Diana Humă are 25 de ani, iar în urmă cu șapte ani, când studia Medicina Veterinară în cadrul Universității de Științele Vieții Iași, s-a înscris pe o platformă online, unde proprietarii caută bone pentru pisici şi câini
A făcut asta pentru a câștiga bani cu care să se întrețină, însă nu vrea să mai renunțe niciodată la această meserie pe care o practică în timpul său liber. Pe parcursul săptămânii, este corporatistă, iar când are puțin timp liber este bonă pentru animale.
O tânără din Iași este bonă pentru animale în timpul liber
Tot mai mulți români aleg bone pentru animalele de companie, iar această meserie nu mai este privită ca fiind una ciudată. Pentru o sumă cuprinsă între 30 și 150 de lei pe zi, Diana Humă se deplasează la domiciliul ieșenilor care pleacă în vacanțe și își lasă animalele acasă singure.
Tânăra hrănește animalele, se joacă cu ele, dar poate avea grijă și de cele care au nevoie de tratament sau atenție specială, având în spate și o experiență medicală. În anul 2023, a terminat studiile de licență în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, Universitatea de Științele Vieții Iași, însă din anumite motive a ales să continue cu locul de muncă într-o corporație, iar în timpul liber este bonă pentru animale, fiind pasiunea sa de suflet.
„Iubirea și pasiunea pentru animale este prezentă încă de când eram mică. Îmi aduc aminte că orice animăluțe găseam pe stradă, le duceam mamei în speranța că mă va lăsa să le adopt pe toate. Dintotdeauna, mi-am dorit să fiu medic veterinar, dar nu credeam că voi avea tăria de a face asta. Asta s-a schimbat în momentul în care lângă bloc am găsit un câine în stare critică. Neavând mașină și posibilități, am postat cazul pe Facebook și am primit ajutorul câtorva persoane. Am mers la cabinet, unde medicii au început să-i acorde toate îngrijirile necesare.
Din păcate, povestea are un final trist, dar acea zi, acea întâmplare m-a făcut să realizez că sunt capabilă să rezist sub presiune, să mă concentrez în situații critice și să devin un medic veterinar bun și empatic. Astfel, după terminarea liceului, m-am înscris la Facultatea de Medicină Veterinară, fiind, de altfel, și singura mea opțiune. Dorința mea era să învăț să îmi pot ajuta, în primul rând, propriile animăluțe, dar și animăluțele de pe stradă, aflate în suferință. În primul an de facultate, am descoperit un site, unde te puteai înscrie, dacă doreai să oferi servicii de pet sitting, iar de acolo a început totul.
În anul 2023, am terminat facultatea, însă din anumite motive am ales să continui cu jobul pe care îl aveam deja într-o corporație. După ce termin munca, sunt bonă pentru animăluțe. Luna mai, de exemplu, a fost plină, fac asta cam 2-4 ore pe zi, să zicem”, spune Diana Humă.
Diana Humă practică această meserie de șapte ani de zile
În cei șapte ani de când este bonă pentru animale, Diana a avut grijă de zeci de animale. O experiență interesantă pe care a avut-o tânăra a fost când s-a mutat câteva zile în casa unui client ce era plecat în vacanță, pentru a avea grijă non-stop de câinele ce era în vârstă.
„Am avut grijă de nenumărate pisici și căței, pentru unele am oferit și cazare, pentru altele vizite la domiciliu, am avut situații în care m-am mutat acasă la animăluț pentru a sta non-stop cu el, pentru a evita anxietatea de separare. M-a rugat proprietara dacă aș putea rămâne peste noapte cu cățelul, acesta fiind în vârstă, pentru a evita o suferință prea mare. Am o experiență deja de peste 7 ani, cu zeci de proprietari mulțumiți și peste 50 de animăluțe fericite.
În momentul de față, ofer doar vizite la domiciliu, iar prețul se calculează în funcție de nevoile animăluțelor, perioadă, locație, numărul de vizite pe zi, pornind de la 30 de lei/zi până la 150 de lei/zi. Consider că experiența medicală este un atu, pentru că astfel pot avea grijă și de animăluțe care au nevoie de tratamente sau atenție specială. Ofer aceste servicii în timpul liber și mereu e o plăcere, încerc să le ofer iubirea și atenția de care au nevoie pentru ca animăluțele să nu simtă prea mult lipsa stăpânilor. De menționat că lucrez și cu animăluțe agresive, reticente, mai puțin prietenoase cu oamenii străini, în limitele posibilității, bineînțeles”, adaugă Diana Humă.
Meseria implică o dragoste mare pentru animale
Diana Humă are doi câini și o pisică pe care a găsit-o pe stradă. Meseria de bonă pentru animale ocupă tot timpul liber al tinerei ce își dorește să facă asta pentru totdeauna.
„Am animăluțe de care am grijă încă de la început, an de an, animăluțe și proprietari care mi-au devenit prieteni și cu care păstrez legătura. În același timp, sunt și eu «mamă» de 2 căței și o pisică, Elsa, un metis Golden Retriever, Asia, abandonată și salvată de doamnele doctor de la secția de Boli Infecțioase din cadrul facultății și adoptată, ulterior, de noi, și Mica, o pisică extraordinar de inteligentă, de 12 ani. Din păcate, avem și doi îngerași, Raya și Persie, de care ne este dor în fiecare zi a vieții noastre.
Iubirea mea pentru animale nu are limite, la fel și sacrificiile pe care sunt capabilă să le fac pentru binele lor. Îmi doresc să continui cu pet sittingul toată viața, poate chiar să merg împreună cu copiii mei, să-i învăț și pe ei ce înseamnă iubirea adevărată și loialitatea pe care ți-o poate oferi un animăluț”, mai spune Diana Humă, bonă pentru animale.
In sfarsit o fata cu capul pe umeri, fata de multe altele de varsta ei.
Bravo doamna, tine-o tot asa, fi un exemplu pentru generatia ta.
Majoritatea de varsta ei stau pe Onlyfans sau pe Tiktok.
Felicitări!!!
Ești mai puternică decât crezi. Mai capabilă decât ai visat vreodată. Și ești iubită mai mult decât ți-ai putea imagina vreodată.Bravo ție!!!
Asta cu ~corporatista~….Nu tine….Corporatisti sunt toti angajatii unei multinationale…De la portar, femeie de serviciu, liftier…pana la CEO….
„Bona pentru animale” nu este o meserie pentru ca nu exista in nomenclatorul meseriilor din Romania. Daca plateste impozit pentru veniturile sale, sunt curios ce ocupatie a trecut acolo.
Cam corpolenta corporatista… dar merge la tara.
Ii face si 4 Labute???!!!! Zoofila??!!!!