Prima pagină » Local » O comună din județul Iași poate rămâne fără primar! Felician Gherăescu și-a compromis mandatul din cauza unui vot
O comună din județul Iași poate rămâne fără primar! Felician Gherăescu și-a compromis mandatul din cauza unui vot

O comună din județul Iași poate rămâne fără primar! Felician Gherăescu și-a compromis mandatul din cauza unui vot

04 mai 2022, 02:00, 1 ,
Vlad Rotaru în Local

O comună din județul Iași poate rămâne fără primar. Felician Gherăescu, primarul comunei Oțeleni, a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, după ce a fost declarat incompatibil. Prefectura Iași a cerut referatul constatator de la secretarul comunei, iar primarul așteaptă motivarea de la instanță

Scandal în jurul funcției de primar al comunei Oțeleni, din județul Iași. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate (ANI) în procesul în care Felician Gherăescu, actualul primar al comunei, a fost acuzat de incompatibilitate. Deși decizia a fost dată în luna martie 2022, referatul constatator nu a fost emis nici până în prezent.

O comună din județul Iași poate rămâne fără primar

Sesizarea a fost făcută către ANI de către un ales local PNL din mandatul anterior. În mandatul 2016-2020, Felician Gherăescu (PSD) era primar interimar în Oțeleni. Acesta a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI după ce a votat și el propria numire din postura de viceprimar, în cea de primar interimar. După demiterea lui Ciprian Aiojoaei din funcția de primar al comunei Oțeleni, Gherăescu i-a luat locul ca interimar. Numai că în momentul votului, în Consiliul Local, pentru nominalizarea sa, acesta a votat și el în loc să se abțină. În aceste condiții, în urma unor plângeri venite de la aleșii PNL, cei de la ANI au făcut verificări și au dat verdictul de incompatibilitate.

Scandal în comună pe motivul demiterii primarului din Oțeleni

Pentru că au trecut mai multe săptămâni de la decizia Înaltei Curți, cei care au făcut sesizarea la ANI au arătat că nu s-a întâmplat nimic.

„V-am adus la cunoștință în urmă cu cinci ani situația de incompatibilitate în care s-a aflat Felician Gherăescu, în prezent primar al comunei Oțeleni din județul Iași. În urma sesizării subsemnatului, instituția dumneavoastră a reținut faptul că, începând cu data de 17 octombrie 2016, Felician Gherăescu a exercitat atribuții de primar interimar, simultan cu funcția de consilier local, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit a) din Legea nr. 161/2003, precum și dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003. Ulterior, persoana în discuție a contestat raportul întocmit de Agenția Națională de Integritate, însă instanțele de judecată au respins contestația sa”, se arată într-o adresă a celui care a făcut sesizarea.

Se cere emiterea ordinului de încetare a mandatului

Cel care a făcut sesizarea a cerut prefectului Bogdan Cojocaru emiterea ordinului de încetare a mandatului pentru actualul primar din Oțeleni.

„Așadar, în data de 16 martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Felician Gherăescu, soluția fiind definitivă. Potrivit dispozițiilor din Codul Administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul constatării și sancționării, în condițiile legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, a unei stări de incompatibilitate. Așadar, în speța de față, având în vedere cele menționate anterior, data încetării mandatului de primar ar fi 16 martie 2022”, se mai arată în sesizarea respectivă.

Primarul Felician Gherăescu așteaptă motivarea instanței

Primarul Felician Gherăescu a precizat că așteaptă motivarea judecătorilor de la ÎCCJ pentru a vedea cum s-a ajuns la o asemenea decizie. Practic, până atunci, secretarul primăriei nu va emite referatul constatator.

„Din ce știu eu, se fac presiuni pentru asta. Nu a venit motivarea de la Înalta Curte încă și nu ne bazăm pe încheierea de ședință. Așteptăm un punct de vedere pentru a vedea pașii următori. Nu ține nimeni de această funcție de primar. Oricum, raportul ANI nu are substanță și voi vedea ce căi extraordinare de atac mai sunt”, a spus Felician Gherăescu, primarul comunei Oțeleni.

Și prefectul Bogdan Cojocaru a susținut că așteaptă acel referat pentru a da ordinul de încetare a mandatului.

„Am primit acea notificare de la Agenția de Integritate, în urma căreia noi trebuia să-i anunțăm pe cei de la Oțeleni de situația apărută. Am trimis adresa respectivă și așteptăm emiterea referatului constatator pentru a da ordinul de încetare a mandatului”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.

Într-o altă comună din județul Iași, localitatea Răchiteni, primarul Petre Doboș a tras de timp pentru a nu-și pierde mandatul.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *