Prima pagină » Actualitate » O femeie a primit o pensie de peste 10.000 de lei! Înainte de recalculare, primea 1.900 de lei
O femeie a primit o pensie de peste 10.000 de lei! Înainte de recalculare, primea 1.900 de lei

O femeie a primit o pensie de peste 10.000 de lei! Înainte de recalculare, primea 1.900 de lei

22 aug. 2024, 11:23, 2 ,
în Actualitate

Recalcularea pensiilor din România dă naștere la foarte multe controverse. Dacă unii oameni au constatat că le-au dispărut ani de muncă la recalculare și, implicit, vor primi sume mai mici de bani, alții au primit decizii de recalculare cu sume foarte mari, dar neconforme cu anii de muncă. Este și cazul unei femei care a primit o pensie de peste 10.000 de lei, în condițiile în care înainte ea avea o pensie de doar 1.900 de lei.

O femeie a primit o pensie de peste 10.000 de lei

În urma recalculării pensiilor, au ieșit la iveală o groază de erori. Deciziile de recalculare greșite urmează să fie corectate, iar pensionarii nu vor primi pensii mai mici din toamnă, după cum a promis chiar premierul Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

Mulți oameni, care au primit deciziile de recalculare, s-au plâns că documentele înmânate de poștași sunt pline de greșeli. În acest context, fiind vorba despre multe persoane care au primit pensii mai mici, Marcel Ciolacu a emis o directivă potrivit căreia șeful Casei Naționale de Pensii are obligația de a trimite tuturor vârstnicilor un document oficial care prevede că nicio pensie nu va scădea.

O femeie, care înainte de recalculare avea o pensie de 1.900 lei, în urma primirii deciziei, ar trebui să primească nu mai puțin de 10.000 de lei.

„M-a greșit acolo, să vă spun, și ce credeți că mi-a trecut? Că am de primit o sută de milioane. Eu, când am auzit că am de plătit o sută de milioane, m-am speriat. Primesc o sută de milioane, de unde dau banii înapoi?”, a declarat Zoica Gheorghe.

Speriată că de la 1.900 de lei, pensia ei crește la 10.284 de lei, femeia s-a adresat imediat casei de pensii de care aparține. Ea susține că a lucrat 35 de ani, însă anii de vechime nu sunt trecuți corect, iar calculul este greșit.

„Când am văzut o sută de milioane acolo, să mi se facă rău. Mi-a calculat numele la altă persoană. La mine spune, aici, 10 ani pe care nu i-am cotizat, care eu nu am avut întrerupere. De unde suma asta să o primesc eu? Cât e aici? 10.284? A văzut domnul și a zis: da, e recalculat greșit, faceți cerere și așteptați să vină alta acasă”, a menționat bătrâna.

A mai primit un sac de cartofi!

Într-un alt caz, o femeie a primit o decizie de recalculare prin care pensia va fi mai mare cu puțin peste 40 de lei.

„Înainte aveam 2.611 lei și să vă arăt cât a venit acum: 2.654. Da… Un sac de cartofi… atât. Și câți or fi ca mine. Sunt foarte mulțumită, am venit să le redau lor cartofii pe care mi i-au dat mie, să îi restitui înapoi”, a precizat supărată femeia.

Neînțelegeri sunt și în rândul pensionarilor care primesc în prezent indemnizație socială, în valoare de 1.281 de lei. În cazul în care pensia recalculată este mai mică, oamenii rămân cu aceeași sumă în buzunar, iar diferența este suportată de la bugetul de stat.

„Vreau ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara și orice sumă se recuperează”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

De anul viitor, însă, indexarea cu rata inflației se va aplica la punctajul din noua decizie de recalculare.

Astfel, o femeie care a primit o pensie de peste 10.000 de lei, în condițiile în care înainte ea avea o pensie de doar 1.900 de lei.

Comentarii
  • Ce ticalosi, au scazut pensiile sub 2000, iar maririle anuntate de anul viitor se splica pensiilor micsorate. Cine poate trai cu o pensie de 1250, cand pensia soviala este de 1280?

  • Diana Sosoaca presedina Romaniei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`