Palatul Culturii din Iași continuă să vină cu surprize pentru public, din perspectivă istorică. Astfel, până pe 15 mai 2020, virtual, aceștia pot admira un obiect unic în Moldova și descoperit chiar la graniță. În prim-plan este un obiect vechi de peste 1.500 de ani și care provine de la câteva mii de kilometri de Iași
Suita prezentărilor pieselor de patrimoniu în mediul on-line, în contextul pandemiei generate de COVID-19, continuă la Iași. Asta în cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași. Astfel, se aduc în atenția publicului exponate extrem de valoroase. De data aceasta, publicul are ocazia să admire un obiect unic în Moldova și descoperit chiar la graniță. În prim-plan este un obiect vechi de peste 1.500 de ani și care provine de la câteva mii de kilometri de Iași. El a fost găsit acum cinci ani. Este vorba de o amforă, găsită în albia râului Prut. Punctul unde s-a făcut descoperirea se află pe raza localității Zaboloteni (comuna Trifești, județul Iași). Amfora, foarte bine conservată, are următoarele dimensiuni: înălțimea=52,5 cm; diametrul maxim=20 cm; diametrul gurii=8,5 cm; adâncimea=50 cm.
Valoroasă mărturie din Epoca Antichității
Specialista în ceramologie Dominique Kassab Tezgor, în clasificarea pe care a realizat-o pentru amforele de la Sinope, încadrează tipul respectiv în varianta „D Snp II”. Așadar, forma aceasta de amforă era produsă în atelierele de la Demirci, centru aflat la 13 km sud de Sinope (oraș situat în nordul Turciei, pe coasta Mării Negre). De obicei, în centrul lor de producere, aceste amfore se datează cu monede de la Iustinianus I (527-565 p. Chr.) și Iustinus al II-lea si Sophia (565-578 p. Chr.). Exemplare de acest tip sunt binecunoscute atât pe coasta nord-pontică (Chersonesus), cât și în zona vest-pontică, în special Georgia (Gudava, Petra-Tsikhisdziri și Gonio-Apsaros). În Dobrogea romană, respectivul tip amforic este ilustrat prin descoperirea unui fragment de gât la Ibida (Slava Rusa, jud. Tulcea).