O companie RCA va da lovitura în România! Interamerican, cea mai mare companie de asigurări din Grecia, este pe punctul de a reintra pe piața românească de asigurări. Compania intenționează să opereze sub un brand digital. Aceasta este o schimbare neașteptată pe piața auto.
O companie RCA va da lovitura în România!
Interamerican, cea mai mare companie de asigurări din Grecia nu va deschide o nouă companie în România, ci va opera prin sistemul de pașaport european, sub regimul Freedom of Establishment (FOE). Aceasta înseamnă că firma va înființa o sucursală locală și va contribui la Fondul de Garantare a Asiguraților din România, oferind astfel o siguranță suplimentară clienților în eventualitatea unor probleme financiare.
Revenirea pe piața românească a companiei RCA vine într-un context în care piața de asigurări auto din România a trecut prin turbulențe semnificative, în special după prăbușirea companiilor City Insurance și Euroins. Noua companie va adopta o strategie mixtă, combinând canalele tradiționale de vânzare cu cele digitale, având în vedere că piața românească de asigurări online este încă în curs de dezvoltare.
Ce schimbări vor fi la polițele RCA
Proprietarii de autoturisme din România vor scoate și mai mulți bani din buzunar pentru polițe, la final de an, dar și din 2025. Anul viitor, polița RCA va fi probabil cu 30% mai mare decât în 2024. Noul Cod Rutier care ar putea intra în vigoare anul viitor prevede impunerea obligatorie a polițelor RCA pentru bicicletele și trotinetele electrice. Proiectul de lege prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice. Rămâne de văzut dacă aceste legi vor intra în vigoare în anul 2025 și dacă bicicliștii și trotinetiștii vor fi obligați să plătească polițe RCA.
Pe lângă noile reguli aflate în dezbatere pentru a fi incluse în Codul Rutier, vor intra în vigoare și câteva legi UE pentru conducătorii auto din România. Uniunea Europeană a decis că toate mașinile care vor ieși din fabricile europene începând din această vară vor fi dotate cu senzori pentru limitarea vitezei.
Noile sisteme vor detecta limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află mașina, iar în cazul depășirii vitezei maxime legale vor atenționa șoferul. Avertizările pot fi făcute în diferite moduri: fie o avertizare sub formă de vibrații în pedala autoturismului sau în volan, fie avertizare sub formă de sunet de alarmă atunci când este depășită viteza legală. Sistemul de limitare a vitezei nu va interveni asupra mecanismului de frânare, pentru a nu pune în dificultate șoferii.
Tehnologia de limitare a vitezei, deja instalată în multe modele moderne de vehicule, va deveni obligatorie pentru toate mașinile noi. Începând din iulie 2024, pentru a preveni accidentele rutiere, UE a decis ca sistemul ISA să fie obligatoriu în toate mașinile noi. Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025.