O companie renumită din România pierde anual mii de angajați. Este vorba despre Ikea, care pierde personalul în fiecare an. Iată motivul pentru care oamenii își dau demisia.
O companie renumită din România pierde anual mii de angajați
Compania Ikea, prezentă și în România, a anunțat că în fiecare an pierde mii de angajați. Această rată surprinzător de mare de renunțare poate fi explicată prin precizările angajaților, care susțin că slujbele pe segmentul de retail nu sunt bine plătite, clienții pot fi dificili, iar programul de lucru este prelungit destul de des. În țări precum Irlanda și Marea Britanie, jumătate dintre noii angajați plecau înainte de a împlini un an pentru Ikea.
Managerii magazinelor au explicat faptul că înlocuirea fiecărui angajat costă Ikea cel puțin 5.000 de dolari. Până în anul 2022, peste 62.000 de angajați au plecat de la această companie, în fiecare an, din diferite motive. Acest număr reprezintă aproximativ o treime din forța de muncă, iar pentru Ikea a devenit dificil să înlocuiască acești angajați, după pandemie.
Directorul general al Inter Ikea Group, Jon Abrahamsson Ring, spune că angajații „devin brusc greu de găsit.” Pentru a remedia situația, Ikea a început să se concentreze pe majorarea salariilor pe care le oferă, cât și pe sporirea flexibilităţii pentru angajaţi. De asemenea, se dorește aplicarea noilor tehnologii ce pot face munca mai ușoară.
Concedieri masive în domeniul IT
Criza în companiile IT din România afectează tot mai mulți angajați. Mai multe firme de profil au făcut concedieri masive, iar ritmul de angajare a încetinit considerabil. De exemplu, luna aceasta compania NTT Data România a concediat 2% dintre angajați, iar Gameloft, filiala din Cluj a fost închisă, fiind înregistrate 136 concedieri. Specialiștii în domeniul financiar sunt de părere că valul de disponibilizări vine în urma dezvoltării inteligenței artificiale.
Una dintre firmele cu cele mai multe concedieri este Gameloft. Gameloft este prezentă pe piața din România din 1999, iar studioul din Cluj a fost deschis în august 2010. Gameloft România, subsidiara grupului francez Gameloft, este unul dintre cei mai mari producători de jocuri pentru dispozitive mobile. Producătorul va închide studioul din Cluj şi va concedia toţi cei 136 de angajaţi care lucrau acolo.
,,La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacitățile noastre de producție. După o analiză atentă și răspunzând condițiilor unei piețe în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forței de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situația de a închide punctul nostru de lucru din Cluj și de a ne despărți de cei 136 de angajați. Această decizie nu a fost una ușoară și înțelegem impactul pe care îl are asupra angajaților afectați. Vom lucra alături de ei, de la caz la caz, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a gestiona situația.”, au transmis reprezentanții Gameloft.
Și Endava România, companie aflată în topurile companiilor cu cei mai mulți angajați din IT, a concediat 5% din forța de muncă anul trecut și a ajuns la un număr mediu de 4.372 de angajați, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanțe. Începând din 2023 compania a început să renunțe la o parte din personal. Cel mai mare număr mediu de angajați l-a avut în 2022, respectiv 4.588 de persoane. Cifra de afaceri s-a majorat cu 4% anul trecut, la 1,35 miliarde de lei, în timp ce profitul a urcat cu 9% la aproape 184,7 milioane de lei. Cu toate acestea, compania a decis să mai renunțe la o parte din angajați în favoarea dispozitivelor care folosesc inteligența artificială.