Prima pagină » Titlurile zilei » O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte. Medicul care i-a ajutat s-a stins din viață, dar ei și-au asigurat veniturile – EXCLUSIV/GALERIE FOTO/ VIDEO

O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte. Medicul care i-a ajutat s-a stins din viață, dar ei și-au asigurat veniturile – EXCLUSIV/GALERIE FOTO/ VIDEO

28 sept. 2023, 02:00, 18 ,
Cosmina Puiu în Titlurile zilei

O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte. Medicul care i-a ajutat s-a stins din viață, dar ei și-au asigurat veniturile și au lecția învățată în caz că vine cineva străin și îi întreabă de sănătate. Ba mai mult, își desfășoară activitățile zilnice fără niciun efort și unii dintre ei conduc diverse utilaje, fiind recunoscuți drept „vitezomanii”

Satul Perieni, comuna ieșeană Probota, ar trebui să fie plin de oameni orbi, conform certificatelor de handicap, însă realitatea este cruntă. Unii dintre ei nu au nici măcar o deficiență de vedere, văzând chiar foarte bine, conducând chiar și mașini sau diferite utilaje prin sat.

„Satul acesta este plin de orbi, dar ei, de fapt, văd mai bine ca mine. De 10 ani, de când stau în acest sat, am văzut acești oameni care au declarat că nu văd în toate ipostazele. Merg pe drum fără nicio problemă, se duc la bar și își cumpără alcool, că doar au de unde, iar unii chiar conduc. Au căruță, tractoare și mașini și toți îi știu că-s și vitezomani. Nu țin ei cont de nimic și se grăbesc să nu fie văzuți chiar de toți. A fost o doamnă și un domn de la Spitalul de Neurochirurgie de la Iași, care i-a ajutat să-și facă toți acte, dar femeia a murit de cancer. Însă ei au pensie permanentă și nu se mai duc la nicio comisie. S-au asigurat, cum s-ar zice”, a mărturisit o femeie din sat, care dorește să îi fie protejată identitatea pentru a nu-și face probleme cu vecinii „nevăzători”.

O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte

Reporterii BZI s-au deplasat în satul Perieni și au discutat cu o parte dintre „orbii” ce de fapt văd destul de bine. Unul de pe listă este Ionel Dadu, iar acesta și soția sa dețin câte un certificat de handicap de gradul I și încasează lunar câteva sute de lei pe lângă pensia de drept. Cei doi merg foarte bine prin curte și își desfășoară activitățile zilnice fără prea mult efort. Ba chiar au recunoscut culorile florilor și au avut grijă să nu le iasă păsările din curte.

„Florile astea albe sunt tare frumoase și se înalță sus. Țin umbră. Avem noroc la căldurile astea și de copacii ăștia de aici (n.r. – de lângă poartă). Parcă nu mai putem face nimic, s-au schimbat vremurile. Avem grijă să nu iasă găinile din curte și mai facem câte una, alta, atât cât mai putem, că suntem bătrâni”, a spus soția lui Ionel Dadu, fără a ști cu cine stă de vorbă.

Când cei doi au fost întrebați de pensiile pentru nevăzători pe care le încasează lunar fără a avea o problemă reală au părut că au lecția bine învățată și au devenit ușor recalcitranți.

„Noi nu vedem foarte bine, cu greu ne deplasăm, avem gradul I și suntem încadrați ca fiind nevăzători permanenți, deoarece suntem bătrâni și nu mai putem să mergem la spital. Purtăm și ochelari, doar ca să mai zărim câte ceva. Suntem vai de capul nostru. Ce să facem, ne descurcăm și noi cum putem. Mai avem noroc de băiat, care mai stă cu noi și ne mai ajută”, apoi au adăugat soții Dadu.

Bătrâni care încasează până la 9.000 de lei lunar

În acest sat sunt bătrâni care încasează lunar până la 9.000 de lei, deoarece sunt câte 2 persoane care beneficiază atât de pensie de nevăzător permanent, cât și de pensie de drept. Pensia de handicap pentru un nevăzător este de 2.050 de lei lunar.

„Domnii de acolo iau câte 90 de milioane (n.r. – lei vechi, echivalentul a 9.000 de lei). Ei au amândoi pensie de nevăzător și pensiile lor de drept, care-s mari. Se lăuda Rada într-o zi la magazin că are bani cât n-are tot satul. Dar, na, noi nu am avut bani și pile să dăm pe la doctori ca să ne asigurăm bătrânețea, cum a făcut ea”, a afirmat o altă săteancă, care s-a recomandat a fi Maria.

Din stradă s-au zărit acei doi oameni care dădeau mâncare animalelor din curte și se deplasau fără niciun baston. Au fost chemați la o discuție și au încercat să își amintească ce trebuie să spună.

„Noi suntem amândoi nevăzători de câțiva ani buni. Dar ne descurcăm pe aici, așa, fără baston, că ne-am învățat. Stăm singuri, pentru că fetele noastre locuiesc la Iași, dar mai vin sâmbăta și ne mai ajută la mâncare și alte treburi. Până atunci așteptăm, ce să facem”, au zis Ioachim și Rada Pipirig.

La câteva momente după, femeia a închis poarta și, crezând că au rămas singuri, fără nicio ureche lângă, Ioachim a întrebat-o dacă să se ducă să verifice porcii, însă Rada a spus răstit:

„Taci din gură să nu ne audă nimeni”.

În aceeași situație mai sunt și Dumitru Culiță, Mihai Solomon, Alexandru Robu (cunoscut în sat drept Sandu), Vasile Floare și Maria Iacob. Toți văd destul de bine, dar au obținut aceste facilități pe niște căi neortodoxe.

Iată că o comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte, însă în realitate văd foarte bine, ba chiar au și fost sesizați la volanul unor mașini de lux sau al unor utilaje agricole.

Comentarii
  • R E A L I T A T E A

    În timp ce guvernul caută și aplică măsuri severe de austeritate, alții pe bază de șpagă emit tot felul de acte false în vederea obținerii de foloase necuvenite. Cum se cheamă asta din partea celor care aplică? Furt se cheamă! Fals, uz de fals și FURT! Cine sunt cei care pe bază de șpagă emit aceste documente? Ei bine, chiar acea categorie de oameni cu studii superioare, intelectuali și cu o imagine net superioara în societate! O fi bine?! Atunci la cei cu 8 clase, la hoții de găini și buzunare, ce pretenții să mai avem?! Dacă un medic generează astfel de golănii și prejudicii aduse statului, atunci de la pleava societății, ce așteptări să mai avem?! Și totul pleacă de la instituțiile de aplicare a legii și actul de justiție, pentru că dacă le-ar fi frică de aplicarea legii, nu ar face așa ceva! Noroc de presă că scoate toate aceste mizerii și le prezintă societății! Normal ar fi ca instituțiile statului să le constate, să se aplice actul de justiție, iar apoi să se mediatizeze și să vezi cum s-ar potoli gunoaiele și nu ar mai face așa ceva!

  • ⭕ Fals și uz de fals

    Se pot anula aceste beneficii. Simplu ! Fals si uz de fals( codul penal).

    Dacă făptașul( medicul) a scăpat( e plecat pe cealaltă lume unde are parte de 33 de virgine) beneficiarii sunt aici si se bucură de privilegii nemeritate. Proces colectiv și puși să aducă banii inapoi, dacă nu…condamnați la muncă silnică (ocnă) pt a scoate sare !

  • doctorii vand certificate de handicap, profesorii diplome , politistii carnete de sofer si amenzi trecute cu ‘”vederea”,farmacisti sprijin pentru traficanti si tot asa iar noi vrem o Romanie educata.

  • Ia sa verificam toate certificatele de handicapuri ! Sa verificam pe toti cei scutiti de impozit la stat si cu pensii de handicap !!!!!!!!!!!!!!

  • @Realitatea,Anonim

    Felicitări,unele dintre cele mai obiective comentarii.Asta-i realitatea,într-adevăr…
    Totul se rezuma numai la bani.
    Trist…

  • Nu este prima data cand se vorbeste despre aceste persoane din acest sat.Au fost si reportaje la emisiunea Romania Te Iubesc ,si???DEGEABA.Presa ,dacă tot scrie si cunoaste aceste situații să facă demersurile catre organele abilitate să ia masuri in acest sens.

  • doctorii vand certificate de handicap, profesorii diplome , politistii carnete de sofer si amenzi trecute cu ‘”vederea”,farmacisti sprijin pentru traficanti si tot asa iar noi vrem o Romanie educata.

  • 🎀Felicitari, ati castigat un premiu ! Succes !

    @Realitatea 5:28 am,@Anonim 9:16 am
    @Realitatea,Anonim la 9:49 am

    Bravo! Nota 10+ pt comentarii. Felicitari !
    Ați câștigat un premiu surpriză. Vă asteptăm pe Șoseaua Bucium 36, Iași 700282, România

    Sa mergeți până în ora 14:00 p.m. pentru a vă ridica premiul. Premiile nerevendicate se reportează pe ziua următoare.

  • @Felicitari..........,ora 10:22 a.m.

    Cele mai multe certificate de handicap se dau de la Spitalul de Psihiatrie Socola,Soseaua Bucium,nr.36. pe diagnostice psihiatrice.Brusc,unii sănătoși tun,devin bolnavi,cu patologie psihiatrica,din condei…
    Oare cat e scorul?

  • Sa se verifice toti handicapatii inchipuiti si sa ii puna sa dea banii inapoi de la data si anul cind au primit. Cum poate sa ia 9000 lei degeaba iar unul care a muncit si a dat impozite la stat numai 2000 lei.

  • Sa se faca ceva si cu acesti falsi nevazatori sa dea bani inapoi .Asa tot vin si-i filmeaza si nici o măsură .Si sunt mai multi din acest sat care nu sunt trecuti aici.Sunt uni rup usile la biserica dintre nevazatori oare nu le este frica de Dumnezeu.

  • @🎀Felicitari, ati castigat un premiu ! Succes !
    septembrie 28, 2023 la 10:22 am

    Cunoști foarte bine zona și programul de acolo. Probabil au fost cazuri când ai ajuns după ora 14 și ai urcat direct la etaj. App, nu există ora 14 PM. E ora 14 sau ora 2 PM. Vezi diferența între formatul de 12 ore și cel de 24 de ore. Greu la deal cu boii mici și la vale cu junici !!!

  • @🎀Felicitari, ati castigat un premiu! Succes !
    septembrie 28, 2023 la 10:22 am

    Cunoști foarte bine zona și programul de acolo. Probabil au fost cazuri când ai ajuns după ora 14 și ai urcat direct la etaj. App, nu există ora 14 PM. E ora 14 sau ora 2 PM. Vezi diferența între formatul de 12 ore și cel de 24 de ore. Greu la deal cu boii mici și la vale cu junici !!!

  • @eleonora 😅🤣🤣

    🤣🤣😅😂 eleonora e femeia lu’ anonim aka realitatea, e unul și același nefericit 😅😆

    Eleonora, zi la băieți: ai fost să-ți primești premiul ? Ai observat că după ora 14:00 se schimbă tura …😅😆🤣

    Se pare că da….😆😅😅

    Acum relax și nu uita ce scrie pe foaie: pastiluțele trebuie luate seara înainte de somn. Nu depăși doza zilnică recomandată și o să te faci bine. Baftă!
    🤭🤫

  • @ septembrie 28, 2023 la 3:08 pm

    Ești aceeași persoană nefericită și frustrată care lasă comentarii zi de zi, căutând polemică și puțină atenție. Probabil că îți duci veacul într-o cămăruță de cămin, abandonat(ă) de prieteni, izolat(ă) de lumea exterioară și deconectat(ă) de realitatea cotidiană și viața orașului. Dacă ai respecta cu strictețe schema de tratament combinată cu ședințele de consiliere, șansele de recuperare ar crește considerabil. Nu te abandona, schimbă stilul de viață și poate, într-o bună zi, soarele va răsări și pe strada ta. ☀️😇 🍀🌈

  • @Eloonora, lasă rachiul

    🤣🤣😂Era să uit: nu combina rachiul de pufoaică cu pastilele. In rest cat ai semnal vezi pe youtube scheme de tratament pt skizzo . Cu această boală nu e de glumit.🙃🤪

    Bagă somnik si papă bine, dacă nu ai chef sa-ți gătești un ou prajit, poți vb cu preotul paroh. Ceva resturi de la o pomenire se gaseste si pt tine. 🤭

  • Cainii latra, orbul trece.

  • Veniți și la Prisacani câtă lume ia banii de handicap și de nevăzători ,și ei merg pe strada lenjer și fără nici o problema 🤣🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`