lacrimi sangeroase au avut loc zilnic. Fara durere sau emotie intensa, urmele rosii coborau brusc pe obrajii copilului timp de cateva minute, de doua-trei ori pe zi.

„Ma sperie sanatatea fiicei mele”, le-a spus mama medicilor. „Sangele care vine din ochii ei este ingrozitor. Sper ca nu vor mai exista in viitor episoade similare.”

O fetita de 11 ani varsa lacrimi de sange

Clinica a efectuat o serie de teste pentru a gasi cauza, dar nu au reusit sa descopere nimic. Pacienta nu a avut antecedente de traume sau boli. Glandele lacrimale pareau intacte, rezultatele sangelui ei erau clare, iar fluidele emise din conductele lacrimogene nu erau in niciun fel neobisnuite.

Expertii din clinica nu au putut gasi niciun singur indiciu care i-ar putea ajuta sa inteleaga cazul. Totusi, intre timp copilul va continua sa planga cu lacrimi de sange.

Oricat de rare sunt cazurile acestea, natura socanta a hemolacriei inseamna ca nu exista lipsa de exemple de afectiune in istoricul medical.

Medicul grec Aëtius din Amida s-ar fi putut referi la ceva similar atunci cand a descris boli din copilarie care implicau scurgeri de sange din coltul ochiului. Alti scriitori medicali, precum Antonio Brassavola si Rembertus Dodoens, au raportat, de asemenea, cazuri asociate menstruatiei la femeile adolescente, noteaza sciencealert.com.

In vremurile mai recente, rapoartele de lacrimi sangeroase la femei tinere au atras un amestec atat de interes medical, cat si de senzationalism media.

In urma cu zece ani, National Geographic a documentat un caz similar la o fata indiana de 14 ani, pe nume Twinkle Dwivedi, a carei afectiune a fost pusa la indoiala, fiind considerata drept o farsa pusa la cale de mama fetei.

Afectiuni care declanseaza lacrimi de sange

In 2019, un studiu medical a descris un caz de hemolacrie similar cu cel recent, la o fata de 16 ani internata la un spital din Bangladesh.

Este posibil ca in cel putin unele cazuri, hormonii sa joace un rol. Un studiu din 1991 care a testat sangele ascuns sau „ocult” in lacrimile a 125 de voluntari sanatosi a gasit urme de sange in aproape o cincime dintre ei, cel mai adesea in timpul ciclului menstrual.

Dar conditia nu este restrictionata in niciun caz la un singur gen; in urma cu doar doi ani, un barbat de varsta mijlocie s-a prezentat intr-un departament de urgenta din Italia, cu sange care ii scurgea din ochi.

In acest caz, a fost gasita o posibila cauza: el parea sa aiba hiperaemie conjunctivala, un usor exces de sange in membrana care ii acoperea globul ocular.

Exista o multime de alte afectiuni de sanatate care ar putea ajuta la explicarea unor incidente ale fenomenului sangeros, cum ar fi hemofilia bolii de coagulare a sangelui sau tulburarea vaselor de sange sindromul Osler-Weber-Rendu.

Unele medicamente pot provoca, de asemenea, scurgeri de sange in glandele lacrimogene.

Din pacate, in cazul acestei fetite de 11 ani, niciuna dintre aceste explicatii nu este plauzibila. Diagnosticul ei de hemolacrie ramane „idiopatic” (din cauza necunoscuta).

Vestea buna este ca nu exista niciun motiv sa crezi ca lacrimile de sange sunt un motiv de ingrijorare continua; de fapt, ele puteau disparea cu usurinta la fel de ciudat si brusc cum apareau.

Acest studiu de caz a fost publicat in BMJ Case Reports.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`