O fată, în vârstă de 15 ani, urma să treacă ilegal granița, după ce unchiul și mătușa acesteia au ascuns-o sub o pătură. Polițiștii de frontieră din Vama Borș au depistat-o la timp, iar minora nu a fost lăsată să părăsească țara.
Unchiul și mătușa unei fete de 15 ani din România s-au gândit că minora ar putea fi scoasă din țară pe căi ilegale. De aceea, rudele fetei au ascuns-o sub o pătură, pe bancheta din spate a unui microbuz. Totul a avut loc miercuri, 12 mai, în jurul orei 20:00, când Poliția de Frontieră au descoperit ilegalitatea la Punctul de Trecere a Frontierei Borș.
„S-a prezentat pentru a ieşi din ţară în calitate de șofer, un cetăţean român, care conducea un microbuz înmatriculat în România. În mijlocul de transport mai călătoreau ca pasageri doi cetăţeni români, un bărbat şi o femeie, în vârstă de 41, respectiv 35 de ani.
Cu ocazia controlului mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit pe bancheta din spate, ascunsă sub o pătură, o minoră, cetățean român, în vârstă de 15 ani”, au transmis poliţiştii.
Urmare cercetărilor s-a stabilit că cei doi cetățeni români sunt unchiul și mătușa minorei”, mai transmite Poliția de Frontieră.
Fata de 15 ani, depistată în Vama Borș, a fost preluată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului
Copila a fost preluată de către reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a județului Bihor.
În acest caz, poliţiştii de frontieră au întocmit actele de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru rudele minorei, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale care se impun.
Condiții legale pentru deplasarea copiilor în străinătate
Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin.1 lit. c) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, minorul care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate şi care călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi poate părăsi teritoriul României fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013.
De asemenea, nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens.
Mai mult decât atât, conform art. 30 alin. 6 ind. 1 din Legea nr. 248/2005, declarația celuilalt părinte, declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează însoțit, în condițiile Legii nr. 248/2005, în această țară.
Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical.