Doi soți din Iași au câștigat procesul intentat Unității Administrativ-Teritoriale Comarna. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au obligat UAT Comarna la plata unor despăgubiri către Constantin și Elena Ciotoroschi. Scandalul a izbucnit după ce reclamanții s-au trezit fără casă
Doi soți din județ au rămas fără casă după ce a avut grijă de doi bătrâni! Soții încheiaseră un acord cu pensionarii ca, la moartea lor, imobilul să le rămână în proprietate! Locuința și terenul au ajuns în administrarea unei comune din Iași!
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au admis în parte acțiunea formulată de Constantin și Elena Ciotoroschi.
„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanți împotriva pârâtei UAT Comarna. Obligă pârâta să le plătească reclamanților suma de 9.142,95 lei, cu titlu de îmbogățire fără justă cauză. Dispune instituirea unui drept de retenție în favoarea reclamanților cu privire la trupul de teren de 14.283 mp situat în extravilanul comunei Comarna, județul Iași și cu privire la construcțiile și plantațiile existente pe acesta, până la plata de către pârâtă către reclamanți a sumei de 7.253,95 lei. Respinge în rest cererea de chemare în judecată”, au menționat judecătorii.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Constantin și Elena Ciotoroschi au dat în judecată o comună din județul Iași
Procesul dintre Constantin și Elena Ciotoroschi și comuna Comarna a început pe 9 august 2018. Prin cererea de chemare în judecată, reclamanții au cerut obligarea acesteia la plata sumei de 89.272 de lei, reprezentând contravaloarea fântânii, a gardului, a garajului, a extinderilor realizate la casa de locuit, precum și contravaloarea anexelor construite lângă aceasta, la plata sumei de 41.600 de lei, reprezentând contravaloarea reparațiilor realizate la casă, la plata sumei de 20.310 lei, reprezentând contravaloarea plantațiilor înființate pe terenul respectiv, la plata sumei de 26.600 de lei, reprezentând cheltuieli de înmormântare, precum și cheltuielile prilejuite de pomenirile ulterioare, dar și instituirea unui drept de retenție în legătură cu imobilul, până la restituirea sumei de 177.782 de lei.
„Am dobândit imobilul din Comarna, în calitate de proprietari, cumpărându-l de la fostul proprietar, V.M., încheind cu acesta un act sub semnătură privată. Acesta a decedat pe 19 martie 2013. I-am cunoscut pe defunctul V.M. și, apoi, pe soția lui, A.M., în luna mai 2004. Aceștia ne-au propus să ne mutăm la ei și să le plătim întreținere. La începutul anului 2006, ne-am mutat la domiciliul lor și, de atunci, au avut un menaj comun, întreținându-i. Întregul menaj a fost suportat de noi, până la sfârșitul vieții soților M. Soția, A.M., a murit pe 5 noiembrie 2005, iar soțul, V.M., a decedat pe 19 martie 2013.
Relațiile dintre noi erau precum cele dintre rude. Pe lângă aceste raporturi speciale, noi, la cererea lui V.M., am cumpărat imobilul, plătindu-i sumele de 500 de dolari, 3.600 de euro și contravaloarea întreținerii vreme de mai bine de 7 ani. Am locuit în imobil vreme de 7 ani, contribuind la întreținere, dar suportând și cheltuielile de înmormântare ale defunctului V.M.”, au menționat reclamanții.
„Am construit și am sporit plantațiile”
Soții Constantin și Elena Ciotoroschi au mai relatat că s-au considerat proprietari și, astfel, au construit o fântână, au consolidat și reparat întregul imobil, dar au sporit și plantațiile existente pe teren. La rândul lor, reprezentanții comunei Comarna au arătat că reclamanții sunt doar tolerați în acel imobil.
„UAT Comarna, proprietara de drept a imobilului, conform certificatului de vacanță succesorală din februarie 2016. Lucrările au fost realizate în timpul vieții de către V.M., iar unele lucrări invocate nici nu există”, au opinat reprezentanții UAT Comarna.
Totuși, Constantin și Elena Ciotoroschi au subliniat că au adus îmbunătățiri imobilului cu acordul defunctului V.M.
„Întrucât terenul aferent casei nu era folosit la întreaga sa capacitate, pe întreaga suprafață, noi am plantat pomi fructiferi, care acum sunt pe rod. După decesul proprietarului V.M., pe 19 martie 2013, ca urmare a faptului că nu am identificat moștenitori ai acestuia cărora să le pretindem îndeplinirea obligației asumată de defunct – încheierea contractului de vânzare în formă autentică, am sesizat Judecătoria Răducăneni cu o cerere privind deschiderea procedurii succesiunii după defunctul V.M. Pe 23 februarie 2016, imobilul a intrat în patrimoniul UAT Comarna, deci pe parcursul judecării cauzei. Un notar public a stabilit că moștenirea este vacantă, constatând că această moștenire revine Comunei Comarna și intrând în domeniul privat al acesteia”, au încheiat reclamanții, care au rămas pe drumuri după ce i-au îngrijit pe cei doi pensionari.