Prima pagină » Titlurile zilei » O decizie a Consiliului Local, luată peste noapte, transformă polițiștii locali în controlori la CTP! O aberație la mijloc: „Nu pot da amenzi, doar pot da jos călătorii”
O decizie a Consiliului Local, luată peste noapte, transformă polițiștii locali în controlori la CTP! O aberație la mijloc: „Nu pot da amenzi, doar pot da jos călătorii”

O decizie a Consiliului Local, luată peste noapte, transformă polițiștii locali în controlori la CTP! O aberație la mijloc: „Nu pot da amenzi, doar pot da jos călătorii”

17 iul. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

O decizie a Consiliului Local, luată peste noapte, transformă polițiștii locali în controlori la CTP. Aberant este faptul că agenții nu pot emite amenzi, dar îi pot da jos din mijlocul de transport pe cei care nu au plătit călătoria

O situație aberantă se întâmplă în mijloacele de transport din zona metropolitană. În atribuțiile polițiștilor locali din comuna Holboca au fost incluse și cele cu privire la controlul biletelor de călătorie din mijloacele de transport CTP.

O decizie a Consiliului Local, luată peste noapte, transformă polițiștii locali în controlori CTP

Persoanele care circulă pe traseul 401, pe ruta Tătărași Sud – Rusenii Vechi – Rusenii Noi, au fost surprinse de faptul că polițiștii locali au urcat în mijlocul de transport și au început verificarea biletelor și abonamentelor. Călătorii au transmis faptul că agenții le-au spus că verificările sunt efectuate din cauza celor care circulă fără bilet, dar și că se ia în calcul anularea cursei.

„Polițiștii locali au urcat în autobuz pe traseul 401 și au strigat «cine nu are bilet să coboare», iar după aceea au început să controleze biletele. Este surprinzător, nu s-a mai întâmplat până acum să văd Poliția Locală că verifică biletele de călătorie, ei au alte atribuții, nu să facă pe-a controlorii. De obicei, erau controlorii de la CTP care făceau asta. Poliția ne-a spus că se va desființa traseul”, a spus unul dintre călători.

Alți călători sunt revoltați de acest demers. Oamenii susțin faptul că nici Primăria Holboca, nici CTP nu au montat aparate de unde să își poată achiziționa biletele de călătorie, iar din această cauză sunt multe persoane care nu au de unde să își cumpere tichetele.

„Nu este normal așa ceva, de ce să desființeze traseul, am auzit și eu când a spus poliția că verifică biletele că lumea nu cumpără și că vor să desființeze traseul. Dacă vor să cumpere lumea bilete, nu au decât să monteze taxatoare. Nu există niciun loc de unde să îți cumperi bilet, iar în autobuze au doar cu cardul. Suntem oameni de la țară, unii nu au carduri, alții, chiar dacă au, nu știu să le folosească, sunt ajutați de copii să își scoată pensia de pe ele. De unde să putem noi cumpăra bilete, dacă nu avem de unde? Sunt oameni care își cumpără din oraș, dar până ajungi în oraș, de unde să cumperi? Să monteze taxatoare în autobuze, înainte se putea cumpăra de la șofer și nu mai erau atât de multe probleme. Eu sunt nevoit să îmi cumpăr bilete din oraș. Să pună taxatoare, cum era acum 40 de ani. Lumea nu este de rea-credință, dar asta este bătaie de joc, după ce că nu îmi oferi posibilitatea să achit cursa, mă mai și dai jos din autobuz și mai vrei să și desființezi cursa”, a mai spus unul dintre călători.

Menționăm faptul că tariful de călătorie pentru trei ore în zona metropolitană este de 8 lei, cel de două ore este 6 lei. În ceea ce privește abonamentele, acestea au un preț de 200 de lei.

Primăria Holboca neagă anularea traseului 401

Contactat de reporterii BZI, viceprimarul comunei ieșene Holboca susține faptul că Poliția Locală a primit atribuții noi. Agenții pot verifica biletele de călătorie, însă nu pot amenda persoanele care nu au plătit călătoria.

„Poliția Locală, printr-o hotărâre de Consiliul Local, are atribuții să verifice persoanele din autobuz, nu sunt plătiți suplimentar, ei fac aceste acțiuni în timpul programului. Acțiuni au mai fost realizate și anul trecut, atunci când a fost adoptată această hotărâre. Sunt foarte multe persoane care nu iau bilet si este foarte greu ca noi să susținem acest traseu, dacă oamenii circulă în mod fraudulos, fără să achite contravaloarea biletului de călătorie. Poliția Locală nu poate da amenzi, dar în momentul în care constată că o persoană nu are bilet, îl va da jos din mijlocul de transport. Deci ei nu pot amenda, dar pot da jos călătorii. Au fost și acțiuni în care polițiștii locali au verificat alături de angajații CTP persoanele care circulă fără bilet. Nu este normal ca unii să plătească bilete și alții nu, iar ca primărie este foarte greu să susținem traseul, dacă nu se cumpără biletele. Oamenii așa s-au obișnuit, sunt care râd și spun că cei de la Rusenii Noi nu urcă niciodată cu bilet. Nu a fost în discuție niciodată să se renunțe la traseu”, a spus viceprimarul comunei Holboca, Constantin Doroftei.

