Prima pagină » International » O epavă încărcată cu sticle de şampanie și porțelanuri, descoperită de scafandri polonezi pe fundul Mării Baltice
O epavă încărcată cu sticle de şampanie și porțelanuri, descoperită de scafandri polonezi pe fundul Mării Baltice

O epavă încărcată cu sticle de şampanie și porțelanuri, descoperită de scafandri polonezi pe fundul Mării Baltice

24 iul. 2024, 20:00,
în International

O echipă de scafandri polonezi a anunţat miercuri descoperirea în cursul săptămânii trecute, în largul coastelor suedeze ale Mării Baltice, a unei epave din secolul XIX a cărei cală este plină cu lăzi de sticle cu şampanie şi cu obiecte din porţelan, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Epava este plină cu lăzi cu şampanie, apă minerală şi porţelanuri”, a declarat pentru AFP Tomasz Stachura, şeful grupului de scafandri Baltictech.

Printre obiectele găsite se află cel puţin 100 de sticle de şampanie

Conform acestuia, printre obiectele găsite se află cel puţin 100 de sticle de şampanie.

„Fac scufundări de peste 40 de ani şi se mai întâmplă uneori să găseşti o sticlă sau două… însă să dai peste o epavă cu o astfel de încărcătură, aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat niciodată până acum”, a mai comentat el.

Descoperirea, făcută la aproximativ 200 de mile marine sud de insula suedeză Öland, se datorează în mare măsură hazardului, conform scafandrilor care, de-a lungul anilor, explorează fundul Mării Baltice în căutarea epavelor.

„Exploram locuri noi din pură curiozitate şi atunci am dat peste această epavă”, a mai spus Stachura.

Descoperirea apei minerale în recipiente sigilate din lut a făcut posibilă determinarea faptului că vasul s-a scufundat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Am reuşit să fotografiem un sigiliu pe o sticlă, care s-a dovedit a fi cea a mărcii germane Selters – iar acestea aveau o formă specifică la acea vreme”, a explicat el.

Scafandrii au informat autorităţile suedeze cu privire la descoperirea lor.

„Sticlele de şampanie zac acolo de 170 de ani”

Ei au anunţat că nu vor extrage încă şampania de pe epavă din cauza unor restricţii administrative.

„Sticlele de şampanie zac acolo de 170 de ani, aşa că nu mai contează un an în plus, pentru a avea timp să pregătim bine această operaţiune”, a mai adăugat şeful grupului de scafandri polonezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
23 august 2024
23 august 2024