Prima pagină » Eveniment-Social » O expoziție de amploare, semnată de profesorii de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, poate fi admirată la Galeria de artă „Alchimia” – GALERIE FOTO

O expoziție de amploare, semnată de profesorii de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, poate fi admirată la Galeria de artă „Alchimia” – GALERIE FOTO

30 iun. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Expoziția „The Future is now”, semnată de profesori de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, poate fi vizitată până la finalul lunii iunie 2023. Vernisajul a avut loc recent, în spațiul generos și elegant al Galeriei de artă transdisciplinară „Alchimia” de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, b-dul Dimitrie Mangeron, nr. 73

Expun profesorii artiști de la UNAGE, dar și din Spania: Cristian Alexii, Valentin Bădărău, Gabriela Popa Benescu  Birzu Zamfira, Bianca Boroş, Smaranda Bostan, Cornelia Brustureanu, Buraga Silviu, Jose Maria Alonso Calero, Cezarina Caloian, Radu Carnariu, George Cernat, Dan Covataru, Adrian Crîşmaru, Sabina Drinceanu, Gaspar Loredana, Gavrilean Bogdan, Florin Grigoras, Hasegan Miruna, Hirtescu Cristina Gabriela, Iaţeşen Mihai Cosmin, Raluca Loghin, Modesta Lupașcu, Marghidan Ecaterina, Bogdan Maximovici, Cristian Neagoe, Ana Maria Negară, Nicu Oniciuc, Sorin Otinjac, Mihai Pamfil, Ioana Palamar, Andrei Alecsandru PANTEA, Florin PÎNZARIU, Monica Pop, Tiberiu Tibi Pop, Ioan Pricop, Sorin Purcaru, Camelia Sadovei, Cristina Elena SASU, Atena-Elena Simionescu, Daniel Sofron, Catalin Soreanu, Adrian Stoleriu, Cristina Stratulat, Liviu Suhar, Soltuz Elena, Mircea Stefanescu, Mihai TARAȘI, Constantin Tofan, Cristian N. Ungureanu, Madalina Vieriu, Tiberiu VLAD. Curatori: CS dr. Mirela Stefanescu (ICMA-UNAGE) și prof. univ.dr. Cristian N. Ungureanu, prorector al UNAGE.

Expoziția „The Future is now” are loc la Iași

„The Future is now”, adică „Viitorul prezent”, se definește ca o expoziție de amploare ce gravitează în jurul timpului actual și proiecțiilor asupra viitorului. Oferă o idee despre arta ce nu doar exprimă o realitate, ci devine „acum” și, pentru cât va exista umanitatea, o expresie unică a creativității și a imaginației. Expoziția actuală este o adevărată arhivă a memoriei artistice asupra unui moment, dar și un mod de a imagina viitorul prin metaforele, simbolurile și imaginile ce dau sens experiențelor trăite sau transmise indirect, din cultura ancestrală ori conștiința colectivă.

„Cu toții știm că artiștii plastici sunt cronicarii celor mai semnificative momente din istoria omenirii, sunt cei care au întipărit prezentul, prefigurând viitorul prin creațiile lor. Cu toții s-au întrebat ceea ce și noi, astăzi, adresăm la rândul nostru: cum va arăta lumea, cum va arăta arta peste 100 de ani? Va mai semăna ceea ce identificăm astăzi în jurul nostru, natura, arhitectura, viața, cu ceea ce va fi atunci?

Ce influență va avea tehnologia ori va putea inteligența artificială să devină cotidiană, iar ceea ce cunoaștem astăzi drept creativitate să devină un atribut specific doar celor care preferă «tradiționalul»? Desigur, niciuna din aceste întrebări nu este nouă, iar răspunsurile întotdeauna au diferit de profeție. În anii 1970, omul de știință englez James Lovelock a propus ipoteza «Gaia», argumentând că Pământul funcționează ca un sistem de autoreglare, un sistem «viu» cu un echilibru dinamic complet, care oferă o viziune teoretică dincolo de structura gândirii dualiste pentru rezolvarea crizei actuale a tuturor contradicțiilor dintre «acum» și ce urmează”, a declarat Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), Filiala Iași.

Explorarea conceptului de realitate

Prin milioanele de site-uri, prin viața pe jumătate petrecută în fața unui ecran, trecutul-prezentul-viitorul se coagulează într-o nouă dimensiune temporală, un fals prezent ce reanimă stiluri, maniere, concepte. Tocmai de aceea, ceea ce face diferența, ceea ce punctează actualitatea este arta.

„Artiștii invitați în această expoziție explorează conceptul de realitate, timp, spațiu, chestionându-le în lucrărilor lor ca idee, ca material, ca proces de realizare, ori o călătorie în relație cu spațiul și universul. «Viitorul prezent» reunește o eterogenitate de abordări, fie o meditație asupra a ceea ce va veni, ori o trecere prin istoria umanității, prin memorie și amintiri, ori o mai profundă apropiere de natural, de emoția conectării la rădăcini. Ceea ce e limpede de observat este că, prin suita de lucrări dispuse, arta vizuală nu se ancorează nici în trecut, nici în viitor, ea există perpetuu în prezent.

Atât prin artiștii creatori de astăzi, dar și prin noi, privitorii, ce ne implicăm, în momentul actual, în opera de artă, observând-o, conectându-ne și trăind emoția fiecărui adevăr. Un «statement» atemporal, expoziția «The Future is Now» întrunește o suită de stiluri, metode, idei, din diferite perioade ale secolului actual, fără a se coaliza într-o anumită stare ori mișcare, ci pledează pentru posibilitățile infinite ale artelor vizuale de a elibera și construi universuri atemporale, în care cultura s-a format și perpetuat nu prin voci singulare, ci într-un armonios cor vizual”, a menționat Maria Bilașevschi, președinte UAP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025