Prima pagină » Eveniment-Social » O elevă de la Colegiul Naţional Iaşi, în lotul pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

O elevă de la Colegiul Naţional Iaşi, în lotul pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

05 iul. 2022, 09:57,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Desfășurată în perioada 29 iunie-3 iulie, în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică s-a încheiat cu festivitatea de decernare a premiilor. Județul Iași a fost reprezentat de o elevă a Colegiului Național Iași – Andreea Boldureanu, din clasa a VIII-a. Aceasta a obţinut un scor mare care a clasat-o pe locul 3 la secțiunea Juniori (clasele 5-8).

Probele susținute în cadrul competiției au fost în număr de 3, după cum urmează: proba teoretică, cu durata de 3 ore, proba observațională, cu durata de 30 minute, și proba de baraj, cu durata de 4 ore. Olimpiada s-a desfășurat pe 3 secțiuni: juniori (cl. VI-IX), cu condiția să nu depășească vârsta de 15 ani în anul desfășurării competiției, seniori S1 (cl. IX-X) și seniori S2 (cl. XI-XII). Probele s-au desfășurat în amfiteatre din cadrul USV, iar evaluarea lucrărilor s-a realizat de către 30 de profesori cu experiență, care au făcut parte din cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale.

Andreea Boldureanu, premiată și la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2021

La ediția anterioară a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică, Andreea Boldureanu a obținut Premiul I, Medalie de Aur și calificare în lotul de Juniori, fiind coordonată de către prof. Jean Marius-Rotaru (Colegiul Național Iași), prof. Cristina Brînză (Centrul de Excelență de Astronomie și Astrofizică Iași) și prof. Petru Crăciun (Palatul Copiilor Suceava).

„Pot spune cu certitudine că o astfel de experiență este extraordinară, chiar și în condițiile impuse de pandemie. Am legat prietenii și am întâlnit profesori cu renume în studiul astronomiei și astrofizicii în România. Probele și problemele propuse au fost foarte dificile – însă pe cât de solicitante, pe atât de interesante și creative, punându-ne la încercare – în afară de cunoștiințele de astronomie, astrofizică, fizică – și competențele de matematică, valorifcând cultura generală și creativitatea. Am muncit foarte mult pentru această olimpiadă și sunt foarte fericită de rezultatul obținut.”, a mărturisit Andreea Boldureanu, în urmă cu un an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *