Echipa de gardă din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași a salvat viața unei femei în vârstă de 67 de ani. Recent, pacienta s-a prezentat la spital după ce a aspirat accidental resturi alimentare. Medicul Mihaela Sandu și echipa de la endoscopie intervențională au acționat cu promptitudine, astfel încât pacienta este în afara oricărui pericol
Sunt predispuși să aspire corpi străini mai ales copiii. De asemenea, următoarele condiții, acțiuni și proceduri pot determina aspirarea de corpi străini în rândul adulților: reflex de deglutiție diminuat, reflex de tuse diminuat, persoanele cu retard mintal, determinat de folosirea de alcool și sedative, anestezia generală, dentiția deficitară, dispozitivele dentare, orale sau procedurile faringiene, sensibilitatea alterată, pierderea cunoștinței, convulsiile, trauma maxilofacială.
O femeie a fost salvată de la moarte de medicul Mihaela Sandu și echipa de la endoscopie intervențională din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași
Viața unei paciente de 67 de ani a fost salvată de echipa de gardă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași care a intervenit de urgență după ce femeia s-a prezentat în urma aspirării accidentale de resturi alimentare.
„Medicul Mihaela Sandu și echipa de la endoscopie intervențională au reacționat imediat, iar acum pacienta este în afara oricărui pericol. Suntem alături de toți cei aflați în dificultate și asigurăm un răspuns rapid și eficient, spitalul fiind dotat cu aparatură performantă și de ultimă generație. Profesioniștii care lucrează la Spitalul de Pneumologie sunt pregătiți pentru cele mai provocatoare situații”, a afirmat dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
Cu o pregătire la cele mai înalte standarde profesionale, personalul medical al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași asigură asistență de specialitate pentru majoritatea pacienților cu boli pulmonare din regiunea Iaşi, spitalul fiind, în același timp, un centru terțiar de adresare pentru pacienții cu probleme pulmonare complexe din întreaga regiune a Moldovei.
Aspirația unui corp străin poate provoca, într-un timp foarte scurt, decesul
Aspirația unui corp străin reprezintă o urgență medicală majoră, chiar și în absența unei simptomatologii la momentul prezentării, întrucât acesta se poate mobiliza în orice clipă, își poate schimba poziția, ca urmare a unui acces de tuse, de exemplu, putând determina obstrucția totală a unei bronhii sau trahei, și poate cauza stop respirator.
Un obiect solid sau semisolid, odată aspirat, se poate bloca în laringe sau faringe. Dacă obiectul este de ajuns de mare, poate să blocheze complet căile respiratorii, asfixia cauzând moartea rapid. Gradele incomplete de obstrucție sau trecerea obiectului obstructiv inferior de carină poate determina semne și simptome mai puțin severe.
Simptomele cronice debilitante de infecții recurente apar în extracția tardivă a obiectului, iar pacientul poate rămâne asimptomatic. Obiectul aspirat poate scăpa identificării în unele cazuri. Cele mai frecvente obiecte aspirate sunt semințele, fragmentele de oase, jucăriile mici, unghiile, monedele, fragmentele de instrumentar medical și aparatele dentare. Copiii prezintă risc de a aspira jucării, bomboane sau semințe. De asemenea, copiii cu vârste între 1 și 3 ani mestecă incomplet cu incisivii înainte ca molarii să erupă, iar obiectele pot fi propulsate posterior, declanșând reflex de inhalare.
Din nefericire, mortalitatea apare din cauza aspirării acute, iar morbiditatea poate interveni din cauza hipoxiei acute, în timpul episoadelor acute sau a distrucției cronice pulmonare, printr-un corp străin aspirat de lungă durată.
Din fericire, femeia de 67 de ani s-a prezentat în timp util la spital, astfel că a putut fi salvată de către medici.