Prima pagină » Titlurile zilei » O fabrică din Iași, cu multe contracte în SUA și Belgia, distrusă într-o clipă, de ambițiile meschine ale milionarului Ilie Foia – FOTO

O fabrică din Iași, cu multe contracte în SUA și Belgia, distrusă într-o clipă, de ambițiile meschine ale milionarului Ilie Foia – FOTO

30 nov. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Un important producător de piese și țevi metalice a fost obligat să-și închidă porțile după 15 ani de activitate continuă și contracte cu firme din străinătate. Milionarul ieșean Ilie Foia a făcut în așa fel încât să blocheze activitatea fabricii după ce a pus mâna pe terenul unde se află halele de producție. Terenul a fost tranzacționat între mai mulți afaceriști locali controversați care au diverse probleme cu legea. Interesele financiare ale omului de afaceri au culminat cu închiderea definitivă a producătorului Ergometal. Nu mai puțin de 18 plângeri penale au fost făcute pe marginea acestui conflict care va duce în cele din urmă la închiderea unei fabrici și înlocuirea acestuia cu blocuri de locuințe

O companie de tradiție din Iași, care produce piese pentru companii din Uniunea Europeană sau chiar SUA, a ajuns într-o situație critică. Este vorba despre Ergometal SRL, producător de piese și țevi metalice care deține două hale de proucție la marginea Iașului, în zona Antibiotice. Cu o activitate începută încă din 2005, compania a fost nevoită să își închidă activitatea în momentul în care înregistra cel mai important succes din punct de vedere financiar. Având contracte în derulare pentru companii internaționale precum BMT Aerospace, Ergometal a fost obligată să își închidă activitatea dintr-un motiv de-a dreptul scandalos.

Au tranzacționat terenul de sub halele de producție

Fabrica administrată de ieșeanul Corneliu Verdeanu își desfășoară activitatea pe platforma unde a funcționat multă vreme SC Instalații Grup SRL. Aceasta deține două hale de producție, însă nu și terenul de sub ele. Există însă un contract de comodat prin care se menționează dreptul de folosință a terenului.

„Înainte am fost angajat la Instalații Grup, firma lui Sorin Ionescu. Terenul a fost în proprietatea lui înainte. Eu am cumpărat halele de la FISC și am avut promisiunea lui Sorin Ionescu că, atunci când se vor vinde terenurile, cele de sub hală mi le va ceda mie. Am avut un act în acest sens, dar nu a fost respectat. Ionescu a dat doar țepe. A vândut totul fiului său, iar apoi fiul lui Ionescu a vândut totul lui Ilie Foia prin Transmixt. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic”, a explicat Corneliu Verdeanu, administrator Ergometal SRL.

Înșelați până s-au văzut cu fabrica închisă

Deși avea drept de preempțiune asupra terenului printr-un document înscris la notar, Ergometal s-a văzut în anul 2018 cu halele aflate pe terenul Transmixt, firmă controlată de controversatul afacerist Ilie Foia.

La scurt timp după ce a pus mâna pe terenul aflat într-o zonă importantă de la marginea Iașului, controversatul om de afaceri Ilie Foia a trecut la acțiune. Cu toate că pe platforma de 5.000 mp din zona Antibiotice își desfășurau activitatea în mod legal și cinstit inclusiv alți agenți economici, patronul Transmixt a făcut tot posibilul să îi blocheze pe aceștia. Astfel, a îngrădit și a sudat vechile intrări pe platformă. Apoi, pentru a nu permite accesul administratorului Energometal pe drumul de servitute comună, Ilie Foia a comandat ca în fața porților de metal să fie depozitați mai mulți paleți cu pavele care cântăresc câteva tone. Mai mult de atât, a fost tăiat inclusiv cablul gros care alimenta cu energie electrică halele de producție.

Toate contractele cu firmele partenere au fost rezilitate

În cele din urmă, pentru a intra în halele pe care le deține, Corneliu Verdeanu se folosește de o fereastră care dă spre drumul public, mai precis spre strada Dimineții. Acesta a oprit însă activitatea de producție și a fost obligat să întrerupă toate contractele cu firmele cu care colabora.

„Mi-a blocat toate căile de acces, inclusiv drumul de servitute comună unde aveam dreptul la 40 de cm. Apoi a tăiat cu faiul cablul de la tabloul electric, și cei de la E.ON au fost șocați când au văzut. Acum pot intra în hale doar pe fereastră. După ce a fost tăiat curentul, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i sun pe cei de la BMT, să le spun că nu mai pot produce piesele pentru ei. Noi le făceam niște piese consumabile de care au nevoie zilnic, nu puteam să-i lăsăm în aer. Totul s-a închis, cine a avut de ieșit la pensie, a ieșit la pensie”, a mai explicat administratorul Ergometal SRL.

S-au adunat 18 plângeri penale

Din 2018 și până acum au avut loc mai multe incidente pe platforma fostei SC Instalații Grup SRL din Valea Lupului. Corneliu Verdeanu a făcut nu mai puțin de 12 plângeri penale împotriva lui Ilie Foia, pe diverse capete de acuzare. De cealaltă parte, Ilie Foia a făcut la rândul său 6 plângeri penale împotriva lui Corneliu Verdeanu pentru accesul pe proprietate privată.

„Pe lângă agresiunile verbale, la un moment dat Ilie Foia m-a agresat fizic. M-a lovit! Am certificat IML pentru trei zile de spitalizare. Nu se poate discuta absolut nimic cu el. Este un sălbatic. Am făcut numeroase plângeri penale la toate instituțiile abilitate. Până la urmă, chiar dacă Ilie Foia este un sălbatic, problema este la autorități că nu iau măsuri împotriva abuzurilor pe care le face”, a mai spus Corneliu Verdeanu.

Au tranzacționat terenurile între ei

Într-unul dintre procese, Ergometal a solicitat în instanță despăgubiri de 1.000 lei pentru fiecare zi de întârziere în care nu eliberează calea de acces spre halele de producție.
Transmixt SA este controlată de controversatul om de afaceri ieșean Ilie Foia. Acesta este cunoscut ca patron al terasei Corso din centrul Iașului. Acesta mai deține firme precum Teutonia SRL, N&F Manahement SA, RAM Expert SRL. Transmixt a cumpărat în iunie 2018 terenul din Valea Lupului în schimbul unei sume de 320.000 euro. Vânzătorul a fost Eola Man SRL din Valea Lupului, controlată de Ștefan Ionescu, fiul fostului consilier local PDL. Sorin Ionescu a controlat SC Instalații Grup.
Intrebați despre situația creată pe platforma din zona Antibiotice, reprezentanții Transmixt SA au refuzat să dea detalii.

„Nu am ce să comentez. Nu am bătut pe nimeni”, a spus sec omul de afaceri Ilie Foia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *