Prima pagină » Local » O femeie în vârstă de 65 de ani, diagnosticată cu meningită. Dr. Florin Roșu, trage un semnal de alarmă
O femeie în vârstă de 65 de ani, diagnosticată cu meningită. Dr. Florin Roșu, trage un semnal de alarmă

O femeie în vârstă de 65 de ani, diagnosticată cu meningită. Dr. Florin Roșu, trage un semnal de alarmă

02 sept. 2022, 14:13,
în Local

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a transmis detalii despre un caz grav de meningită.

„Un caz deosebit de grav pe care îl tratăm în Compartimentul de Terapie Intensivă al spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Paracheva” Iași ne determină să atragem atenția asupra unui fenomen periculos care se păstrează deși spitalul nostru funcționează în sistem hibrid și chiar și în perioada pandemiei COVID patologiile grave au avut regim prioritar.

Este vorba de neglijarea sănătății și a afecțiunilor cronice existente care slăbesc imunitatea organismului lăsându-l fără apărare în fața infecțiilor rare și extreme de periculoase.
Acesta este și cazul pacientei de 65 de ani, sub observație în Compartimentul de Terapie Intensivă cu înaltă suspiciune de mucormicoză rinocerebrală, o infecție fungică rară care poate pune în pericol viața pacientului.

Femeia a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioasă pe 27 august după ce a fost adusă prin transfer de la o altă unitate medicală unde a fost internată din data de 22 august când s-a prezentat cu asimetrie facială, cefalee, hipoestezie ( sensibilitate cutanată scăzută) la nivelul părții stângi a feței și diagnostic de meningită.

Meningită a fost confirmată și prin rezultatele analizelor efectuate în Laboratorul de Analize Medicale ale spitalului. S-a solicitat exament CT pentru a exclude orice alte patologii însă starea pacientei se degrada incontinuu. Femeia are un istoric medical complex și care vorbește din păcate despre faptul că și-a neglijat total sănătatea: diabet dezechilibrat, ciroză hepatica decompensată, cancer mamar, patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienților imuno depresivi.

În primele zile de spitalizare a fost conștientă și cooperantă. Ca simptomatologie prezenta disfazie (nu reușea să articuleze cuvinte) și nu putea deschide ochii. De asemenea prezenta o echimoză fronto parentală stângă periorbital superior, intern ochi stâng și periauricular stâng.

Pe data de 30 august pacienta s-a degradat neuronal, nu mai putea articula cuvinte exprimându-se prin sunete. Pentru că echimoza s-a extins foarte mult în scurt timp, rezultatul neconcludent al CT –urilor repetate, tabloul clinic toate au determinat medicii să solicite RMN și consult neurologic. S-a ridicat suspiciunea înaltă de mucormicoză rinocerebrală cu leziuni ischemice ca și consecințe ale acestei infecții.

Pacienta a primit tratament specific conform ghidurilor international însă prognosticul este extreme de rezervat.
În ultimii 10 ani s-au înregistrat 3 cazuri de infectare cu mucormicoză

Mucormicoza este o infecție fungică rară. Acestă ciupercă nu reprezintă un pericol pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor cu imuno depresivi. Se regășește în sol, în plante, în gunoi de grajd dar și în fructele și legumele în stare de descompunere”, a transmis dr. Florin Roșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *