O echipă medicală, coordonată de prof. dr. Carol Stanciu și prof. dr. Anca Trifan, a testat locuitorii din comuna Nicorești, județul Galați, pentru hepatitele virale!

14 ian. 2023, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Prof. dr. Carol Stanciu și prof. dr. Anca Trifan au coordonat o echipă medicală, formată din 15 medici gastroenterologi, care a testat gratuit locuitorii din comuna Nicorești, județul Galați, pentru hepatitele virale B și C. Joi, 12 ianuarie 2023, în prima zi a campaniei au fost testați 170 de pacienți, șase dintre ei fiind depistați cu hepatită virală C, iar cinci cu hepatită virală B

Campania „A avea ficat sănătos” se desfășoară sub sloganul „Hepatitele virale B, B+D și C, un inamic pe care îl vom înfrânge curând. Șansa la viață sănătoasă: Testează, tratează și elimină hepatitele virale”. Campania de testare este realizată cu sprijinul Gilead Creating Possible, al Fundației Educației și al Primăriei comunei Nicorești.

o imagine cu calendarul campaniei

Joi, 12 ianuarie 2023, în prima zi a campaniei au fost testați 170 de pacienți, 6 dintre ei fiind depistați cu hepatită virală C, iar 5 cu hepatită virală B

În prima zi a campaniei, medicii au testat 170 de persoane pentru hepatitele virale

o imagine cu intrarea in comuna Nicorești

Campania  „A avea ficat  sănătos” se desfășoară sub sloganul: „Hepatitele virale B, B+D și C, un inamic pe care îl vom înfrânge curând. Șansa la viață sănătoasă: Testează, tratează și elimină hepatitele virale”

În prima zi a campaniei, joi, 12 ianuarie 2023, medicii au testat 170 de persoane, dintre care șase au fost depistate cu hepatită virală C, iar cinci cu hepatită virală B. Persoanele depistate cu hepatite virale B sau C au primit bilet de trimitere și vor fi programate pentru evaluare amănunțită în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași.

„Astăzi (n.r. – 12 ianuarie 2023) în comuna Nicorești din județul Galați, la cabinetul medicului de familie, o echipă de medici din cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie a Spitalului «Sf. Spiridon» Iași, coordonați de prof. univ. dr. Carol Stanciu și prof. univ. dr. Anca Trifan, a început testarea pentru hepatitele virale B și C. Au fost testate 170 de persoane, dintre care șase au fost depistate cu infecție virală C și cinci cu infecție virală B.

Toți pacienții testați au beneficiat de ecografie abdominală, evaluarea fibrozei și steatozei hepatice, prin metode de înaltă performanță, diagnosticând și multe alte afecțiuni hepatice neștiute de către pacienți. Pacienții diagnosticați cu hepatite virale au fost programați pentru evaluare completă în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași”, a transmis prof. univ. dr. Carol Stanciu.

o imagine cu echipa medicala care a realizat testatile pentru hematite virala

Evaluările au fost făcute în cabinetul medicului de familie din Nicorești

Medicii se așteaptă ca tot mai mulți pacienți să dorească să se testeze gratuit

Au fost utilizate teste rapide pentru depistarea acestor infecții virale, rezultatele fiind primite pe loc. De asemenea, medicii au efectuat ecografii abdominale și evaluări non-invazivă a gradului de fibroză prin Fibroscan. Totodată, pacienților le-a fost testată și glicemia.

„Suntem impresionați de buna colaborare cu autoritățile locale care au promovat această campanie și au facilitat accesul persoanelor din zonă la acest eveniment. Campania va continua și mâine, 13 ianuarie 2023 (vineri – n.r.), iar medicii se așteaptă la un număr și mai mare de persoane care doresc să își evalueze gratuit starea de sănătate”, a adăugat prof. univ. dr. Carol Stanciu.

Evaluările au fost făcute în cabinetul medicului de familie din comuna Nicorești. Testări gratuite urmează să se desfășoare și în satele din comună, precum Braniștea, Coasta Lupei, Dobrinești, Grozăvești, Ionășești, Mălureni, Piscul Corbului și Sârbi. Pentru testare, pacienții trebuie să se prezinte la școlile din localități.

Testări gratuite pentru depistarea hepatitelor virale vor fi realizate și în data de 27 ianuarie 2023.

Comentarii
  • Bravo, bravo, bravo!!!!!!!! Iasul are parte de niste oameni deosebiti de valorosi in domeniul gastroenterologiei, hepatologiei si medicinei interne, in frunte cu prof.univ. Carol Stanciu, prof.univ.dr Cristina Cijevschi Prelipcean, prof.dr. Anca Trifan, imi cer scuze ordinea si toata aceasta echipa medicala a Sitalului Spiridon si nu numai. CINSTE LOR!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *