Prima pagină » National » O femeie a traversat strada printr-un loc nemarcat, dar a scăpat de amendă! Iată ce scuză a găsit
O femeie a traversat strada printr-un loc nemarcat, dar a scăpat de amendă! Iată ce scuză a găsit

O femeie a traversat strada printr-un loc nemarcat, dar a scăpat de amendă! Iată ce scuză a găsit

29 ian. 2021, 11:39,
BZI.ro, în National

Incident comic în Constantă. O femeie a traversat strada printr-un loc nemarcat dar a scăpat de amendă. Atunci când a fost oprită de oamenii legii, tânăra a explicat că se grăbea să prindă trenul. Mai mult decât atât, ea a mai spus că prin trecerea neregulamentară a straziii nu a pus în pericol circulaţia.

A traversat strada printr-un loc nemarcat, dar a scăpat de amendă

O tânără a traversat strada printr-un loc nemarcat, dar a găsit scuza perfectă pentru a scăpa nepedepsita. Aceasta a explicat că nu a pus în pericol circulaţia şi în plus se grăbea pentru că pierdea trenul.

Femeia a fost sancţionata contravenţional pentru că ar fi traversat prin loc nemarcat. Aceasta a declarat că, prin procesul verbal pe care îl contestă, a fost sancţionata contravenţional pentru că ar fi traversat Bulevardul 1 Decembrie, din Constantă, prin loc nepermis deşi trecerea de pietoni se afla la o distanţă de aproximativ 40 m, potrivit replicaonline.ro.

Tânăra a fost oprită de un agent de poliţie, căruia i-a explicat de ce a recurs la gest. Poliţistul ar fi atenţionat-o să circule cu mai multă grijă, în urma discuţiei femeie rămânând cu impresia că a primit doar un avertisment şi nu o să fie sancţionata cotraventional. Însă agentul a sancţionat-o în cele din urmă, iar tânăra a contestat în judecată decizia.

Tânăra a subliniat că sancţiunea contravenţională aplicată este excesivă şi a explicat că se grăbea către Gara Constantă, pentru a nu prinde trenul.

Instanţa i-a dat dreptate

În urma procesului, instanţă a apreciat că nu se impunea aplicării sancţiunii amenzii contravenţionale, având în vedere că aceasta a recunoscut săvârşirea faptei, având o atitudine cooperantă faţă de agentul constatator, explicându-i acestuia şi circumstanţele speciale în care a săvârşit fapta.

Astfel, instanţă a decis că aplicarea sancţiunii avertismentului este suficientă şi a înlocuit amendă contravenţionale, în cuantum de 290 lei, cu sancţiunea avertismentului.

Traversezi strada neregulamentar? Amenzile pe care le rişti

Legislaţia rutieră în vigoare nu reglementează doar circulaţia vehiculelor, ci şi pe cea a pietonilor. Astfel, cei ce nu respecta prevederile privind circulaţia pietonilor pe drumurile publice din Codul rutier risca sancţionarea cu amendă de aproape 500 de lei.

Mai exact, Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 stabileşte că pietonii sunt obligaţi, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile, pe marginea drumului şi să traverseze numai prin locurile special amenajate, adică pe la trecerile de pietoni, fie ele semaforizate sau nu.

“Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, scrie în Codul rutier.

Astfel, potrivit aceluiaşi document, pietonii ce nu respectă regulile privind circulaţia pe drumurile publice pot primi amenzi încadrate în clasa I de sancţiuni, adică pot primi două sau trei puncte-amenda. În condiţiile în care punctul-amenda are, şi în acest an, valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le pot primi pietonii care ignoră regulile de circulaţie sunt cuprinse între 290 şi 435 de lei.

Totodată, pietonii au prioritate de trecere faţă de maşini doar atunci când traversează drumurile publice pe trecerea de pietoni sau la culoarea verde a semaforului destinat lor. Când culoarea verde a semaforului devine intermitenta înseamnă că semaforul urmează să afişeze semnalul roşu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea şi, dacă drumul are un refugiu central sau un spaţiu pe unde nu circula maşinile, pietonii trebuie să aştepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului.

Aşadar, pietonii nu pot începe traversarea drumului atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semnalul este de culoare roşie.

Traversarea prin locuri nepermise poate avea mai multe implicaţii în afară de amendă. Mai exact, legislaţia rutieră în vigoare prevede că pietonii surprinşi şi accidentaţi atunci când traversează prin locuri nepermise sau pe culoarea roşie a semaforului poarta întreaga răspundere a accidentarii lor, arata avocat.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *