Prima pagină » Actualitate » O felie de pepene îngrașă mai mult decât o Coca-Cola la jumătate? Doctorul Adrian Copcea demontează acest mit!
O felie de pepene îngrașă mai mult decât o Coca-Cola la jumătate? Doctorul Adrian Copcea demontează acest mit!

O felie de pepene îngrașă mai mult decât o Coca-Cola la jumătate? Doctorul Adrian Copcea demontează acest mit!

22 iul. 2024, 09:36,
BZI.ro, în Actualitate

În plin sezon estival, multe tinere și doamne vor să aibă o siluetă perfectă când merg în concediu la mare. Tocmai de aceea încearcă să mențină o dietă echilibrată, însă este destul de dificil, dat fiind că în jurul nostru există nenumărate tentații. Cele care se luptă cu problema kilogramelor probabil se întreabă ce îngrașă mai mult, o felie de pepene sau o Coca Cola la jumătate.

Doctorul Adrian Copcea a răspuns la această întrebare pe care și-au pus-o multe persoane care se confruntă cu problema kilogramelor în plus. fără a-și propune să aibă un rol moralizator, medicul a vurt să oferieinformații clare, pe baza cărora fiecare individ să poată lua decizii informate.

O felie de pepene îngrașă mai mult decât o Coca-Cola la jumătate?

Doctorul Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco, a ținut să demontează demontează un mit legat de o întrebare frecvent dezbătută: ce îngrașă mai mult, o felie de pepene sau o Coca-Cola de 0.5 litri? Cu siguranță răspunsul ar putea surprinde pe mulți.

Într-un experiment recent, doctorul Adrian Copcea a comparat o felie de pepene verde de 835 grame cu coajă și 445 grame de miez cu o sticlă de Coca-Cola de 0.5 litri. Analiza sa a arătat că, având în vedere că atât pepenele, cât și Coca-Cola au un conținut de zahăr de 10%, cele două sunt aproape echivalente în ceea ce privește zahărul și caloriile.

„445 grame de pepene ar avea, la un conţinut de 10% zahăr, 44.5 grame. Coca-Cola are tot 10%: 500 ml au 50 grame. Așadar, felia de pepene e la fel cu jumătatea de litru de Coca-Cola”, a explicat doctorul Adrian Copcea, într-o postare pe Facebook.

Chiar și așa, medicul menționează că pepenele verde are un conținut variabil de zahăr în funcție de sursa de date utilizată. În România, tabelele oficiale de nutriție indică un conținut de zahăr de 5.4%, în timp ce datele din SUA (USDA) sugerează 7.5%.

„Depinde, desigur, cât de dulce e pepenele. Aici intervin papilele noastre”, a adăugat doctorul Adrian Copcea.

O felie de pepen, echivalentă unei sticle de suc

În cazul pepenelui analizat de către medic, acesta ar avea un conținut de zahăr estimat între 10-12%.

Așadar, deși pepenele este mai nutritiv și conține vitamine, în termeni strict de zahăr și calorii, acesta poate fi echivalent cu o Coca-Cola la jumătate de litru.

„Ambele din prima imagine au aproximativ 200 kilocalorii. Caloriile vin din zahăr în ambele, deci dacă sunt egali carbohidraţii, sunt egale şi caloriile”, a mai spus medicul.

În aceste condiții, mitul conform căruia pepenele este întotdeauna o opțiune mai sănătoasă din punct de vedere caloric și al conținutului de zahăr este, în funcție de context, contestabil.

„Acesta e un meci care se joacă la penalty-uri”, a conchis medicul Adrian Copcea, care a ținut să să sublinieze cât de important este contextul, dar și sursele de date utilizate.

Chiar și așa, medicul Adrian Copcea a arătat că scopul său nu este de a moraliza, ci de a oferi informații clare, pe baza cărora fiecare individ să poată lua decizii informate, arătând, printre altele, că o felie de pepene îngrașă mai mult decât o Coca-Cola la jumătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *