Jeni Ioana Maria Parlea, o fetiță diagnosticată cu leucemie, are nevoie urgent de ajutor din partea ieșenilor. Fata este internată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” și are nevoie de sânge.
O fetiță bolnavă de leucemie are nevoie de sânge
Familia Ioanei Maria Parlea cere ajutor ieșenilor. Persoanele care doresc să facă o faptă bună pot merge la Centrul de Transfuzie Sanguină. Donatorii trebuie să precizeze numele pacientului pentru care au donat sânge.
„Surioara mea este într-o stare gravă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria», cu leucemie. Vă rog din suflet, dacă puteți, să mergeți să donați sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină, care este chiar lângă intrarea de la Urgențe de la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași. Orice grupă sangvină se acceptă. Sângele poate fi donat începând de astăzi (n.r. – 19 septembrie 2023), programul fiind între 7:30 și 13:30,p e numele Pârlea Jeni Maria” a scris, într-o postare pe Facebook, sora Ioanei Maria Parlea.
Și mama Ioanei Maria Parlea cere ajutor pentru fetița sa.
„Am o fetiță cu leucemie și are nevoie de donat sânge pentru a începe tratamentul. Vă rugăm din inimă, cine ajunge la Iași la donat, să doneze pentru ea, se numește Parlea Jeni Maria. Doamne ajută să ne fie salvat îngerașul nostru”, a scris mama fetei într-o postare.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a dona sânge?
Pentru a putea dona sânge, potențialul donator trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acesta trebuie să aibă vârsta situată între 18 și 60 de ani. În ceea ce privește greutatea, femeile trebuie să cântărească minimum 55 de kilograme, iar bărbații nu mai puțin de 60 de kilograme. Donatorii trebuie să aibă pulsul situat între 60 și 100 de bătăi pe minut. De asemenea, trebuie să nu fie în evidență cu boli cronice și să nu sufere de alergii severe, alergiile sezoniere, minore, nu sunt criteriu de excludere.
Totodată, trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile. Important de menționat este și faptul nu pot dona sânge persoanele care și-au făcut tatuaje sau piercing-uri în ultimele 6 luni. Femeile care doresc să doneze sânge trebuie să nu fie în perioada menstruală și nu trebuie să ia anticoncepționale. Un ultim criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească donatorii de sânge este să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a se prezenta la centrul de transfuzii.
Alina Pleșu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Iași, a precizat că, în perioada verii, numărul de donatori de sânge scade drastic. Deoarece ieșenii au fost plecați în concedii, holurile și sălile Centrului de Transfuzie Sanguină au fost aproape goale. Ieșenii și, în general, românii nu excelează în ceea ce privește donarea de sânge. Unele persoane ezită să doneze sânge, deoarece cred că este vorba de o procedură dureroasă. Principalul stereotip care îi ține pe români departe de centrele de transfuzii este teama că ar putea contracta diverse infecții. De asemenea, există și persoane care cred că nu este sănătos să donezi o cantitate atât de mare (450 ml), ce reprezintă 10 la sută din totalul de sânge din corp.
Trebuie precizat că ieșenii pot dona pentru Jeni Ioana Maria Parlea, fetița diagnosticată cu leucemie, orice grupă de sânge.