O femeie din Arad, în vârstă de 52 de ani, infectată cu noul coronavirus, se plimba prin oraș, până a fost prinsă de jandarmi, fiindcă nu purta masca de protecție. Aceasta se pregătea să urce în tramvai și să infecteze alte zeci de persoane. A fost cu greu legitimată de jandarmi, deoarece inițial a refuzat. Ulterior, a fost amendată cu suma de 2.000 de lei.
„După ce i-a fost adus la cunoștință faptul că va fi condusă la sediul Poliției pentru stabilirea identității, aceasta a cedat și le-a oferit jandarmilor datele solicitate. În urma verificărilor efectuate, jandarmii au descoperit faptul că pe numele persoanei în cauză există o alertă de tip suspiciune persoană infectată cu coronavirus, drept urmare s-a luat legătura cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Arad, pentru confirmarea alertei. Conform autorității respective, femeia este declarată pozitivă la virusul SARS Cov-2 și figura în izolare la locul declarat, în perioada 24.10 – 06.11.2020”, a transmis Jandarmeria Arad.
Pentru nerespectarea perioadei de izolare, femeia a fost amendată cu 2.000 de lei. Mai mult, pe numele acesteia au fost întocmite, de către jandarmi, acte de sesizare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Masca de protecție, obligatorie în toată țara
Printre măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat portul generalizat alt măștii, fapt ce înseamnă că masca de protecție trebuie purtată în toate locurile, fie ele interioase sau exterioare.
„Portul măştii generalizat în spaţiile deschise, indiferent de incidenta. Dacă până acum am avut portul măştii limitat de incidenta, în spaţiile deschise va fi generalizat indiferent de incidenta. Oriunde vom fi în spaţiul deschis, vom purta mască. Măsură va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului.”
De asemenea, importantă de menționat este și măsura limitării circulației pe timp de noapte, între 23:00 și 5:00. Dacă se va circula în acest interval, este necesară deținerea unui declarații pe proprie răspundere.
„De ce acest interval? Pentru că e intervalul în care tinerii se deplasează la petreceri, la întâlniri cu mai multe persoane. Aici va fi restrictinarea, cu excepţii în baza unor documente justificative, fie adeverinţa de la angajator etc. Excepţii: Procurarea de medicamente, deplasare în scop profesional, pentru îngrijirea persoanelor aflate în dificultate. Deplasarea în afară localităţii, de exemplu, un avion care aterizează la 1 dimineaţa. Singurul lucru pe care o să îl arăţi în această situaţie este biletul de avion.”
Mai mult, vor fi interzise petrecerile, dar și reuniunile, atât în spații deschise, cât mai ales în spații închise.
„Interzicerea reuniunilor, a petrecerilor în spaţiile închise şi deschise. Nu vorbim de membrii familiei care se întâlnesc între ei în casă. Petrecere se interzic pentru ceilalţi.
Am introdus o clarificare prin ce înţelegem prin terasă. Unele terase, chiar dacă sunt în spaţiul exterior, au fost închise şi devin spaţiu închis. Definiţia clară a teraselor care se încadrează în spaţiile închise. Un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi doi pereţi.”