O femeie de serviciu din Timiş a reuşit să învingă în instanţă România la CEDO. Se pare că femeia a reclamat faptul că vreme de doi ani ar fi fost hărțuită sexual de către şeful Gării de Est Timişoara, iar în România nu i s-ar fi făcut dreptate. Acum însă, judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au făcut lumină.
Precizăm că este o premieră în istoria CEDO.
Hărțuită sexual la locul de muncă, a chemat la CEDO România şi a câştigat
Cazul femeii de serviciu hărțuită sexual la locul de muncă căreia nu i s-a putut face dreptate în instanţele din România, arată realitatea de zi cu zi. Femeia a lucrat la o firmă de curățenie și avea loc de muncă la Gara Est din Timișoara, unde a avut parte de un calvar. Timp de doi ani, aceasta a fost supusă presiunii din partea șefului gării, care nu contenea în a-i cere favoruri sexuale, pe care femeia îl refuză în mod repetat.
Punctul tolerantei femeii a fost atins în 2017, când, la un moment dat, șeful de gară a refuzat să îi mai dea materialele de curățenie, motiv pentru care femeia s-a dus la șeful de la firma care o angajase și împreună cu acesta au mers la reprezentanții CFR pentru a raporta problema. Aceştia au pus la dispoziție inclusiv înregistrări audio în care se auzea șeful gării cum îi făcea femeii avansuri sexuale.
Cu toate acestea, nu s-a luat nici o măsura. În cele din urmă, şeful de gară și-a recunoscut fapta și și-a cerut scuze, iar cei de la CFR i-au spus femeii să-și ia concediu, iar când se întoarce să meargă la altă gară, la Gara de Nord pentru a munci în continuare. În caz contrar, i s-a recomandat să îşi dea demisia.
Într-un context similar, reiterăm faptul că premiile Gopo de anul acesta au venit la pachet cu o serie de dezvăluiri șocante, printre care, actrița Viorica Vodă a declarat că a fost la psiholog din cauza hărțuirii sexuale din lumea teatrului românesc.
În urma plângerii, şeful de gară a rămas în funcţie şi femeia a fost forţată să demisioneze
Pusă în această situaţie, femeia a ales să-și dea demisia și a depus totodată o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. După doi ani de zile, cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara au clasat dosarul, spunând că nu există fapta, nu există o încadrare penală a faptei în legislația românească. în urma acestei decizii, măsura a fost însușită și de judecătorii de la Judecătoria Timișoara, motiv pentru care avocaţii femeii au mers mai departe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Aici însă, hotărârea judecătorilor a spus clar că s-a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la respectarea vieții private, iar totodată, CEDO i-au dat dreptate femeii și obligă acum statul român la plata a 7.500 de euro.
Într-un alt context, amintim cum magistraţii din Marea Britanie au transmis faptul că numirea unui bărbat „chel” este considerată hărţuire sexuală.
De asemenea, precizăm că seful de gară este în continuare în funcţie, iar CFR pare să nu fi luat măsuri suplimentare pentru a preveni astfel de situaţii în viitor, precum a femeii hărțuită sexual la locul de muncă.