Eduard Boz, președintele Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI), a transmis faptul că nu există probleme pe traseul 401, din comuna Holboca.

„Nu sunt probleme pe traseul 401. Nu a fost nicio discuție despre acest traseu, referitoare la desființarea lui. În comuna Holboca, avem nevoie de mai mulți controlori, dar nu sunt probleme. CTP face controalele cu aceiași controlori pe care îi avea și până acum ori arealul s-a dublat și sunt același controlori care sunt și pe Iași, și pe zona metropolitană. Pe de o parte, vom angaja și noi o echipă de doi controlori, pe de altă parte, comunele pot face controale prin angajați ai primăriei, cu atribuții în control, care primesc împuternicire în sensul acesta. Este doar o sprijinire a activității de control, dar acest lucru nu înseamnă că sunt dificultăți financiare pe traseul din Holboca. Într-adevăr, nu este un traseu care să fie pe plus, comuna trebuie să plătească ceva, dar e rezonabil, nu s-a pus niciodată în discuție suspendarea traseului din Holboca”, a declarat Eduard Boz, președinte AMTPI.

Directorul general CTP, Cristian Stoica, spune că nu poate angaja mai mulți controlori, astfel că primăriile au apelat la Poliția Locală, care a preluat atribuțiile acestora.

„Într-adevăr, am discutat cu toate primăriile din comunele din jurul orașului, care dispun de Poliție Locală, să poată folosi polițiștii pentru a verifica biletele la călătorii din mijloacele de transport în comun. Noi nu putem angaja mai mulți controlori ca să verificăm traseele metropolitane. Astfel, se pot convinge și primăriile de situația reală și de sumele încasate de la călători”, a transmis Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

O decizie a Consiliului Local, luată peste noapte, transformă polițiștii locali în controlori la CTP. Aberant este faptul că agenții nu pot emite amenzi, dar îi pot da jos din mijlocul de transport pe cei care nu au plătit călătoria. Călătorii sunt revoltați de demers și susțin faptul că nu există automate de bilete în localitate.

Comentarii
  • Nici in Miroslava nu se plateste bilet sau abonament

  • Foarte bine sa plateasca bilet.

  • Politia Locală

    Când sunt condilieri de teapa lui Cruceanu și Gavril care stau la bârfe cu sindicaliștii de la poliția locală de la care primesc informații eronate menite să saboteze conducerea Poliției Locale Iași, nu poți decât să tragi apa poate, poate kakatii vor dispărea !

  • Toti vor sa profite si nimeni nu achita nimic.

  • Sa ma pis pe CTP!!!!! O sa omoare oameni la un moment dat. Ies cu gunoaiele GT4 din depou pe traseu si nu au frane.
    Si vor bilet? Eu nu platesc incompetenta si bataia de joc. Fac blatul exclusiv de mai bine de 1 an de zile! Ei ar trebui sa ma plateasca pe mine sa merg cu gunoaiele alea si sa ajung la Enternitate

  • Nu ai bilet, nu urci. I auzi taranii imbacsiti au gasit motiv ca nu stiu sa umble cu cardul Sa invete, plang dupa ce era acu 40 de ani futu i in gura de rapanosi. Au vrut autobuze, sa plateasca

  • Pentru ala care se pisa pe CTP !
    Dragi ieseni , asa v-ati pisat pe toate fabricile si uzinele din tara si acumm ati ajuns slugi la….. ganditi voi la cine !

    E bine ca se fac si controale, e bine ca se aplica macar sanctiunea cu datul jos din mijlocul de transport.
    Prea multi , prea multi s-au obisnuit sa traisca parazitar, pe spinarea altora !

  • @iesean
    10:44, 17.07.2024

    super adevarat!

  • Dar de ce va deranjeaza ? Nu aveti bilet sau abonament ?

  • eu dar, nu eu

    de ce sa ajungi la enternitate- cred ca e ETERNITATE- la ruseni nu este cimitir?

  • toti tiganii urcati in vagoane si directia Periprava

    vrem LOCALA si pe traseele din Iasi. ciorile isi fac de cap. 2 ciori (minori) au bagat un sacoi de recipiente in aparatul SGR de la Lidl Tatarasi, au intrat apoi in magazin, si-au incasat banii, au traversat strada si-au urcat intr-un 47, unde nu au compostat, au ocupat scaune, fageau galagie, se maimutareau catarandu-se pe o bara de prindere toate astea doar pentru o statie de mers pana in vale in Bucsinescu, iar la coborare unul din ei a strigat ca miroase a P*L* in autobuz.

  • CTP este finantat de primaria Iasi, care este actionar unic. Adica sunt banii iesenilor. Bani care se duc si pe transportul celor de la taranoaia spre Iasi. De ca trebuie sa suporte iesenii transportul altora?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025