O pensionară din Iași susține că apometrele cu citire radio achiziționate la ideea administratorului nu sunt funcționale. Susține că în câteva minute apometrul s-a dat peste cap, înregistrând un consum enorm de apă rece. S-a dus la Protecția Consumatorului, în speranța că se vor găsi vinovații. Pe de altă parte, administratorul asociației din cartierul Tătărași spune că echipamentele nu au cum să furnizeze informații eronate și că cel mai probabil s-au înregistrat pierderi pe rețea
O pensionară din cartierul Tătărași se plânge că firma care i-a montat apometrele în apartament nu au folosit echipamente de calitate și înregistrează consumuri foarte mari. Elena Mazurchievici s-a întors la finalul lunii trecute dintr-o execursie în Franța. Pe timpul deplasării a închis toate utilitățile din apartament. La întoarcere a dat drumul la apă rece, moment în care apometrele cu citire radio ar fi luat-o razna.
„Pe data de 29 februarie m-am întors din Franța. Când am venit, am dat drumul la apa rece. În câteva minute, apometrul a întregistrat un consum de cinci metri cubi, apoi de 15 metri cubi, până a ajuns la 18. Nimeni nu mă credea, spuneau că nu e adevărat. A venit cineva de la firmă, dar nu a rezolvat. Și astăzi (ieri- n.r.) a venit cineva. Nu vor să mi-l schimbe. Mi-au spus că poate fi reparat, dar trebuie să plătesc 100 lei verificarea și 150 lei transportul. Ne-au prostit. Ne ia și 4 lei de apartament pentru citirea apometrelor. Puteam să facă eu asta”, a declarat Elena Mazurchievici.
Aceasta a precizat că a formulat o plângere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Iași.
Combinația administratorului
Blocul C2 din strada Vasile Lupu este format din trei scări, cu un total de 60 de apartamente. Locatarii spun că administratorul Magda Băhărniceanu s-a ocupat de achiziționarea apometrelor de la Smart Eco Plus SRL.
„Am cumpărat aceste apometre pentru că cele vechi nu înregistrau pierderile. Nu au cum să nu fie performante. A venit un băiat de la firmă și a verificat. Acolo, în apartamentul doamnei, sunt pierderi. Eu nu am intrat în apartament. Nu are cum să înregistreze așa ceva, dacă nu sunt pierderi. Doamna Mazurchievici nici nu prea dădea consumul când erau apometrele vechi. Am hotărât să punem apometrele cu unde radio pentru că sunt mult mai bune, nu dau informații incorecte”, a preciat Magda Băhărniceanu.
Firma face milioane
Afacerea cu apometre desfășurată de către Smart Eco Plus SRL este foarte bănoasă. În 2018, firma din București a înregistrat o cifră de afaceri de 9,8 milioane lei, profit de 207.436 lei, datorii de 5,1 milioane lei, cu un număr de 85 de angajați. Societatea este deținută de către asociații Valeriu Iftime, Doru Popa, Petru Parfenov și Ovidiu Jitaru. Cei menționați dețin și compania „mamă”, Elsaco Electronic SRL. Cifrele financiare ale companiei sunt mult mai mari. În 2018, cifra de afaceri a fost de 108 milioane de lei, adică 22,5 milioane de euro, pierderi de 3,7 milioane de lei, datorii de 74,3 milioane de lei, cu un număr de 227 de angajați. Contactat telefonic, reprezentantul pe Iași al companiei a exclus varianta că echipamentul este defect.
„Aceste echipamente înregistrează fiecare picătură de apă. Dacă flotorul de la WC nu este închis bine, dacă sunt scurgeri pe la baterie, aceste pierderi sunt contorizate. Fiind echipamente foarte sensibile, înregistrează tot. Locatarii trebuie să revizuiască și instalația, să mai schimbe un racord. Aveam un client în Copou care se plângea de același lucru. Când s-au făcut verificări, avea pierderi, dar domnul spune că nu a dat drumul la apă”, a precizat Sorin Crăciun.