Prima pagină » National » O facultate importantă din România a renunțat la lucrarea de licență. Ce trebuie să facă studenții pentru a finaliza studiile universitare
O facultate importantă din România a renunțat la lucrarea de licență. Ce trebuie să facă studenții pentru a finaliza studiile universitare

O facultate importantă din România a renunțat la lucrarea de licență. Ce trebuie să facă studenții pentru a finaliza studiile universitare

30 aug. 2024, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

O facultate importantă din România a renunțat la lucrarea de licență. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a decis, la cererea studenților, eliminarea lucrărilor de licență la Facultatea de Drept. Iată ce trebuie să facă studenții pentru a finaliza studiile universitare.

O facultate importantă din România a renunțat la lucrarea de licență

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a decis, la cererea studenților, să elimine lucrările de licență la Facultatea de Drept și să opteze pentru un alt sistem de examinare, și anume un test grilă.

,,Ei au inițiat acest demers, nu noi. Au făcut un sondaj. Peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru. Acesta a fost motivul pentru care am optat pentru varianta conferită de lege și care, de altfel, se aplică și la Universitatea din București încă din 2017.

Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului. Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens.”, a explicat decanul facultății, Șerban Diaconescu.

Studenții trebuie să promoveze un examen tip grilă pentru a finaliza studiile universitate la Facultatea de Drept.

Cea mai căutată facultate de studenții români

La o facultate din țară concurența este foarte mare în fiecare an, 15 candidați pentru un loc. Este vorba despre specializarea Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica, București. Majoritatea aleg să vină aici pentru că își găsesc locuri de muncă foarte bine plătite chiar din primul an de studii și acumulează experiență pe piața muncii până la terminarea studiilor. Competențele pe zona IT sunt foarte bine plătite de angajatori, iar asta îi încântă pe studenții de la Universitatea Politehnica București.

Sunt și alte specializări căutate de către studenți. Pe baza concursului de dosare, tinerii au avut posibilitatea de a se înscrie la Inginerie Electrică, Energetică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Inginerie Industrială și Robotică, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Chimică și Biotehnologii, Inginerie în Limbi Străine, Științe Aplicate, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.

La polul opus se află o facultate din România care acceptă și studenți fără examenul de bacalaureat. Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durată de 1 – 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării. Tinerii de liceu care nu au luat BAC-ul se pot înscrie la cursurile din învățământul terțiar.

Facultățile unde elevii se pot înscrie fără BAC sunt: Universitatea Tehnică de Construcții București – Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB, Universitatea „Spiru Haret” București – Colegiul Universitar „Spiru Haret”, Universtatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului – Colegiul de Învăţământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT, Universitatea din Piteși – Colegiul UPIT, Universitatea „Eftimie Murgu” – Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reşiţa, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca – Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN, Universitatea „Ovidius” din Constanţa – Colegiul Universității Ovidius, Universitatea Danubius Galaţi – Colegiul Danubius, Universitatea din Petroșani – Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET.

Comentarii
  • Comoditate maxima a profesorilor coordonatori. Scoateti textele cu pricina si lasati doar partea originala a lucrarii, apoi introduceti in soft! Asa urmeaza sa faceti si cu tezele de disertatie si doctorat? Le inlocuiti cu teste grila? Jalnic!

  • Pe langa ca astia de la drept fac facultatea doar ca sa nu stea acasa, mai dau si grila, ies putin mai prosti decat jandarmii =)))

  • Corporatiile sunt primii angajatori care s-au cam prins de calitatea mediocra a absolventilor de invatamant „superior”. Ca atare, nu mai cer diplome de absolvire ci doar o demonstratie a ceea ce stii sa faci. Microsoft au fost primii.
    Va urma o implozie a sistemului de invatamant si a afacerilor apendice, precum „universitatile” private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024