Prima pagină » Turism » Infoturism Iasi » O excursie in Cucuteni, judetul Iasi – GALERIE FOTO

O excursie in Cucuteni, judetul Iasi – GALERIE FOTO

18 apr. 2014, 15:43,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:23202;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Cine n-a auzit de Cucuteni probabil ca nu a fost un mare fan al istoriei. Ei bine, localitatea care a dat numele celebrei culturi din epoca pietrei nu are sa se laude doar cu descoperirile de atunci, insa, ci cu o pleiada de atractii, care ii pot aduce aici de la cei interesati de istorie si cultura, pana la cei care practica turismul medical.
Comuna Cucuteni din judetul Iasi, aflata intre Iasi si Pascani, dar si la 8 kilometri de Targu Frumos si 5 de Baiceni, e usor accesibila de pe Drumul National 28 A si Drumul National 28 B. Soseaua pe care se intra nu e insa unul din cele mai bune si, in functie de perioada in care vizitezi comuna, are multe gropi, iar pe o portiune e chiar nepietruit.
Asa cum e, drumul duce insa la unul din cele mai impresionante muzee din Romania – muzeul de arheologie Cucuteni. Despre care putem spune ca reprezinta, pentru oricine, nu doar pentru cei interesati de istorie, o experienta in sine. Mai mult, e ceva unic in Romania.

Vezi si Punctul fosilifer Baiceni, judetul Iasi 

Asezata pe varful dealului Gosan, separata de localitate, cladirea te impresioneaza de la prima vedere. In primul rand, prin forma ciudata. Rotunda la baza, cladirea are un acoperis care se inalta lent, apoi se tuguie brusc, intr-o forma multidimensionala. Ceea ce are cu adevarat impact e insa in interior.
Un adevarat sit arheologic, cu sapaturi, straturi, fragmente de ziduri si fundatii descoperite privirii, intr-o groapa care coboara pe cativa metri buni. Acolo, ceramica impresionanta, pictata, a culturii Cucuteni, alaturi de ramasitele asezarii de acolo, coexista cu ramasitele asezarii geto-dace care i-a urmat, mult mai consistenta, si care a lasat si un tezaur princiar si un mormant amenajat, toate putand fi admirate direct de catre turisti.
Nici satul medieval, atestat prima data in secolul XV, dar probabil mult mai vechi, nu e uitat, si are si el partea sa de piese in interior.

Vezi si Cucuteni, o civilizatie mai veche ca Mesopotamia, brand de tara – VIDEO 

Mai jos de muzeu, e amenajata o expozitie de sculptura traditionala, in lemn. In aceeasi incapere, exista un alt sit arheologic, unde se dezgroapa piese apartinand culturii Cucuteni. O biserica din anul 1804 completeaza acest adevarat tezaur cultural istoric, scrie infoturism-moldova.ro.
In aceeasi localitate, exista 5 izvoare cu ape sulfuroase, care pot fi folosite la tratamentele diferitelor boli. Un lac de 4 hectare reprezinta inca unul din punctele de atractie ale acestei localitati. Atat de multe, pe un teritoriu atat de mic. De toate, pentru toate gusturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *