Prima pagină » Local » O echipă formată din 20 de medici coordonați de prof. dr. Carol Stanciu și prof. dr. Anca Trifan va oferi consultații gratuite în comuna Ciurea – FOTO

O echipă formată din 20 de medici coordonați de prof. dr. Carol Stanciu și prof. dr. Anca Trifan va oferi consultații gratuite în comuna Ciurea – FOTO

09 mart. 2024, 02:00, 2 ,
Cristina Doroftei în Local

Prof. dr. Carol Stanciu și prof. dr. Anca Trifan coordonează o echipă de 20 de medici gastroenterologi de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Aceștia vor oferi testări gratuite pentru hepatitele virale B și C în comuna Ciurea. Campania de screening se va desfășura în perioada 11-12 martie 2024, la Centrul de Zi din satul Dumbrava

Campania are scopul de prevenție și depistare a afecțiunilor hepatice cronice virale, în așa fel încât pacienții să nu ajungă la ciroză hepatică sau alte complicații care le scad șansele de viață.

Persoanele peste 18 ani, din comuna Ciurea, vor beneficia de consultații gratuite

dr. Anca Trifan

Campania de screening se va desfășura timp de două zile, 11-12 martie 2024, la Centrul de Zi din localitatea Dumbrava

Medicii vor face teste rapide pentru depistarea hepatitei B și C, ecografii abdominale și evaluări non-invazive ale gradului de fibroză cu ajutorul unui dispozitiv ultramodern, denumit Fibroscan.

„În data de 11-12 martie, în comunitatea locală din Ciurea vrem să testăm pacienții pentru infecțiile cronice virale B și C, totodată, vom face și o evaluare a fibrozei hepatice, pentru că aceasta trebuie depistată precoce și monitorizată de aproape, pentru ca pacienții să nu ajungă la stadiul de ciroză hepatică, altfel pot apărea complicații, ascită, encefalopatii. În primul rând, vrem să depistăm pacienții cu afecțiuni hepatice cronice virale. Mai ales pentru că există tratament antiviral, iar 99,7 la sută din cazuri determină o viremie detectabilă, adică vindecarea de infecția cronică cu virusul C, și, practic, odată cu vindecarea acestuia, boala nu mai avansează.

La infecția virală cronică B, ne dorim o supresie virusoidă susținută, prin urmare, vom obține și o stagnare sau o diminuare a bolii hepatice cronice. Scopul nostru este cel ca pacienții să nu ajungă la ciroze hepatice și la complicațiile acesteia, care scad prognosticul de viață și rata de supraviețuire a pacienților. Pentru că, odată cu instalarea bolii, crește și rata mortalității”, a declarat dr. Robert Năstase.

Se va folosi aparatură de ultimă generație

hepatita C

Vor fi utilizate teste rapide pentru depistarea hepatitei B și C

Populația din localitatea Ciurea este reprezentată de persoane de etnie romă, care locuiesc în cartierul Zanea. Acesta este un grup vulnerabil, majoritatea sunt neasigurați și, prin urmare, nu au beneficiat niciodată de consultații.

„Va fi o echipă de medici care sunt specialiști în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie, oameni cu experiență, dedicați acestei acțiuni. Orice investigație va fi gratuită. Locația va fi în Ciurea, Dumbrava, la Centrul de zi. Am ales această localitate pentru că este o prevalență mare a persoanelor de etnie romă care prezintă un grup vulnerabil, mulți sunt neasigurați, care nu s-au adresat la medic niciodată, fără posibilități. Prin această campanie de screening încercăm să-i ajutăm.

Ne adresăm tuturor persoanelor care au peste 18 ani. Pentru hepatitele virale, populația cea mai afectată sunt persoanele care au peste 60 de ani. Este clasa de vârstă care a prins anterior revoluției, când în spitale se folosea la mai mulți pacienți aceeași seringă, erau anumite neajunsuri. Acum, ce avem în țară sunt acei oameni care au trecut prin regimul respectiv, când infecția a fost foarte mare, însă în prezent nu se mai pune problema.

Atunci când vine vorba despre tineri, cea mai mare problemă este reprezentată de dependența de droguri, care începe să capete teren și la noi în țară. Vom fi în jur de 20 de medici”, adaugă dr. Laura Huiban în legătură cu consultațiile gratuite care vor avea loc pe 11-12 martie în comuna Ciurea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *