Prima pagină » Titlurile zilei » O echipă formată din 25 de tineri din Iași a realizat o invenție de senzație! Este vorba despre un robot dansator care a făcut furori în toată România, dar și în lume – GALERIE FOTO, VIDEO

O echipă formată din 25 de tineri din Iași a realizat o invenție de senzație! Este vorba despre un robot dansator care a făcut furori în toată România, dar și în lume – GALERIE FOTO, VIDEO

17 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Tinerii inteligenți și inovatori din Iași continuă să facă senzație și să impresioneze! O echipă formată din 25 de elevi și liceeni, ce-l are ca fondator pe absolventul Toma Chiruță, a creat un fabulos robot dansator. Cu ajutorul acestuia au făcut furori în toată România, dar și în străinătate. În prim-plan este Fuse Robotics, reprezentat de liceeni cu o pasiune deosebită pentru Fizică, Inginerie, IT și Tehnologie

Generația „nativi digitali” din orașul Iași și din România continuă să facă senzație și să impresioneze! De data aceasta, o echipă formată din 25 de elevi și liceeni, ce-l are ca fondator pe absolventul Toma Chiruță, a creat un spectaculos robot dansator. Cu ajutorul acestuia au făcut furori în toată România, dar și în străinătate. În prim-plan este Fuse Robotics, reprezentat de liceeni cu o pasiune deosebită pentru Fizică, Inginerie, IT și Tehnologie. Reporterii Cotidianului „BZI” au aflat povestea acestora și au realizat un material legat de întreaga lor aventură.

Conceptul Fuse Robotics Iași este reprezentat de liceeni cu o pasiune deosebită pentru Fizică, Inginerie, IT și Tehnologie

În prim-plan este conceptul Fuse Robotics Iași, reprezentat de liceeni cu o pasiune deosebită pentru Fizică, Inginerie, IT și Tehnologie.

„Deoarece am beneficiat de ajutor din partea unor mentori, ne mândrim cu abilitatea noastră de a învăța din greșelile altora, apariția unei mici erori fiind singurul nostru profesor. Prin intermediul evenimentelor organizate, ne dorim să împărtășim cunoștințele noastre și să încurajăm tinerii să își urmeze visurile și pasiunile”, transmite Maya Shalalfeh, PR al Fuse Robotics.

De precizat că, în sezonul 2021-2022, echipa se va împărți în două părți care vor lucra separat la câte un nou robot. Deja, aceștia au avut, ca rezultate: 2018-2019, la etapa națională – premiul pentru Alianța Finalistă Câștigătoare, iar la etapa regională – Motivate Award, 2019-2020, au fost câștigători ai CyLiis and Retina Demo, câștigători ai Rusty Androids and EchoPulse Demo, finaliști Fuse Demo. În sezonul 2020-2021, aceștia au reușit, la etapa regională, locul II la Control Award, locul IV la Highest Ranking Score și au fost finaliști la Quartz Demo. Pe viitor și-au propus să participe la faza națională a BRD First Tech Challange (FTC), pe care să o câștige, dar și participarea la etapa mondială a întrecerii și la alte competiții internaționale.

Spectaculos roboțel care dansează pe celebra melodie Macarena

Anul acesta, echipa Fuse Robotics a lucrat, doar două zile, la asamblarea unui roboțel-dansator. Acesta a „învățat” pașii de dans și mișcările celebrei piese Macarena. Asta pentru a distra publicul, în special pe cei mai mici.

„Robotul combină mișcările naturale de dans ale unui om. Am montat servo-motoare la articulațiile membrelor robotului. El poate învăța și alte dansuri sau mișcări și, pe viitor, ne dorim să-l învățăm cât mai multe. Eu nu am impus idei, ci i-am capacitat pe colegi să vină cu ale lor. Acum, ne dorim să dezvoltăm ideea noastră și să îmbunătățim robotul nostru. Totul a pornit din dorința de a distra publicul atunci când tinerii merg la competiții pentru a prezenta anumite lucrări create. A fost gândit în așa fel încât să imite perfect mișcările de dans ale unui om. Aproape nu se observă efectul de robotizare”, arată și Toma Chiruță – fondator echipa Fuse Robotics Iași.

Cum funcționează un robot din filmele „Star Wars” și care este procesul din spate

În acest context, tinerii arată următoarele:

„Cu toții ne-am întrebat la un moment dat cum funcționează un robot din filmele «Star Wars» și care este procesul din spate. Noi, echipa de Robotică Fuse, reușim să construim cu succes roboți concurenți cu cei din toată țara. Ideea de robotică poate fi ușor ignorant împărțită în două părți separate: mecanică și programare, dar în spatele unei echipe reușite se află mult mai mult de atât. Pentru a crea roboți, în primul rând e nevoie de resurse financiare, permanent trebuind să ținem legătura cu oamenii…

Cu toate că scopul nostru principal este acela de a câștiga Campionatul Național «First Tech Challenge», încercăm și să ieșim din sfera banalului lucrând la mai multe proiecte din aria roboticii. Cel mai important proiect secundar al nostru este instruirea generației noi de copii în domeniul roboticii, având cursuri săptămânale. Drept urmare, pentru a avea rezultate, este nevoie de multă muncă, dar faptul că noi o împărțim în pași mici și egali în echipă ne asigură succesul”, mai arată membrii echipei Fuse Robotics.

Aceștia sunt mândri pentru câștigarea Campionatului Național, în sezonul din 2018, și pentru randamentul de la regionalele din Rusia, din 2020, la care au intrat în topul celor mai bune 10 echipe.

„Talentul câștigă jocuri, dar munca în echipă și inteligentă câștigă campionate”, citat din Michael Jordan

În completare, de reliefat că tinerii consideră că echipa de mecanică și de programare adună împreună idei despre ce vor să facă și cum va arăta robotul, având o strânsă legătură de comunicare.

„În cazul în care apar neînțelegeri în interiorul echipei, trebuie să le discutăm diplomatic împreună. Cu ajutorul pieselor Lego, copiii îmbină utilul cu plăcutul, având parte de deschidere către domenii de viitor: programare și inginerie robotică. Alt proiect în desfășurare și foarte drag nouă constă într-un robot ce se plimbă pe stradă și adună gunoiul de pe jos, astfel reușind să fim și un exemplu în societate”, au conchis cei de la Fuse Robotics.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *