Prima pagină » International » O dronă rusească a lovit structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. „Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”
O dronă rusească a lovit structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. „Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”

O dronă rusească a lovit structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. „Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”

07 apr. 2025, 23:01, 3 ,
Redacția BZI în International

Situația din Ucraina devine tot mai alarmantă, în special după ce o dronă rusească a lovit pe 14 februarie 2025 structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit autorităților ucrainene, explozia a provocat pagube semnificative noii incinte de izolare, construcție menită să limiteze răspândirea radiațiilor de la vechiul reactor avariat în 1986.

Grigory Ishchenko, președintele Agenției de Stat pentru Gestionarea Zonei de Excludere, a declarat că drona a avariat, atât învelișurile exterioare, cât și echipamentele principale din interiorul structurii.

„Consecințele ar fi putut fi catastrofale. Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”, a avertizat acesta.

Aproximativ 50% din partea nordică a sarcofagului a fost afectată

După impact, sistemele de securitate au reacționat ca în cazul unei activități seismice, iar alarma de incendiu s-a activat automat. Specialiștii de la Greenpeace Ucraina estimează că aproximativ 50% din partea nordică a sarcofagului a fost afectată. Acoperișul protector, construit cu mari eforturi și instalat în 2018, nu își mai poate îndeplini complet rolul de barieră împotriva scurgerilor radioactive.

Shaun Burnie, expert nuclear din partea Greenpeace, avertizează că întregul plan pe termen lung de demontare controlată a vechiului reactor este acum pus în pericol: „Această structură a fost gândită pentru a izola gaze, aerosoli și praf radioactiv. Acum integritatea sa este compromisă.”

Pentru remedierea situației au fost trimise echipe din mai multe țări europene, dar până în prezent nu au reușit să stabilizeze complet zona.

În 1986, România a fost printre țările afectate de norul radioactiv provenit de la Cernobî

În 1986, România a fost printre țările afectate de norul radioactiv provenit de la Cernobîl, dar informațiile au ajuns cu întârziere la populație. Autoritățile comuniste au recunoscut situația abia la câteva zile după ce direcția vântului a purtat radiațiile peste teritoriul românesc. Mii de oameni au fost afectați de cancer tiroidian și alte boli grave, iar numărul cazurilor de leucemie a crescut în anii ce au urmat.

Astăzi, după aproape 39 de ani, țara noastră riscă din nou să se confrunte cu un pericol invizibil, dar letal. Deși nivelurile de radiație nu au crescut încă peste limitele de siguranță, specialiștii avertizează că orice deteriorare suplimentară a structurii ar putea duce la eliberarea de materiale radioactive în atmosferă.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
Un băiat de 8 ani, descoperit trăind alături de o haită de câini în Thailanda. Putea comunica doar prin lătrat
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Românii care stau la curte, sfătuiţi de specialişti să pună CD-urile vechi în grădină. La ce ajută, de fapt
Dailybusiness.ro
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Ce sa le ceri mujicilor,popor de neanderthalieni!

  • ‘tu-i in gura de imbecili!
    Inchisi in sarcofag ar trebui.

  • E o minciuna gogonata.
    Ca sa loveasca sarcofagul, ar fi trebuit sa aiba o tinta in apropiere. Care tinta, cand in jurul centralei este o zona de excludere cu raza de 30 km?
    Pe urma, care sarcofag si ce putea el pati? Primul sarcofag are 400 de mii de metri cubi de beton si peste 7000 de tone otel. Intre 2026 si 2018, primul sarcofag a fost dublat de un al doilea sarcofag, construit de francezi. Trebuie sa fii complet atehnic ca sa crezi ca un copter poate avaria o astfel de structura. Si ca poate zbura peste 200 de km. Cernobilul este la granita cu Belarus, nu cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`