O femeie din Iași a cheltuit necorespunzător 65.000 de lei, fonduri europene, iar acum trebuie să dea banii înapoi. Directorul AFIR Iași, Anghel Ficu, îi avertizează pe potențialii beneficiari că dacă nu respectă planul de afaceri și au cumpărat alte utilaje sau alte echipamente față de cele scrise în proiect sunt buni de plată. AFIR a recuperat 11 milioane de euro, bani care provin de la firmele care nu au finalizat proiectele europene după ce au încasat o parte din banii europeni sau au cheltuit banii necorespunzător
O femeie din Iași a cheltuit necorespunzător 65.000 de lei, fonduri europene, iar acum trebuie să dea banii înapoi. Specialiștii din cadrul AFIR au descoperit neregulile în urma unui control. Femeia a obținut fondurile europene în anul 2012 în cadrul măsurii destinate tinerilor fermieri. În anul 2015, reprezentanții AFIR Iași au fost la ferma femeii pentru a verifica dacă a îndeplinit indicatorii din planul de afaceri și au descoperit că beneficiara cumpărase un utilaj agricol ce nu fusese inclus pe lista celor eligibile la finanțare. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași a dat femeia din Iași în judecată pentru a recupera banii, iar două instanțe de judecată au decis că Liliana Echimof trebuie să achite suma de 65.000 de lei.
Beneficiarii din Iași trebuie să fie atenți la proiectele depuse în cadrul sesiunilor deschise în anul 2020
Anghel Ficu, director executiv al AFIR Iași, atrage atenția că beneficiarii care nu respectă planul de afaceri sunt buni de plată.
„Au fost situații când, în momentul în care am fost în control la beneficiarii care au obținut fonduri europene, am descoperit că banii nu au fost cheltuiți corespunzător. Nu cred că sunt acțiuni intenționate, ci făcute în necunoștință de cauză, cum a fost cazul unei beneficiare dintr-o comună din Iași care a cumpărat un utilaj agricol deși nu era în planul de afaceri. Important este ca ceea ce a scris în planul de afaceri, indicatorii din planul de afaceri, să fie îndepliniți de beneficiar. Noi recuperăm banii cheltuiți necorespunzător prin ANAF”, a declarat Anghel Ficu, director executiv al AFIR Iași.
Anghel Ficu, director executiv AFIR Iași: „Potențialii beneficiari trebuie să fie foarte atenți când depun proiectele”
Directorul executiv al AFIR Iași mai spune că în acest an sunt deschise noi sesiuni de depunere a proiectelor europene, iar cei care solicită fonduri europene trebuie să fie atenți la proiectele depuse.
„În regiunea Moldovei, implicit în Iași, sunt cazuri izolate ale beneficiarilor care au încasat fonduri europene și nu le-au folosit corespunzător. Cei care vor să acceseze bani europeni și vor să profite de faptul că sunt nerambursabile, vând să își dezvolte afacerile, trebuie să le folosească strict pentru asta. Repet, potențialii beneficiari trebuie să fie foarte atenți când depun proiectele”, a mai spus Anghel Ficu, director executiv AFIR Iași.
Fonduri europene cuprinse între 50.000 și 1 milion de euro pot fi accesate de fermierii din Iași în anul 2020
Fermierii din Iași pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene până la data de 30 septembrie 2020. Banii sunt acordați în cadrul submăsurii destinate tinerilor fermieri, asociațiilor de agricultori care vor să obțină fonduri nerambursabile pentru modernizarea sistemelor de irigații din Iași, dar și pentru dezvoltarea afacerilor din domeniul pomicol. Fiecare proiect eligibil la finanțare pentru asociațiile de fermieri este cuprins între 100.000 și 1 milion de euro. Tinerii fermieri din Iași pot accesa 50.000 de euro, fonduri nerambursabile.
Fermierii din Iași care se asociază și vor să dezvolte afaceri cu fonduri nerambursabile, în domeniul pomicol, pot depune proiecte pe site-ul AFIR
AFIR a recuperat 11 milioane de euro, bani care provin de la firmele care nu au finalizat proiectele europene după ce au încasat o parte din banii europeni sau au cheltuit banii necorespunzător. Cea mai mică sumă pe care trebuie să o recupereze este 65.000 de lei, de la Liliana Echimof, o femeie din Iași prinsă că a cheltuit necorespunzător banii europeni. În această perioadă, AFIR primește cereri de finanțare pentru submăsura 9.1a- „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor din această sesiune se ridică la 1.985.644 euro.